Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Wednesday, May 29, 2013

Tiramisu sa jagodama



Sastojci:tiramisu sa jagodama Tiramisu sa jagodama

  • 2 kutije piškota (oko 46 komada piškota)
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 250 g slatke pavlake
  • 800 g jagoda
  • kuvana kafa
  • 1 kesica instant kafe
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Skuvati crnu kafu i u nju istresti i jednu kesicu instant kafe, pa promiješati. Natapati piškote u kafu i poređati na tacnu.
Umutiti 2 jaja sa šećerom u prahu. Posebno umutiti slatku pavlaku. Sjediniti umućena jaja sa umućenom pavlakom, dodati maskarpone sir i lagano sve promiješati. Otprilike 400 g jagoda sitno nasjeckati i posuti vanilinim šećerom, pustiti da odstoji da pusti sok koji se ocijedi. Jagode se zatim dodaju prethodnoj smjesi i sve se promiješa. Pola fila se stavi preko piškota, zatim se opet stavi red piškota, takođe namočenih u kafu, pa druga polovina fila.
Gore se poredaju preostale jagode koje su isječene na krupnije komade. Preko jagoda se stavi preliv za torte (crvene boje), koji se pripremi prema upustvu sa kesice. Kolac dobro ohladiti u frižiderau.

Napomene: Jagoda možete staviti i više i manje, prema svojoj želji.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kremasta torta sa jagodama



Sastojci za testo:kremasta torta od jagoda Kremasta torta sa jagodama

  • 6 jaja
  • 6 kašika kristal šećera
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 7 dcl. mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 kašike kristal šećera
  • 250 gr. margarina
  • 200 gr. šećera u prahu

Voće:

  • 500 gr. jagoda

Za premaz:

  • 250 ml. toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
Žumanca sa šećerom mikserom penasto umutiti.
U umućena žumanca dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakao prahom te dodati sneg od belanaca i lagano varjačom umutiti.
Tepsiju unutrašnjih mera 19 cm. x 28 cm. premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojeg isto premazati margarinom i posuti prezlima.
Testo staviti u tepsiju.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 10 min.
Još toplo testo prevrnuti na tacnu za posluživanje koja je posuta prezlima (da se testo ne bi lepilo) i skinuti papir za pečenje.
Testo ostaviti da se ohladi.
Prašak pudinga od vanile pomešati sa 2 kašike kristal šećera i 0,5 dcl. mleka.
6,5 dcl. mleka zagrejeati i skuvajte puding )oko 10 min.).
Kuvani puding poklopiti da se ne uhvati korica i pustiti da se ohladi.
Margarin sa šećerom u prahu mikserom umutiti, dodati ohlađeni puding i dobro umutititi.
Ohlađeno testo razrezati na pola.
Jagode oprati, pustiti da se ocede i preseći na polovine.
Toping bazu ili slatku pavlaku mikserom umutiti u šlag.
Na prvu polovinu testa staviti polovinu kreme.
Na kremu utisnuti polovine jagoda.
Na jagode staviti tanak sloj kreme.
Na kremu staviti drugu polovinu testa koje treba isto premazati ostatkom kreme, na kremu utisnuti jagode, a preko jagoda šlag.
Gornje testo isto treba premazati ostatkom kreme, na kremu utisnuti jagode, a preko jagoda šlag. Dobro ohladiti, iseci i posluziti kolac.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kinder oblanda



Sastojci:kinder oblanda Kinder oblanda

  • 600 gr mleka u prahu
  • 800 gr šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr čokolade
  • 3 lista oblande

Priprema:

Ušpinovati šećer sa 2 dl vode, kao za slatko.

Posebno umutiti margarin, dodati mleko u prahu i sjediniti masu.

Vreo sirup sipati u umućen margarin i mleko u prahu i dobro izmiksati.

Podeliti na dva dela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.

Ostaviti da se prohladi, a zatim filovati, oblanda – crni fil, oblanda – beli fil i staviti list oblande.

Ovako isto pravim i belu čokoladu, izmedju 2 lista oblande, a moze i da se izlije u pleh.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Pogacice sa cvarcima



Sastojci:pogacice sa cvarcima Pogacice sa cvarcima

  • 1 kg brašna
  • 1/2 l mleka
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 300 gr mlevenih čvaraka
  • so, biber
  • susam

Priprema:

U toplo mleko stavite šećer i kvasac i ostavite da nadođe. Brašno sipajte u vanglicu, napravite udubljenje i u njega sipajte mleko sa kvascem i 2 kašičice soli. Razmutite žumanca, pa i njih stavite u brašno i zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da kisne 20 minuta. Premesite testo, istresite na brašnom posutu radnu površinu i rasklagijajte da bude 0,5 cm debljina testa. Mlevene čvarke posolite i pobiberite i nanesite ravnomerno na celu površinu testa. Preklopite sa svih strana i ostavite da odmori par minuta. Ponovite isti postupak, stim što nepremazujete čvarcima, i ostavite da odmori. Rasklagijajte da bude debljine kao i prethodni put i modlom vadite pogačice. Ređajte ih u podmazan i brašnom posut pleh. Od preostalog testa, oblikujte jufku, rasklagijajte i vadite pogačice. Postupak ponavljajte dok ima testa. Pogačice premažite belancem i pospite susamom. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne porumene.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Karamel stapici



Sastojci:pišinger Karamel stapici

  • 700 g šećera
  • 2 dl mleka
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 100 g seckanih, pečenih lešnika
  • 250 g mleka u prahu
  • 3 lista oblande

Priprema:

Pomešajte šećer i mleko, ostavite da provri, pa onda kuvajte 5 minuta.

Dodajte margarin, čokoladu, seckane lešnike i na kraju mleko u prahu.

Skinite sa šporeta i dobro umutite mikserom.

Filujte 2 lista oblande, zatim stavite 3 list i ostavite da se stegne.

Sutradan secite na štanglice.

Možete i samo izliti masu u pleh i kada se dobro ohladi seći na štanglice.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Euroblok kolac



Sastojci:euroblok kolač Euroblok kolac

  • 6 jaja
  • 2 manje šoljice za kafu šećera
  • 6 kašike šećera
  • 2 manje šoljice za kafu ulja
  • 6 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g čokolade
  • 125 g margarina
  • 100 g euroblok čokolade

Priprema:

Umutiti belanca, dodati 2 šoljice šećera i miksati dok se ne istopi, sipati ulje, zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i 50 g rendane čokolade.
Promešati lagano varjačom da se sjedini i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Pleh stavite u predhodno zagrejanu rernu i pečite koru 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Pečenu koru izvadite na tacnu i ohladite.
Žumanca, 6 kašika šećera, 125 g margarina i 50 g čokolade kuvajte na pari. U međuvremenu izrendajte euroblok. Kuvan fil nanesite na koru i odmah pospite izrendanim euroblokom.
Ostavite da se ohladi i sečite na štanglice.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, May 28, 2013

Čokoladna torta sa orasima



Sastojci za kore:cokoladna torta sa orasima Čokoladna torta sa orasima

  • 5 jaja
  • 25 kašika šećera
  •  25 kašika ulja
  • 25 kašika mlijeka
  •  25 kašika brašna
  •  5 kašika kakaa
  • rendana korica narandže
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 1 l. slatke pavlake
  • 600 gr. čokolade
  • pola maslaca (125 gr.)
  • čaša cijeđene narandže
  • džem od višanja 5 do 6 kašika
  • mljeveni orasi oko 250 gr za osipanje izmedju filovanja

Priprema kora:

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, zatim umutiti žumanca i sve nabrojane sastojke.

Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i kašikom lagano izmješati.

Podjeliti na tri jednaka dijela i peći kore na 200 C oko 10 min u okruglom kalupu za torte br.30 koji ste prethodno oblozili pek papirom.

Fil:

Stavila sam 1 l. slatke pavlake, 600 gr. čokolade i pola maslaca (125 gr.) i sve zajedno istopila (ne smije provreti), a potom ohladila dobro u frižideru.

(dobro je fil napraviti dan ranije) prije nego krenete tortu filovati, ovaj ohladjeni fil dobro umiksajte.

Redala sam kora (svaku koru zaliti sa nekoliko kašika cijeđene narandže), džem od višanja, fil, mljeveni orasi itd do kraja.

Tortu nafilovanu ostaviti nekoliko sati na hladno, a zatim je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Nugat torta



Sastojci za jednu koricu:nugat torta Nugat torta

potrebno je za pet korica

  • 4 belanca
  • 6 kašika secera
  • 60 gr seckanih lesnika (ili oraha)
  • 2 kasike mlevenog Plazma keksa

Sastojci potrbni za fil:

  • 20 zumanaca
  • 1 l mleka
  • 16 kasika secera
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 8 kasika secera u prahu
  • 500 gr margarina
  • 200 gr bele mlecne cokolade
  • 200 gr mlecne cokolade sa lesnicima
  • 200 gr mlevenih pecenih lesnika

Za dekoraciju: fondan

Priprema:

Umutiti belanca sa secerom, zatim dodati seckane lesnike i mleveni keks i sjediniti masu varjacom.

Sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci koricu desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Tako ponoviti jos 4 puta.

Od litre mleka odvojte 2 dl i razmutite zumanca i puding, pa procedite kroz cedilo da nebi bilo grudvica.

Ostalo mleko stavite da provri sa 16 kasika secera i kada provri skuvajte fil. Ostavite da se dobro ohladi.

Umutite margarin sa secerom u prahu i sjedinite sa ohladjenim pudingom.

Podelite na dva dela i u jedan dodajte otopljenu belu cokoladu, a u drugi deo otopljenu mlecnu cokoladu sa lesnikom i mlevene lesnike.

Filujte naizmenicno: kora – braon fil, kora – zuti fil, kora – braon fil, kora – zuti fil, kora – braon fil. Okolo dekorisite fondanom ili slagom.

Tortu ostavite par sati u frizider pre posluzenja, preporuka je da se napravi dan ranije.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Lisnata pita



Sastojci za testo:lisnata pita Lisnata pita

  • 600 g brasna
  • 2,5 dl mleka
  • pola kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica soli
  • 125 g margarina

Za premaz:

  • 125 g margarina
  • 1 zumance
  • pola kasicice soli

Za fil:

  • 250 g sira tvrdog
  • 250 g sira mekog sremskog
  • 3 jaja

Priprema:

Sjediniti toplo mleko, kvasac i secer. Ostaviti 5 minuta da proradi. Dodati meki margarin, so i brasno pa umesiti glatko testo.

Ostaviti na toplo oko 1 sat.

Nadoslo testo premesiti i podeliti na dve jufke. Svaku istanjiti i premazati umucenim margarinom sa zumancetom i soli.

Krajeve testa zaseci od spolja ka sredini ali ne do kraja, tako da sredisnji deo ostane spojen.

Potom krajeve presaviti ka sredini jedan preko drugog dok se ne dobije gomilica.

Isto pripremiti i drugu jufku i ostaviti 15 minuta. Ispresavijeno testo istanjiti oklagijom.

Prvo testo staviti u tepsiju i premazati filom od sira i jaja.

Prekriti drugom korom, iseci na kocke, premazati sa malo ulja ili margarina i posuti susamom.

Peci na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Bizuznjevi



Sastojci:bizuznjevi Bizuznjevi

  • 300 g brasna
  • 3 kasike ulja
  • so
  • vode po potrebi
  • 1 l jogurta

Priprema:

Umesiti testo od brasna, ulja, vode i soli pa ga ostaviti da odmori pola sata.

Razvuci deblju koru, iseci na sire trake pa svaku urolati i staviti u podmazanu tepsiju.

Sloziti ih da lice na puzeve.

Ispeci dok ne porumeni na temperaturi od 220 C, izvaditi iz rerne, preliti jogurtom i vratiti u toplu iskljucenu rernu na 20 minuta.

Napomene: Ovo je sirotinjski recept kad od nicega napravis nesto.

Nije lose u sustini, jogurt se stegne u rerni i bude kao sir, a vodu koja se odvoji upije testo pa bude meko.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolac sa jagodama (moze i drugo voce )



Sastojci za koru:kolac od jagoda Kolac sa jagodama (moze i drugo voce :)

  • 8 zumanaca
  • 8 kasika secera
  • 8 kasika mleka
  • 8 kasika ulja
  • 8 kasika brasna
  • pola kesice praska za pecivo ili kasicica sode bikarbone

Srednji deo:

  • 700 gr jagode
  • 3 kasike secera

Fil:

  • 8 belanaca
  • 11 kasika secera
  • pola litra vode
  • 2 pudinga od vanile

Priprema:

Jagode stavite sa secerom da puste sok a za to vreme pripremiti koru.

Kora:

Umutiti penasto zumanca sa secerom, dodati mleko i ulje, mutiti jos malo pa dodati brasno sa pecivom. Zatim sve mesati kasikom, staviti u nauljen i pobrasnjen pleh promera oko28 cm i peci na 20 min na 180°C, ali za svaki slucaj proveriti cackalicom da li je peceno- ako je peceno bice cista cackalica kad je izvadite iz testa. Koru prohladiti, pa na jos toplu (ne vrelu) poredati jagode i zaliti sa svim sokom koje su pustile. Koru blago izbockati da bolje upije sok.

Fil:

Umutit belanca, dodati 8 kasika secera pa umutiti u cvrst sneg i ostaviti ih sa starne. Staviti pola od vode da se skuva sa 3 kasike secera, a sa pola razmutit puding. Sipajte polako u vodu dokkuva razmucenpuding i lgano mesajte dok se ne zgusne. Skloniti sa sporeta i odmah staviti u belanca. Mutiti dok se lepo ne sjedine i preliti preko jagoda. Ostaviti kolac da se stegne u frizideru jedno 2 do 3 sata. Po zelji moze da se stavi i slag.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Strudla sa orasima



Sastojci:strudla sa orasimaStrudla sa orasima

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 3 jaja
  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka

Sastojci za fil:

  • 500 gr mlevenih oraha
  • 5 kašika šećera
  • mleka po potrebi

Priprema:

Kvasac potopite sa 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da kisne.

Varjačom umutite jaja, dodajte preostale 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mleko, ulje, prašak za pecivo.

Postepeno dodajite brašno i zamesite mekše testo. Prekrijte krpom i ostavite da naraste.

Nadošlo testo podelite na dva dela i tanko rasklagijajte. U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleka toliko da se nakvase orasi.

Neprekidno mešajte na toploj ringli, toliko da orasi odmekane.

Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle.

Stavite ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Pecenu strudlu pustite oko 30-tak minuta prekrivenu da malo omeksa i prohladi se, a zatim je iecite na parcad i posluzite.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, May 24, 2013

Vocna slag torta



Sastojci:vocna slag torta Vocna slag torta

  • 700 g šlaga
  • 4 dl hladne kisele vode
  • 3 čaše (180 ml) kisele pavlake
  • 150 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenog Plazma keksa
  • 500 g jagoda (malina ili višanja)

Priprema:

Umutiti šlag i kiselu vodu. U drugoj posudi viljuškom pomešati kisele pavlake i šećer u prahu.

Sastaviti oba dela, mešati kašikom da se masa sjedini i podeliti na dva dela.

U jedan deo dodati mleveni Plazma keks, prethodno odvojite 4 kašika.

Masu sa keksom staviti na tacnu, preko poredjati jagode, posuti sa mlevenim keksom (da upije višak soka od voća) a zatim premazati

drugim delom i istim ukrasiti.

Ova torta je sa jagodama, ali sam pravila i sa višnjama. Ne znam koji je ukus lepši.

Napomena: Pre serviranja neka par sati nek stoji u frizideru!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Coko Moko torta



Sastojci za kore:čoko moko torta Coko Moko torta

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika mlevenih lešnika ili oraha
  • 750 ml čokoladnog mleka

Sastojci za fil:

  • 750 ml kisele pavlake
  • 300 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenog Plazma keksa
  • 400 g šlaga
  • 4 dl hladne kisele vode ili mleka

Priprema kora:

Umutite 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna i 4 kašike mlevenih lešnika. Sipajte masu u podmazan i brašnom posut pleh obima po zelji te pecite koru oko 15 minuta na 220 stepeni. Tako ponovite još 2 puta. Vruću koru izvadite na tacnu i odmah zalijte čokoladnim mlekom. Isto uradite i sa preostale 2 kore. Zatim ostavite da odstoje pola sata da bi upile svo cokoladno mleko.

Priprema fila:

U vanglicu sipajte kiselu pavlaku i šećer u prahu, dobro promešajte kašikom, pa dodajte mleveni Plazma keks i sjedinite masu. Umutite 200 g šlaga sa 2 dl hlanog mleka. Trećinu fila od Plazme nanesite na koru, preko nanesite trećinu umućenog šlaga. Zatim ponavljajte naizmenično. Preostalih 200 g šlaga umutite sa 2 dl hladnog mleka i ukrasite tortu.
Napomene: Torta pre posluzenja treba da odstoji par sati u frizideru (najbolje da prenoci).

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Burma baklava



Sastojci:burma baklava Burma baklava

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, May 23, 2013

Perece sa sirom



Sastojci potrebno:perece sa sirom Perece sa sirom

  • 250 gr margarina
  • 250 gr mladog sira
  • 250 gr brašna
  • 1 jaje
  • susam

Priprema:

Margarin i sir dobro izgnječiti i pomešati sa brašnom. Zamesiti i ostaviti u frižideru da odstoji oko 20 minuta.

Razviti testo debljine 1 cm i vaditi modlom za perece ili nekim drugim oblicima, kao što je to moja ćerkica uradila.

Redjati ih u pleh podmazan margarinom.

Svaku perecu premazati razmućenim jajetom i posuti susamom.

Peći 20 minuta na 180 stepeni.

Peceno pecivo drzite poklopljeno do poluzenja.

Perece mozete posluziti uz neki mlecni namaz ii napitak.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Španska pita



Sastojci:španska pita Španska pita

  • 150 g šunkarice
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 3 jaja
  • 100-150 g šargarepe iz turšije
  • 1/2 čaše ulja
  • 1.5 čaša jogurta
  • 1.5 čaša brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • soli po potrebi
  • susam za posipanje

Priprema:

Najpre umutiti jaja, pa dodati ulje i jogurt. Zatim dodati brašno sa praškom za pecivo.

Na kraju dodati iseckane sastojke: krastavce, šunkaricu, šargarepu i kačkavalj.

Izliti masu u pouljenu i pobrašnjenu đuvečaru.

Posuti susamom i peći na 200 stepeni, dok ne porumeni.

Servirati uz kefir, jogurt, kiselo mleko….

Napomene: Čaša je od 2 dl.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ledene snite



Sastojci:ledena torta Ledene snite

  • 1 litar mlijeka
  • 150 gr secera
  • 4 vanil secera
  • 30 gr zelatina
  • cokoladne bananice
  • cokolada sa jagoda punjenjem
  • 2,5 dcl vrhnja za slag
  • slag pjena

Priprema:

Zelatinu potopiti u malo vode (prema uputstvu) da nabubri.

Mlijeko, secer i vanil secer staviti da prokuha i da secer se otopi.

Zelatinu umijesati u mlijeko i masu ohladiti. Kada se stegne umutiti vrhnje i dodati u ovu masu.

Na dno kalupa staviti keks ili sjeckana bananice, pa onda pola mase, pa opet sjeckane bananice i ribanu cokoladu, a zatim ostatak mase.

Dekorisati tortu po zelji, dobro ohladiti, pa posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Grilijas kuglice



Sastojci potrebno:grilijaz kugle Grilijas kuglice

  • 200 gr šećera
  • 250 gr lešnika
  • 150 gr maragarina
  • 150 gr čokolade
  • 70 gr suvog groždja

Priprema:

Otopiti šećer kao karamel, dodati lešnike, izmešati i izručiti na pouljen tanjir.

Ostaviti da se ohladi. Ohladjen grilijaš sameljite na vodenici za orahe ili izdrobite na sitno.

Odvojiti 50 gr za valjanje kuglica, a u preostali grilijaš dodati margarin, otopljenu čokoladu i suvo groždje.

Dobro izmešati i ostaviti u frižider da se stegne. Oblikovati kuglice i valjati u sitni grilijaš.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Bijela jagoda torta



Sastojci za biskvit:jagoda torta Bijela jagoda torta

  • 3 jaja
  • 3 kasike secera
  • 3 kasike brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2 kasike kakaa

Fil:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 gr bijele Milka cokolade

Dekoracija:

  • 50 gr cokolade
  • kasika margarina
  • mala kasika ulja
  • mala kasika mlijeka
  • jagode

Priprema kore:

Umutiti bjelance u cvrstu smjesu. Umutiti zumance i secer i spojiti sa bjelancima. Prosijati brasno, prasak za pecivo i kakao i dodati u umucena jaja. Namazati kalup za torte, obloziti pek papirom, izasuti smjesu i peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Kad se ispece koru odvojiti od papira, vratiti u kalup i zaliti sa 50 ml mlijeka u koje smo prethodno dodali malo kakaa i zagrijali ga.

Priprema fila:

Pola slatkog vrhnja (100 ml) malo zagrijati i u to dodati izlomljenu cokoladu. Mjesati dok ne bude jednolicna masa. Ostaviti da se ohladi. Ostatak vrhnja umutiti. Kad je smjesa sa cokoladom hladna mijesati je oko 5 min mikserom. Spojiti umuceno vrhnje i umucenu cokoladu. Izmjesati lagano kasikom.
Jagode isjeci na malo deblje ploske i poredati ih na unutrasnju stranu kalupa. Na biskvit nanijeti fil.
Malo zagrijati cokoladu, margarin i ulje. Mijesati dok se ne ujednaci i staviti preko fila. Ostatak jagoda poredati po vrhu.
Napomene: Torta se moze napraviti i sa podlogom tj. biskvitom od piskota, priprema traje krace. Piskote malo namociti u smjesu mlijeka i kakaa i poredati po dnu kalupa. Odloziti tortu par sati prije posluzenja na hladno, a potom je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Wednesday, May 22, 2013

Coko-banana rolat



Sastojci za biskvit:cokoladni rolat Coko banana rolat

  • 5 jaja
  • 5 kasika secera
  • 5 kasika brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2 kasike kakaa
  • 1 vanilin secer

Fil:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 gr mlijecne cokolade
  • 2 banane
  • 2 kasike kokos brasna

Priprema kore:

Zasebno umutiti bjelance i vanilin secer. Umutiti zumance i secer i spojiti sa bjelancima. Prosijati brasno, prasak za pecivo i kakao pa dodati u umucena jaja. Pleh srednjih dimenzija podmazati, obloziti pek papirom, izasuti smjesu i peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Izvaditi i umotati u mokru krpu. Ostaviti da se hladi.

Priprema fila:

Pola slatkog vrhnja (100 ml) malo zagrijati i u to dodati izlomljenu cokoladu. Mjesati dok ne bude jednolicna masa. Ostaviti da se ohladi. Ostatak vrhnja umutiti. Kad je smjesa sa cokoladom hladna mijesati je oko 5 min mikserom. Spojiti umuceno vrhnje i umucenu cokoladu.

Na biskvit nanijeti fil, pri vrhu napraviti podlogu za banane od kokosa, staviti banane i zarolati.
Ukrasiti po zelji. Ja obicno ostavim malo fila za dekoraciju. Rolat ukrasiti strugotinama cokolade, odloziti u frizider na par sati, a potom ga isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, May 21, 2013

Cokoladni san torta



Kora:cokoladna tortaa Cokoladni san torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, May 20, 2013

Lenja pita sa trešnjama



Sastojci:lenja pita sa tresnjama Lenja pita sa trešnjama

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca
  • malo praška za pecivo
  • malo soka i korice limuna
  • 1/2 kg trešanja (može i više)

Priprema:

Očistiti trešnje od koštica i samleti ih u “secku”. Pustiti ih da otpuste sok.
Umutiti 250 g maslaca sa 200 g šećera, dodati malo praška za pecivo, malo soka i korice limuna. Zatim dodati 4 žumanjka i 300 g brašna. Dalje mešati.
U posebnoj posudi izmiksati 4 belanjka i dodati ih postepeno prethodnoj masi i umešati varjačom. Dobro homogenizovati i testo podeliti na dva dela.
Jedan deo testa razvući po pouljenoj i pobrašnjenoj đuvečari. Na testo naneti fil od oceđenih trešanja, kojima je dodano nešto mrvica. Pokriti drugim delom testa i peći na 200 stepeni, dok ne porumeni. Probati nožem ili čačkalicom da li je pečeno.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Sunday, May 19, 2013

Ruske kape

Sastojci za koru:Ruske kape Ruske kape

  • 4 jaja
  • 16 kasika secera
  • 16 kasika mlijeka
  • 16 kasika ulja
  • 16 kasika brasna
  • 2 kasike kakaa
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilin secer

Krema:

  • 500 ml. mlijeka
  • 3 kasike gustina
  • 2 kasike brasna
  • 200 gr. putera
  • 5-6 kasika secera
  • 250 gr. manchmalov
  • 2 kasike soka od limuna
  • 1 kutija smrznutog slaga (whipped topping)

Glazura:

  • 200 gr. cokolade
  • 2-3 kasike ulja
  • malo slaga za ukrasavanje (moze i bez njega)
  • kokosovo brasno za uvaljat kolacice

Priprema:

Izmutite jaja i secer.

Dodajte ulje i mlijeko pa mutite.

Dodajte brasno, kakao, prasak za pecivo i vanilin secer.

Lagano izmjesajte i istresite u nauljenu i sa malo brasna posutu tepsiju.

Pecite na 200 C oko 10 minuta, smanjite na 180 i pecite dok kora nebude gotova.

Gotovu koru prohladite, okruglim kalupom vadite kolace i presjecite ih.

Istu koru pravite dva puta i pecite u tepsiji broj 30.

Na pec stavite mlijeko i secer da prokuhaju.

Sa malo mlijeka izmutite brasno i gustin, pa dodajte prokuhalom mlijeku.

Skuhajte kao puding i maknite sa peci.

Puter ostavite da omeksa na sobnoj temperaturi.

U mikrovalnoj omeksajte mancmalov sa limunovim sokom.

Dodajte kremi, izmutite i ostavite dase potpuno ohladi.

Izmutite puter sa malo secera u prahu i dodajte potpuno hladnoj kremi.

Kremi dodajte i slag pa izmutite.

Kolacice spajajte kremom, namazite okolo, i uvaljajte u kokosovo brasno (samo sa strana).

Otopite cokoladu i nanesite na svaki kolacic.

Ohladite i ukrasite sa malo slaga ako hocete.

Prijatno!

ruske subare Ruske kape

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, May 17, 2013

Čokoladna torta

Malo umjetničko djelo od čokolade……..coko Čokoladna torta

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 1oo grama secera
  • 2oo grama maslaca
  • 15o grama cokolade za kuhanje
  • 7o grama ostrog brasna
  • 1/2 praska za pecivo

Umutite zumanjke sa secerom, dodajte otopljenu cokoladu, omeksali maslac, brasno sa praskom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjka koji rucno dodate u predhodnu masu. Masu za biskvit stavite u kalup za torte i pecite na 180 stepeni 3o minuta.

Zaljev:

  • 1 solja kafe
  • 3o ml ruma
  • 3o ml likera od visanja-visnjevaca

Sastavite kafu, liker i rum i nakon par minuta zalite ispeceni biskvit.

Cokoladni fil:

  • 3oo ml vrhnja za slag
  • 3oo grama cokolade za kuhanje

Vrhnje za slag zagrijete samo pazite ne smije provriti, dodajte cokoladu iskidanu na komadice i mijesajte cijelo vrijeme da dobijete jednu finu glatku kremu. Kremu ravnomjerno nanesite na biskvit, nakon par minuta kad se ohladi stavite je u frizider jer je potrebno nekoliko sati ili najlakse preko noci da se krema stisne kako bi mogli skinuti obruc za torte. Tortu mozete ukrasiti po zelji bilo cokoladnim bonbonama ili da napravite obruc ili mrezu od cokolade koju otopite na pari, dodate 2-3 kasike ulja da malo bude tecnija i onda na papiru koji ste izrezali od papira za pecenje s tim da ste izmjerili visinu i obim torte napravite ovakvu mrezu tako sto cete ili pomocu sprice ili jenostavno da cokoladu stavite u malu najlon kesicu pa napravite rupicu kroz koju istiskate cokoladu i pravite mrezu. Kad se cokolada dovoljno stvrdne na papiru da se nece razliti sad papir omotate oko torte, naravno cokolada ide na tortu, stavite u frizider i nakon sat-dva lagano skinete papir, a mreza ce ostati na torti.

Prijatno uz cokoladno!

čokoladna torta1 Čokoladna torta

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Rahvanija sa grizom

Sastojci i priprema:nutma patispanja Rahvanija sa grizom

Recept sa stranice TAJNA BOSANSKE KUHINJE. Malo se razlikuje od originala, u nacinu pripreme i kolicine secera za zaljev, ja sam je smanjila za 15o grama.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kasika secera
  • 1 vanilija secer
  • 8 kasika griza
  • 4 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • naribana korica limuna

Zaljev:

  • 600 grama secera
  • 600 ml vode
  • sok od jednog limuna

Umutiti zumanjke sa secerom i vanilijom secer, dodati pomijesano brasno sa grizom i praskom za pecivo i izribanu koru limuna. Umutiti bjelanjke pa ih rucno dodati u predhodnu masu. Tepsiju premazati maslacem, posuti brasnom i u nju staviti umucenu masu za kolac. Peci na 200 stepeni 2o minuta. Kolac zaliti skuhanim zaljevom.

Prijatno!

nutma patispanja rahvanija Rahvanija sa grizom

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Grčki prutići

…ili grčka baklava. Ovo je za prave, prave sladokusce…!!!grcka baklava Grčki prutići

Sastojci:

  • 500 grama kora za baklavu
  • 300 grama mljevenih oraha
  • 15o grama čokolade
  • 200 grama maslaca

Zaljev: 

  • 700 grama šećera
  • 400 ml vode
  • sok od jednog limuna

Način pripreme:

Sastaviti mljevene orahe i rendanu čokoladu.

Uzimati po dvije kore, staviti jednu na drugu, na jedan kraj dužinom stavljati fil i smotati u rolat.

Sjeći na komade dužine 10 cm i redati u tepsiju.

Kad sve isječete i poredate, otopiti maslac i preliti preko prutića.

Peći na 2oo stepeni dvadeset minuta. Skuhati zaljev od šećera, vode i limuna i hladnim zaljevom preliti preko pečenih prutića.

Prijatno!

grčka baklava Grčki prutići

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Slana torta

Sastojci i priprema:slana torta Slana torta

Za veca slavlja ili praznike volim na stolu uz pecenje da bude slani rolat, slana torta ili neka dobra salata.

Kora1:

  • 2 jaja
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dl. ulja
  • 6 punih supenih kasika brasna
  • malo soli
  • pola kesice praska za pecivo

Ova kora ce vam biti zuta, istresti je u nauljen i brasnom posut pleh, pece se na 200 stepeni oko 20 min. Napraviti jos dve kore, samo sto u jednu dodajemo 200 gr obarenog, iscedjenog i iseckanog spanaca, a u drugu 2 supene kasike ajvara, ako nemate ajvar mozete staviti i 1 supenu kasiku aleve paprike.

Fil:

  • 600 gr mekog sira za pitu
  • 1 margarin
  • 1 casa kisele pavlake
  • 400 gr salame ili suvog mesa

malo posoliti i sve lagano sjediniti. Filovati tortu prvo zuta kora, crvena kora, zelena kora….Gore tortu premazati sa mesavinom malo pavlake i sira…..Ja sam na svako parce sa spricom za tortu stavila ruzicu od sira i pavlake, posula seckane crvene paprike i zeleni deo od mladog luka….Stavite u frizider da se ohladi i sluziti uz pecenje….

Prijatno!

slane torte Slana torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Voćna madjarica

Sastojci i priprema:voćna madjarica Voćna madjarica

Isprobala sam jos jedan predivan recept sa stranice TORTE I KOLACI IVANKA predivna vocna madjarica, Ivanka je pravila sa jagodama, a ova moja je sa visnjama…..

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 200 gr. šećera
  • 100 gr. margarina
  • 2 dcl. kisele pavlake
  • brašna oko 600 gr
  • 1 prašak za pecivo

Zamjesiti tijesto, nesmije biti pretvrdo, a ne smije se lijepiti za prste…..podjeliti na 5 jednakih djelova i sto tanje ih razviti te peći na obrnutoj strani lima. Ja sam pekla kore i razvila ih u velicini tepsije 30 x 30 cm….

Bijela krema:

  • 0,7 dcl. mlijeka
  • 6 kasika šećera
  • 6 punih kasika gustina
  • 150 gr. margarina

Gustin skuvati u mlijeku, u hladno dodati margarin.

Voćna krema:

  • 0,5 kg. smrznutih visanja ili jagoda
  • 3 kasike šećera
  • 2 pudinga od vanile

U blenderu smiksati visnje, doliti u njih vode da bude 0,7 l …..staviti pola litra da kuva, a u 2 dcl umutiti puding…kad visnje prokuvaju, skuvati puding…Ohladiti.
Na 1 koru mazati vocni fil, pa 2 kora, beli fil, 3 kora, vocni fil, 4 kora, beli fil, 5 kora gore posuti secerom u prahu…

Prijatno!

vocna madjarica Voćna madjarica

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Jagoda kocke

Sastojci za koru:jagoda kocke Jagoda kocke

  • 6 zumanaca
  • 6 kasika secera
  • 6 kasika mlijeka
  • 6 kasika ulja
  • 6 kasika brasna
  • 1 prasak za pecivo
  •  3 kasike kakao praha

Sastojci za fil:

  • 750 g mlijeka
  • 250 g secera
  • 3 pudinga od jagode
  • 6 bjelanaca
  • 9 kasika secera
  • 1 vanil secer
  • jagode-sjecene (cca 600 gr) i 2 slag kreme sa jagodom

Priprema:

Zumanca umutiti sa secerom, mlijekom, uljem, brasnom i praskom za pecivo. Ispeci koru na umjereno-jakoj temperaturi. Mlijeko, secer i puding od vanile skuhati u puding. Umutiti 6 bjelanaca sa 8 kasika secera i vanil secerom u cvrst sne, te dodati u vruc puding i dobro sjediniti mikserom. U prohladjeno dodati sjeckane jagode. Izliti preko kore, a odozgo premazati dobro umucenom slag kremom od jagode. Ukrasiti po zelji.

Prijatno!!!

Mozda nisam bas najljepse isjekla kolac. Ali u ukus nemojte sumnjati Pozdrav!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kiflice od kuvanih zumanaca

Sastojci i priprema:kiflice od kuvanih zumanaca Kiflice od kuvanih zumanaca

Verovatno nikad ne bih posegnula za ovim receptom, da mi nisu ostala jaja od Uskrsa. Recept je iz Velikog narodnog kuvara iz 1963. g.

Potrebno je:

  • 250 g putera (ja sam koristila margarin)
  • 6 tvrdo obarenih i propasiranih zumanaca
  • 125 g sitna secera (u prahu)
  • sok od jednog limuna
  • brasno po potrebi (450-500 g)
  • prah secer i 1 kesica vanilin secera za valjanje kiflica

Priprema:

Umutiti omeksali puter, pa u njega dodati zumanca, secer i sok od limuna. Mutiti dalje da se masa izjednaci, pa dodavati brasno dok testo ne postane cvrsto.
Od testa razviti koru, iseci je na male kvadrate i zavijati kiflice.
Uvijene kiflice stavljati na pleh na papir za pecenje i peci na 200 stepeni dok ne porumene (oko 15 minuta).
Tople uvaljati u secer zamirisan vanilom.

E sad, meni je kod zavijanja kiflica testo pucalo, sto me nerviralo, pa sam od ostatka testa pravila kuglice i od kuglica formirala kiflice.

Inace, ukus pecenih kiflica je odlican, podseca na vanilice, tako da mislim da se od ovog testa mogu praviti i vanilice.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Brzi ustipci

Sastojci:domaci ustipci Brzi ustipci

  • 1 casa jogurta
  • 2 jajeta
  • 20 kasika brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • malo soli
  • ulje za przenje
  • secer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Umutiti jogurt, jaje, brasno, prasak za pecivo i so.

Smesu vaditi kasicicom i peci na zagrejanom ulju.

Kad je gotovo posuti secerom u prahu i posluziti.

Napomene: Po zelji mozete ustipke posluziti i sa slanim namazima.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Mancmelou

Sastojci za keksice:mancmalou Mancmelou

  • 1 kašika kakaoa
  • 450 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 220 g margarina
  • 3 jajeta

Za penasti deo:

  • 120 ml vode
  • 4 uvrsne kašike meda
  • 320 g šećera
  • 2 kašike želatina
  • 4 kašike vode
  • 4 belanca
  • 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
  • 4 belanca

Za glazuru:

  • 300 g mlečne čokolade
  • 9 kasika ulja

Priprema:

Sipati na vagu kakao, pa dodti brašno da ukupna težina bude 450 grama. Staviti u vanglicu i didati redom sve suve sastojke, a zatim iseckan margarin. Gnječiti margarin dok se ne povežei sa brašnom. Dodati jaja i zamesiti testo. Staviti ga u najlonsku kesu i ostaviti u frižideru da odstoji najmanje 1 sat (testo najduže može da stoji 3 dana u frižideru). Sto posuti brašno, istresti testo i posuti brašnom i rasklagijati što tanje jer će malo narasti tokom pečenja. Vaditi modlom keksiće i redjati u pleh obložen papirom za pečenje, tako ponoviti dok ima testa. Peći na temperaturi od 190 stepeni oko 10 minuta.
Pomešati vodu, med i šećer i staviti na najjaču temperaturu. U međuvremenu želatin natopiti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Kada šećer provri ostaviti da vri 5 minuta, odnosno dok nepočnu da izlaze balončići. Skinuti sa šporeta, dodati nabubreli želatin i promešati da se istopi. Umutiti belanca u čvrstu penu i postepeno dodavati sirup uz neprestano miksanje. Dodati ekstrakt vanile i mutiti dok se nedobije gustina šlaga. Sopati masu u špric, staviti špric na sredinu keksa, i istiskati, a pena će se sama širiti u krug, i tako redom. Ostaviti da se suše na sobnoj temperaturi 2 sata.
Otopiti čokoladu sa uljem. Na viljušku staviti keks i prelivati odozgo čokoladom. Gotove keksiće slagati na celofan da se stegnu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, May 16, 2013

Tulumbe iz rerne

Sastojci:tulumbe iz rerne Tulumbe iz rerne

  • 800 g šećera
  • 900 ml vode
  • 100 g ulja
  • 900 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 jaja

Priprema Sirup:

800 g šećera i 500 ml vode staviti na vatru da provri i dobro ohladiti.

Testo:

400 g vode i ulje sipajte u šerpu pa staviti na vatru da provri.

Kada provri skinite sa šporeta i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sjedinite masu varjačom i dobro ohladite.

U hladnu masu dodajite jedno po jedno jaje i mutite mikserom.

Dobijenu masu sipajte u špric za tulumbe, istiskajte po 7 cm na nepodmazan pleh.

Pecite neotvarajuci rernu na 180 stepeni 25 minuta. Vruće tulumbe prelijte hladnim sirupom.

Ostavite neko vreme da tulumbe upiju malo serbeta, a potom ih posluzite uz soljicu dobre domace crne kafe!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Pohovane palacinke

Sastojci za palačinke:pohovane palacinke Pohovane palacinke

  • 2 jajeta
  • na vrh noža soli
  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka
  • oko 500 g brašna

Za nadev:

  • 300 g šunkarice
  • 300 g suvog vrata
  • 300 g krem sira

Za pohovanje:

  • 3 jajeta
  • prezle
  • ulje za prženje

Priprema:

Umutiti testo za palačinke i ispeći ih. Ostaviti da se ohlade. Na sredinu palačinke namazati krem sir.

Staviti šunkaricu i suvi vrat. Preklopiti palačinku sa dve strane, kako nebi curio krem sir tokom prženja.

Urolovati palačinku i tako ponoviti sa ostalim palačinkama.

Svaku pripremljenu palačinku uvaljati u umućeno jaje, zatim u prezle i pržiti u vrelom ulju.

Okratati ih tokom prženja kako bi se ravnomerno ispekle. Pržene palačinke vaditi na salvetu kako bi upile višak masnoće.

Služiti tople i uzivati!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Uskrsnja torta

Potrebni sastojci:Uskrsnja torta Uskrsnja torta

  • plazma keks 2 x vanilin krema za kolace
  • 5 krem bananica
  • 3 banane
  • 1 puding dr Oetker koji se ne kuha (okus cokolada)
  • 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Plazmu umakati u mlijeko i slagati u odgovarajuci pleh. Napraviti puding od cokolade po uputstvu sa vrecice. Umutiti slatko vrhnje u slag pa trecinu spojiti sa umucenim pudingom. U ostatak slaga isjeckati coko bananice i promjesati varjacom ne mikserom. Umutiti kremu od vanilije po uputstvu takodje (zasladiti po zelji).

Na plazmu usuti cokoladnu kremu, potom ponovo sloziti plazmu (blago umocenu u mlijeko), preko plazme premazati bijelu kremu sa krem bananicama. Isjeci banane po duzini sloziti preko bijele kreme i tortu zavrsiti zutom kremom tj. kremom od vanilije. Odozgo naribati cokoladu. Tortu par sati ohladiti u frizideru da se kreme fino stegnu, a potom je iseci na parcad, posluziti i uzivati.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Domaće Munch Mallow kocke

Sastojci za testo:domace Domaće Munch Mallow kocke

  • 4 žumanca
  • 150 gr. kristal šećera
  • 150 gr. oštrog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 prepune kašike kakao praha
  • 2 dcl. mleka
  • 3 kašike ulja

Za penu:

  • 10 belanaca
  • malo soli
  • 400 gr. kristal šećera

Za glazuru:

  • 125 gr. čokolade za kuvanje
  • 5 kašika vode
  • 5 kašika kristal šećera
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mleko ulje i kakao prah , te dobro mikserom umešati.
Tepsiju od rerne premazati margarinom, staviti papir za pečenje, kojega isto premazati margarinom, te posuti prezlima.
Smesu za testo sipati u tepsiju.
Testo staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći 15 minuta.
Dok se testo peče izraditi penu.
Izrada pene:

Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i dobro umutiti.
Kada je testo pečeno rernu ne isključivati, izvaditi tepsiju i rernu odmah zatvoriti da se ne hladi.
Na pečeno testo staviti penu od belanaca i nožem izravnati da bude glatka površina.
Rernu smanjiti na 50 stepeni i tepsiju vratiti u rernu da se kolač suši u rerni 90 min.
Izrada glazure:
Na laganoj vatri sve sastojke za glazuru uz stalno mešanje razraditi i preliti preko gotovog kolača i ukrasiti prema želji.
Dok je još glazura sveža koncem na glazuri označiti parčad kolača, da se na kraju dobije 28 parčadi kolača veličine 7cm.x5cm. (stranicu dužine 28. cm. podeliti na 4 dela po 7 cm. svaki, a stranicu dužine 35 cm. podeliti na 7 delova po 5 cm. svaki).
Kada se glazura stegne rezati kolač.
Napomene: Davne 1993. god. u doba velike inflacije i praznih polica u prodavnicama u Jugoslaviji, na sve načine smo se snalazili da napravimo neke kupovne specijalitete na domaći način. Iz tog doba i potiče ovaj recept za domaće Munch Mallow kocke, za koje mislim da je ukus veoma sličan kupovnom samo što nisu okrugli keksići svaki pojedinačno, već kocke. Listajući moju ručno ispisanu svesku naišla sam na taj recept, a kako sam imala na raspolaganju belanca (ostala od izrade kolača u kojima nisu potrebna belanca, pa spremljena u zamrzivač) odlučila sam da napravim ovaj kolač.

Prijatno!

mancmelou kocke Domaće Munch Mallow kocke

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ledene vanila kocke

Sastojci za koru:paciji kolac Ledene vanila kocke

  • 3 jaja
  • 3 kasike secera
  • 3 kasike brasna
  • 2 kasike kakaoa
  • 2 kasike ulja
  • pola praska za pecivo

Fil:

  • 1 puding od vanile
  • 6 kasika brasna
  • 12 kasika secera
  • 1 l mleka
  • 200 g margarina
  • 2 vanilin secera

Sirup:

  • 2 case vode
  • 350 g secera

Glazura:

  • 100 g cokolade
  • 2 kasike ulja

Priprema:

Umutiti redom sastojke za koru.

Ispeci koru u kalupu srednje velicine koji ste dobro premazali i posuli sa brasnom na 180 C pa je ohladiti.

Skuvati sirup, ohladiti ga, pa ga sipati preko hladne kore. Ostaviti da upije oko pola sata.

Staviti 800 ml mleka i secer da provri. U 200 ml mleka razmutiti brasno i puding pa ukuvati sa mlekom.

Skloniti sa vatre, dodati vanilin secer i margarin pa mesati da se istopi.

Vruc fil sipati preko kore. Ostaviti par sati da se kolac ohladi i stegne.

Premazati ga istopljenom cokoladom, sacekati da se glazura na kolacu stegne, te ga iseci na kocke i posluziti..

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Testenina ” u dobrom drustvu”

Sastojci:zapecena testenina Testeninau dobrom drustvu

  • 500 g spiralne testenine
  • 1 solja mleka
  • 1 pavlaka
  • 100g sira
  • 100g kulena
  • 2 barena jaja
  • 2 sveza jaja
  • 3 listica topljenog sira
  • so
  • ulje

Priprema:

Do pola obariti testeninu u slanoj vodi. Ocediti je.

U sudu pomesati mleko, sveza jaja, sir, pavlaku, so i malo ulja, pa dodati testeninu. Promesati dobro.

Vatrostalnu posudu namazati margarinom pa poredjati na kolutove isecena barena jaja.

Preko njih red kolutica kulena. Dodati smesu sa testeninom. Lepo poravnati pa poredjati kolutice kulena.

Staviti u rernu na 200 stepeni dok porumeni. Izvaditi pa nabacati cepkane listice topljenog sira. Vratiti u rernu jos 5 minuta.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta sa limun i jagoda kremom

Sastojci za podlogu:torta sa limun i jagoda kremom Torta sa limun i jagoda kremom

  • 200 gr mljevenog keksa
  • 100 gr omeksalog maslaca
  • pola ribane korice limuna

Za limun kremu:

  • 500 gr mascarpone sira
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 50 gr secera
  • 2 vanil secera
  • sok od jednog limuna
  • ribana korica 2 limuna
  • 10 gr zelatina

Za jagoda krem:

  • 500 gr jagoda
  • 100 gr secera,
  • 10 gr zelatina

Za dekoraciju:

  • jagode, slag pjena, bijela cokolada..

Priprema:

Keks, maslac i koricu limuna zamijesiti i staviti kao podlogu.

Zelatinu potopiti da nabubri.

Izmiksati preostale sastojke, otopiti nabubrelu zelatinu, dodati je u krem, izmiksati sve i istresti preko podloge.

Ostaviti u frizider da se ohladi. Zelatinu potopiti u malo vode da nabubri.

Jagode samljeti, dodati secer i kratko prokuhati.

Dodati zelatinu, izmijesati, malo ohladiti i istresti preko limun kreme.

Dekorisati tortu sa jagodama, slagom i bijelom cokoladom…

Ostaviti par sati tortu u frizider da se kreme fino stegnu, potom je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta sa kroasanima i mančmelouom

Sastojci kora:kroasan torta sa mancmelou Torta sa kroasanima i mančmelouom

  • 6 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 150 g. mljevenog lješnika (badema, oraha)
  • 3 kašike prezli

Sastojci za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 6 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 pudinga od vanilije
  • 250 g margarina
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 15 mančmelou keksa
  • 12 malih čokoladnih kroasana
  • 20-ak komada petit keksa
  • 2 kesice šlaga ili 250 ml slatke pavlake

Priprema kore:

Umutiti bjelanca i šećer dok ne bude pjenasto, zatim dodati lješnik i prezle i umiješati kašikom. Peći na pek-papiru na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil ukuvati pudinge i žumanaca u mlijeku i šećeru. U ohlađen fil dodati umućen margarin i fil podijeliti na pola. U pola kreme dodati istopljeno 200 g čokolade i izmrvljen biskvit (donji dio) mančmeloua, a druga polovina fila ostaje žuta.

Ređati: kora, pola čoko fila, mančmelou, druga polovina čoko fila, red keksa namočenog u sok, pola žutog fila, kroasani, druga polovina žutog fila i gore šlag.
Napomene: Kad se poređaju kroasani, blago ih pritisnuti, pa nanijti fil preko njih. Umjesto petita može i neki drugi keks po želji (piškote ili plazma, čajni kolutići).

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Brza torta sa višnjama

Sastojci:brza torta sa visnjama Brza torta sa višnjama

  • 1 l jogurta (može obični, a može i voćni)
  • 1 mljevena plazma (350 g)
  • 600-7000 g petit keksa
  • 15 kašika šećera
  • 100 g čokolade (po želji)
  • 800-1000 g višanja (mogu svježe, a i smrznute)
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Najprije umutiti jogurt sa šećerom (kašikom), potom dodati plazmu, grubo izlomljen petit keks i rendanu ili sitno sjeckanu čokoladu.

Sve sjediniti i oblikovati na tacni.

Odozgo nanijeti tanji sloj umućene slatke pavlake, zatim poređati višnje, pa ostatak slatke pavlake.

Napomene: Najbolje je napraviti uveče, staviti u frižider da se sve lijepo stegne i sjedini i sutradan služiti.

Ovo je odlična poslastica u ljetnim danima, bolje i od sladoleda!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Urmasice

Sastojci za testo:urmasice Urmasice

  • 250 g margarina
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čaša jogurta
  • malo soli
  • 450 g oštrog brašna

Sirup:

  • 600 g šećera
  • 0.5 l vode
  • 1 limun

Priprema:

Najpre pripremiti sirup.
Pomešati vodu i šećer, zatim dodati 1 limun, isečen na kolutove. Kada sirup provri, kuvati ga još 8 -10 minuta, zatim skinuti sa ringle i ohladiti.
Za testo, umutiti margarin sobne temperature sa jajetom, pa zatim dodati čašu jogurta i nastaviti mešati. Na kraju postepeno dodavati brašno, kojem je dodan prašak za pecivo i so. Promešati varjačom, a zatim i na radnoj plohi, umesiti da bi se dobilo glatko testo.
Zatim otkidati, od testa, loptice (veličine većeg oraha), rastanjiti i staviti na rende, radi otiska šare. Krajeve rolati prema sredini i spojiti ih. U sredinu testa se može staviti i jezgro oraha/badema.
Urmašice slagati u nepodmazan pleh i peći na 200 C, dok ne porumene.
Zatim ih zaliti hladnim sirupom. U frižider i poslužiti ih rashlađene.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com