Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Saturday, July 13, 2013

Pogačice sa kiselim mlekom

Sastojci:pogačice sa kiselim mlekom Pogačice sa kiselim mlekom

  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 60 g putera
  • 175 ml kiselog mleka
  • so
  • 1 jaje
  • susam

Priprema:

Izmešati brašno sa praskom za pecivo, dodati so i puter te umesiti sipkavo testo.

Dodati kiselo mleko i zamesiti glatko testo.

Ostaviti testo na toplom da miruje oko pola sata, a onda rastanjiti testo na oko 2 cm debljine i modlom ili casom vaditi pogacice.

Pogacice poređati u podmazani pleh, premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili kimom po zelji, i peći u zagrejanoj rerni na 180*C,

oko 20 minuta, dok ne porumene.

Pogačice poslužiti tople uz jogurt, kefir ili kiselo mleko.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kinder lešnik štanglice

Sastojci:kinder lešnik štanglice Kinder lešnik štanglice

  • 150 g šećera
  • 100 ml vode
  • 125 g margarina
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih lesnika
  • 50 g čokolade

Za glazuru:

  • 200 g šećera
  • 50 ml vode
  • 125 g margarina
  • 150 g mleka u prahu

Priprema:

Ušpinovati šećer sa vodom da bude gusto (kao za slatko).

U to dodati margarin, mleveni keks,mlevene lesnike i rastopljenu čokoladu.

Rasporediti smesu po kalupu.

Napraviti glazuru od ušpinovanog šećera sa vodom, margarinom i mlekom u prahu.

Preliti glazurom donju masu, rasporediti ravnomerno i ostaviti kolač na hladnom mestu da se ohladi i stegne.

Kinder kolac iseći na stanglice i po želji ukrasiti sa malo istopljene čokolade.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, July 12, 2013

Pizza margarete

Sastojci:pica margarete Pizza margarete

  • 1/2 l mleka
  • 1 kesica kvasca
  • malo secera
  • kasicica soli
  • 2 kafene soljice ulja
  • 1 jaje
  • prasak za pecivo
  • kasika sirceta
  • brasna oko 1 kg

Fil:

  • 200 g sunke ili salame po zelji
  • 100 g sitnog sira
  • 100 g slanine
  • 200 g kuvanih sampinjona
  • 100 g kackavalja
  • 100 ml kecapa
  • 2 belanca

Za posipanje i premazivanje:

  • 2 zumanca
  • susam po zelji
  • origano

Priprema:

U dublji sud sipati brasno, napraviti udubljenje, a u njega staviti jaje, ulje, so, secer, kesicu kvasca, prasak za pecivo i na kraju mlako mleko.
Umesiti testo, dodavati brasno dok testo ne pocne da se odvaja od ruku.
Ostaviti testo na toplom da nadodje.
Za to vreme spremiti fil:
Naseckati sitno (na kockice) sunku, dodati sir, sitno iseckanu slaninu i sitno iseckane (skuvane u slanoj vodi) sampinjone, narendati kackavalj i na kraju dodati kecap.
Dodati i umucena belanca u cvrst sneg pa sve zajedno viljuskom izmesati.
Nadoslo testo premesiti, izruciti na ravnu povrsinu i oklagijom razviti debljine oko 2 cm.
Modlom u obliku cveta praviti pizze, redjati u pleh za pecenje, a casom u sredini praviti udubljenja.
U svako udubljenje kasikom stavljati fil.
Pizze premazati umucenim zumancetom, posoliti, posuti susamom i origanom i peci na 180 C oko pola sata. Sluziti uz jogurt, kiselo mleko ili kefir.

Prijatno!

pizza margarete Pizza margarete

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Orhideja torta

Sastojci za koru:orhideja torta1 Orhideja torta

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 100 g kokosovog brašna
  • 2 kašike pšeničnog brašna

Sastojci za fil:

  • 6 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike gustina
  • 750 ml mleka
  • 100 g pečenog izmrvljenog lešnika
  • 100 g kokosa
  • 100 g suvog grožđa
  • 250 g margarina

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati kokos, brašno, pažljivo kasikom promešati, sjediniti sastojke za koru.

Razliti u okrugli kalup promera 26 ili 28 i peći jednu koru, u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta.

Na pari umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i promešati.

Gustin razmutiti sa malo mleka, a preostalo mleko zagrejati, zatim dodati gustin i skuvati dok se ne zgusne.

Sjediniti sa smesom od žumanaca i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti margarin, sjediniti sa ohlađenim filom i na kraju dodati izmrvljeni lesnik, kokos i suvo grozdje.

Fil dobro promešati i sjediniti sastojke.

Ohlađenu koru premazati filom, dekorisati šlagom i ostaviti da se ohladi.

Iseci tortu na parcad te posluziti uz solju crne kafe ili neki omiljeni vocni napitak.

Zaista je divne, probajte….

Prijatno!

torta orhideja Orhideja torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Džem od kajsije

Sastojci Osnovna mera:dzem od kajsija Džem od kajsije

  • 1 kg zrelih kajsija
  • 1 kg šećera
  • 3 dl vode
  • 2 kesice želatina

Priprema:

Šećer staviti u veću šerpu, naliti sa 3 dl vode i ušpinovati skoro kao za slatko. Za to vreme, kajsije očistiti od koštica i ukloniti loše delove. Ubaciti kajsije u šećer u kuvati oko 10 minuta, na jakoj vatri.
Razmekšale kajsije možete usitniti mikserom, pri najmanjoj brzini, ali ne do kraja, jer u džemu treba da ostanu delovi ploda.
Zatim u masu dodati želatin, pripremljen po uputstvu na kesici i nastaviti kuvanje na jakoj vatri, uz stalno mešanje, oko 10 minuta.
Oprane tegle sterilisati u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 10 minuta.
Sipati vreo džem u vrele tegle, zatvoriti metalnim poklopcem. Malo ih ohladiti i zatim okrenuti na poklopac, da se vakumiraju.
Uživaćete u svakoj poslastici, pripremljenoj sa njim!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Lisnate buhtle

 

Sastojci:lisnate buhtle kroasani Lisnate buhtle

  • 500 g brasna
  • 2 jaja
  • 1 casa jogurta
  • pola kvasca
  • pola case mleka
  • 250 g margarina (za premaz)
  • secer
  • so
  • sir

Priprema:

Rastopiti pola kvasca u pola case toplog mleka i sa kasicicom secera.

Kad proradi dodati jaja, jogurt, so i sa brasnom umesiti testo.

Podeliti na 8 jufkica pa svaku rastanjiti i premazati margarinom pa redjati jednu preko druge, sve premazati sem poslednje.

Krajeve dobijenog kruga zaseci od spolja ka sredini ali ne do kraja, tako da sredisnji deo ostane spojen.

Potom krajeve presaviti ka sredini jedan preko drugog dok se ne dobije gomilica.

Na taj nacin smo dobili 16 listica testa.

Razvuci koru, seci trouglove, na svaki staviti po komad sira i uviti.

Redjati u nepodmazan pleh i ostaviti da raste oko sat i po. Peci na 190 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Mirisna strudla

Sastojci za testo:strudla Mirisna strudla

  • 1 casa (plasticna od jogurta) mleka
  • 5 do 6 istih casa brasna (kolicinu brasna sami procenjujete tokom izrade testa)
  • 1 ista casa ulja
  • 1 ista casa vode
  • 1 kocka svezeg kvasca
  • 1 casa secera
  • rendana kora limuna
  • rendana kora narandze

Za fil:

  • 3 kruske
  • 5 sljiva
  • 2 vanil secera
  • 3 kasike secera
  • sok od 1 limuna
  • sok od 1 narandze

Priprema:

Umesiti testo od sastojaka za testo i ostaviti sat vremena da naraste. U medjuvremenu spremiti fil. Oljustiti kruske i sljive i iseci na komade. Staviti u serpu zajedno sa sokom od limuna i narandze, dodati vanilin secer i secer. Kuvati na tiho oko 10 minuta. Testo premesiti i podeliti na tri jufke. Svaku razvuci i staviti po par kasika kuvanog voca, ali zahvatati kasikom sa sto manje tecnosti iz serpe, ona ce nam trebati kasnije. Tako uviti strudle i redjati u pleh. Neka raste jos pola sata. Peci na 190 stepeni oko pola sata. Izvaditi iz rerne, preliti sokom iz serpe u kojoj se kuvalo voce i vratiti u toplu i iskljucenu rernu. Posle sat vrema izvaditi kolac, iseci, obilno posuti prah secerom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, July 11, 2013

Banana kocke

Sastojci i priprema:banana kolač Banana kocke

BANANA KOCKE…receptic sa stranice TORTE I KOLACI IVANKA ……jedina mala razlika u receptu je u tome sto moj stariji sin nevoli kolace sa orasima i zato ja u koru nisam stavljala orase samo sam povecala kolicinu brasna i dodala sam 2 kasike kakaa. Ovo je original recept sa Ivankine stranice….

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 kasika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 gr. oraha
  • 3 kasike brašna

Jaja, secer i vanilin secer dobro umutiti. Dodati i ostale sastojke pa lagano izmesati. Ispeći biskvit na 180 C i hladan namazati pekmezom od kajsije. Pleh promjera 30 sa 30 cm podmazati i posuti brasnom.

Krema:

  • 1 l. mleka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 7 kasika šećera
  • 200 gr. margarina

Kremu skuhati i u hladno dodati izradjen margarin.
Na biskvit namazan pekmez od kajsije, slagati banane izrezane po dužini. MENI JE OTISLO 8 BANANA.
Istopiti 80 gr. čokolade sa malo margarina i preliti po bananama. Na banane namazati kremu. Kolač preliti čokoladnom glazurom od 120 gr cokolade malo margarina i ulja da vam cokolada nebude jako retka….

Prijatno!

banana kocke Banana kocke

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Gurmanska pita s mesom

Sastojci:gurmanska pita sa mesom Gurmanska pita s mesom

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 3 jaja
  • pola kocke kvasca ili kasicica suvog kvasca
  • 7 pune kasike brasna
  • 1 casa mlake vode
  • ne puna jogurtska casa ulja

Sastojci za fil:

  • 300 g mesanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • zacini (vegeta,biber,aleva paprika)
  • malo ulja za przenje mesa

Priprema:

U mlaku vodu rastvoriti kvasac, dodati malo secera, malo soli i brasna pa ostaviti da nadodje.
U drugi sud mikserom umutiti jaja, dodati ulje i nadosli kvasac pa dobro sjediniti (smesa dodje malo gusca nego za palacinke).
Na malo ulja prodinstati sitno iseckan luk, dodati meso i nastaviti przenje.
Skloniti sa vatre, dodati vegetu, alevu i biber te ostaviti da se hladi.
Na ravnoj povrsini redjati po tri kore, tako sto svaku dobro premazete smesom sa kvascem, na trecoj kori rasporediti sa jedne strane fil, urolati i redjati u podmazan pleh za pecenje.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama.
Naredjane rolate premazati sa ostatkom smese sa kvascem i ostavit na sobnoj temperaturi oko 2 sata.
Nakon 2 sata ispeci pitu na temperaturi od oko 220 do 250 C. Ohladiti i sluziti uz kiselo mleko ili kajmak.

Prijatno!

gurmanska pita s kvascem Gurmanska pita s mesom

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ukusni trouglovi

Sastojci:crni trougao Ukusni trouglovi

  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g margarina
  • 150 g mlevenog plazma keksa
  • 100 g mlevenih oraha

Za dekoraciju:

  • mrvice u boji

Priprema:

Sjediniti jaja i šećer u penastu masu.

Staviti da smesa lagano prokljuca uz stalno mesanje,a kada provri dodati margarin i istopiti.

Sve raditi na manjoj temperaturi i stalno mesati da ne zagori masa.

Potom smesu skinuti sa vatre i dodati keks, mlevene orahe i čokoladu.

Sve sjediniti i izliti u kalup (oblik po zelji) oblozen celofanom.

Staviti na hladno da se stegne, a onda izvaditi iz kalupa i ukrasiti sarenim mrvicama.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Posna medeno srce torta

Sastojci za tortu:medeno srce torta Posna medeno srce torta

  • 1 kg posnog keksa
  • 1 kg medeno srce (redjati tako da nemate praznine izmedju)
  • 1,5 l gaziranog soka od pomorandze + 1 l za natapanje keksa i medenih srca, (najbolje fanta)
  • 5 pudinga od vanile
  • 500 gr margarina
  • 4 kasike gustina
  • 250 gr secer u prahu
  • 11 kasika secera

Priprema:

Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kasika secera i skuvati.

Margarin umutiti penasto sa 250 gr secera i sjediniti s ohladjenim pudingom.

Redjati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.

Ukoliko pravite posnu varijantu najbolje prelijte cokoladom i posnim slagom.

Napomene: Torta je jednostavna i veoma pogodna ukoliko imate veliko slavlje, posebno za vreme posnih slava.

Velicina torte je oko 36 cm duzine i 25 cm sirine.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolač sa ribizlama i malinama

Sastojci za testo:kolac sa ribizlama Kolač sa ribizlama i malinama

  • 250 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 70 g šećera
  • 2 kašike sirćeta

Sastojci za nadev:

  • 250 g ribizli
  • 250 g malina
  • 170 g šećera
  • 6 belanjaka

Priprema:

Umesiti prhko testo od brašna, maslaca, žumanjka, šećera i sirćeta.

Razvaljati ga u obliku tepsije (manje) i preneti ga u prethodno pouljenu i pobrašnjenu tepsiju.

Peći na 200 stepeni, oko 25 minuta.

Testo nije do kraja pečeno. Na njega, zatim, poređati ribizle i maline i malo posuti mrvicama.

Zatim preko voća naneti prethodno ulupan sneg od 6 belanjka i 170 g šećera. Vratiti u rernu, dok se sneg ne osuši.

Kolač rezati vlažnim nožem.

Prijatno, uz ovaj vrlo osvežavajući kolač!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Limun torta

Sastojci za podlogu:limun torta Limun torta

  • 200 gr mljevenog keksa
  • 100 gr omeksalog maslaca
  • 1 vanil secer
  • nekoliko kasika limunovog soka

Sastojci za limun krem:

  • 500 ml jogurta od limuna
  • 250 gr krem sira
  • 100 gr secera u prahu
  • ribana korica od 2 limuna
  • 2 dcl vrhnja za slag
  • 2 vanil secera
  • 5 listova zelatina

Glazura:

  • 1 kesica providnog preliva za torte
  • 2 dcl soka od limuna ili procijedjene limunade
  • malo zute prehrambene boje

Za dekoraciju:

  • limun, listici mente, cokoladne kuglice…

Priprema:

Od keksa, vanil secera i maslaca, zamijesiti masu, dodati malo limunovog soka da se bolje uveze masa i staviti je kao podlogu torte.

Zelatinu potopiti da nabubri.

Izmiksati vrhnje sa secerom i vanil secerom, dodati jogurt i sir, dodati ribanu koricu, sve sjediniti pa tome dodati otopljenu zelatinu.

Masu istresti preko podloge i ohladiti.

Limunovom soku dodati malo boje, staviti da prokuha, dodati sadrzaj vrecice, kuhati kratko uz mijesanje i istresti preko krema.

Dekorisati poslije hladjenja.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Sumsko voce i bijela cokolada

Sastojci za biskvit:torta Sumsko voce i bijela cokolada

  • 5 jaja
  • 5 kasika secera
  • 5 kasika brasna
  • 5 kasika ulja
  • 5 kasika mlijeka
  • 2 vanilin secera
  • pola praska za pecivo

Za krem:

  • 500 gr sumskog voca
  • 100 gr secera
  • 10 gr zelatina
  • 500 gr krem sira
  • 100 gr bijele cokolade
  • 2 dcl slatkog vrhnja

Za dekoraciju:

  • slag pjena i bijela cokolada…

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati ulje i mlijeko, dodati zatim brasno sa praskom za pecivo.

Sjediniti lagano, istresti u pleh srednje velicine oblozen pek papirom teispeci na 180 C.

Pecen biskvit zarolati zajedno sa papirom i ohladiti.

Kada se ohladi skinuti papir i premazati marmeladom po zelji.

Zatim ponovo zarolati i isjeci na komade.

Komadima obloziti dno kalupa.

Sumsko voce samljeti, procijediti da ljuspice i kospice ostanu van, dodati secer, prokuhati i dodati zelatinu koju smo predhodno stavili da nabubri.

Smjesu ohladiti. Sir i slatko vrhnje dobro izmiksati, naribati sitno 100 gr cokolade i dodati siru, dodati zatim i ohladjeno zelirano voce.

Sjediniti sve i staviti preko podloge.

Ukrasiti sa slag pjenom i bijelom cokoladom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Wednesday, July 3, 2013

Bijela pita

Sastojci za kore:bijela pita Bijela pita

  • 60 dag. brašna
  • 20 dag. šećera
  • 2 jaja
  • 15 dag. margarina
  • 2 dcl. kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 1,2 l. mlijeka
  • 20 dag. šećera
  • 10 žlica gustina
  • par kapi arome vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 20 dag. margarina

Priprema za kore:

Umjesiti tijesto od gore navedenih sastojaka i podjeliti ga u 5 djelova.
Ispeći 5 tankih korica na obrnutoj strani lima na blazoj temperaturi. Korice trebaju da zadrze i pecene svoju bjelinu…ohladiti ih.

Priprema za fil:

1 l. mlijeka staviti u posudu na vatru da kuha, dodati i šećer.
U 2 dcl. razmutiti 10 žlica gustina, vaniliju i vanilin šećer.
Kad mlijeko prokuha, dodati mu smjesu sa gustinom i mješati dok se ne zgusne. Ohladiti, u hladno dodati 200 gr. margarina.
Filovati korice, gotov kolač malo opteretiti, 10-ak min. da se kore sljube sa kremom…..posuti šećerom u prahu, ostaviti malo u hladno, isjeci na kockice i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Slag torta sa napolitankama

Sastojci:slag torta sa napolitankama Slag torta sa napolitankama

  • 400 g napolitanki
  • 1 l mleka
  • 2 kesice pudinga od vanilije
  • 6 kasika secera
  • 3 slag krema od cokolade
  • 125 gr margarina
  • 600 gr plazma keksa
  • 3 kesice slaga od vanile
  • 2 kesice belog slaga
  • 100 gr cokolade za kuvanje

Priprema:

Dve kesice pudinga od vanile skuvati u zasladjenom mlijeku i ostaviti da se ohladi.

Izdrobiti napolitanke i dodati ih ohladjenom pudingu.

Istopiti margarin i takodje dodati umucenoj smesi. Staviti u kalup da se stegne masa.

Plazmu umakati u mleko i redjati na stegnutu podlogu.

Zatim umutiti slag kreme od cokolade i naneti ga na poredjani keks.

Poredjati preostali deo plazma keksa i premazati ga filom koji smo napravili od slaga od vanile u koji smo dodali rendanu cokoladu.

Tortu premazati sve cetiri strane belim slagom.

Mozete je ukrasiti odozgo sa malo rendane cokolade.

Napomene: Vrlo jednostavna torta, koja se lako pravi. Najbolja je uz soljicu crne kafe.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Fantazija od maline i vanilije

Biskvit:fantazija od malina i visanja Fantazija od maline i vanilije

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 5 kasika secera
  • 5 kasika brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 1 vanilija secer
  • 3 kasike ulja

Fil od malina:

  • 450 gr malina
  • 10 kasika secera
  • 1 vanilija secer
  • 5 kasika skrobnog brasna

Fil od vanilije:

  • 5 zumanjaka
  • 1 puding sa okusom vanilije
  • 4 kasike secera
  • arome vanilije
  • 2 kasike skrobnog brasna
  • 125 gr margarina
  • 2 dl vrhnja za slag
  • 300 ml mlijeka

Priprema:

Bijelanjke istuci u cvrsti snjeg sa prstohvatom soli, pa dodati secer i vaniliju. Opet mutiti da bude fino cvrsto i na kraju umjesati brasno sa praskom za pecivo. Dodati ulje i na najmanjoj brzini na mikseru lagano izmutit. Okrugli obruc promjera 26 cm nauljiti malo i posuti brasnom pa izliti smjesu i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 C pa peci oko 20 min. dok pocme rumeniti. Kad se biskvit malo ohladio prerezati ga da dobijemo dva tanja biskvita.

 Fil od malina:

Maline izmiksati sa stapnim mikserom pa dodati secer i skrobno brasno. Dobro izmjesati i staviti na laganu vatru i pustiti da malo provrije uz lagano mjesanje da ne zagori.

Fil od vanilije:

Zumanjke pomjesati sa kesicom pudinga, skrobnog brasna, secera i arome vanilije pa sve dobro izmjesati. Mljeko staviti za zavrije pa dodati smjesu i mjesati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladio umjesati omeksali margarin (na sobnoj temp.) i dobro izmikasati. Na kraju usti 2 dl vrhnja za slag i sve dobro izjednaciti.

Slaganje:

Kora, pa polovina fila od malina (pa staviti par min. u hladnjak), pa polovica fil od vanilije, pa opet kora, fil od malina i na kraju fil od vanilije..Ukrasiti po zelji sa malinama …

Napomene: U kreme mozete dodati secera po zelji kako ko voli vise ili manje, a vrhnje za slag nije potrebno prethodno mutiti, a mozete ako zelite, ja licno jesam….UZIVAJTE!!!!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, July 2, 2013

Lepinje

Domać‡e i ukusne lepine u samo 5 do 7 minuta. Kako?lepinje Lepinje

Na stranici Poguzije gospodja Azra Muranovic objavila je slike lepina po receptu njene mame Berke, gledala sam ima li recept i u komentaru AmiR-c nasla sam objašnjenje kako se prave ove lepine tako da nisam pisala posebno recept nego kopirala komentar iz kojeg sam ih i ja pravila. Nadam se da im neće zasmetati u svakom slučaju hvala za recept, lepine su super pa probajte i vi…

Na kg brašna dvije pune kašike suhe germe, soli…do 2 dcl toplijeg mlijeka…i malo tople vode …i dobroooo izraditi tijesto. Treci put kad nadođ‘e tijesto, vlažnom rukom uzimati i oblikovati na stolu..na brašnu, lagano i nježno.
Ostaviti ih opet da nadođu. Rernu zagrijati na najjačoj temperaturi…i držati tepsiju u rerni da se zagrije. Lagano ih prstima istapkati po površini i redati ih u zagrijanu tepsiju.

Peć‡i 5 do 7 minuta, i eto ga.

Prijatno!

lepinje za cevape Lepinje

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ćevapi

Domaći ćevapi kod kuće za potpuni užitak! ćevapi Ćevapi

Sastojci:

  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 2-3 cesma bijelog luka
  • so
  • biber
  • kašicica (vise ravna) sode bikarbone
  • kisela voda

Način pripreme:

U zdjelu stavite meso, biber, so, luk protisnut kroz presicu, sodu bikarbonu, dodajte kisele vode i rukom malo duže radite meso kao jufku da zakuhavate. Kad meso dobro izradite rukom, onda ruke operite pa ih namažete uljem da vam je lakše praviti ćevape, od ove kolicine izađe oko 3o kom.
Pošto sam ih pekla u kući, to sam radila na roštilj tavi. Posebno sam od jedne goveđe kocke za supu napravila oko pola litre supe kojom sam prelila lepine i malo ih zapekla na drugoj teflon tavi.
Kad su ćevapi bili pečeni i njih sam malo zalila jos na tavi supom i nakon minutu stavila ih u pripremljenu lepinu. Bili su dobri onako kako ih možeš napraviti u kući… Ako ste negdje daleko gdje nema lepina evo stavit cu vam recept i za lepine.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolač sa višnjama i tamnim šlagom

Višnje i čokolada, nepogrješiva kombinacija! kolač Kolač sa višnjama i tamnim šlagom

Sastojci za biskvit:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 7 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 5 kašika kakao praha

Umutiti posebno bjelanjke sa prstohvatom soli. Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo, kakao prah i na kraju ručno dodati umućene bjelanjke. Biskvit ispeći u plehu 25 sa 38 cm-otprilike ta veličina, peći ga na 170 st. 35 minuta.

Fil od višanja:

  • Višanja možete staviti do 1 kg
  • 150 grama šećera
  • 15o ml vode

Na kratko u šećeru i vodi prokuhate višnje. Izvadite ih i ocijedite. Sok koji je ostao od višanja prelijte preko biskvita. Visnje sad poredajte preko biskvita.

Tamni šlag:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 100 grama tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Lagano zagrijete i u njemu otopite čokoladu. Ostavite da se potpuno ohladi. Ostatak od 400 ml vrhnja za šlag umutite i na kraju mu dodate otopljenu čokoladu sa šlagom i nanesete na višnje. Kolač ukrasite struganom čokoladom.

Inspiraciju za ovaj kolač dobila sam sa jedne stranice, gospođa ga je radila sa gotovom kremom, međutim u nedostatku te kreme ja sam ga uradila na svoj način i bio je dobar…

Prijatno!

kolac sa visnjama Kolač sa višnjama i tamnim šlagom

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, July 1, 2013

Zeljanica

Sastojci i priprema:zeljanica Zeljanica

Recept za jufku necu pisat to sve znate…

Jedino vam mogu preporucit brasno CERESOTA od njega mozete razvlacit pitu do Bosne.

Fil:

  • 400 gr. sira
  • 2-3 kasike pavlake
  • malo ulja i soli
  • 1 vrecica spinata

Spinat skuhat, dobro ocjedit i isjeckat.

Dodat ga siru i kajmaku pa dobro izmjesat.

Razvit jufku, mozete je motat u guzvu ili polaganu pitu sto bi rekla moja mama.

Peci na oko 220 C.

Pecenu pitu malo poprskat toplom vodom, izbockat, prekrit foliom i vratit u pec na par minuta.

Servirat uz casu kefira, a moze i neka salatica ako imate.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Marokanski kolac

Tijesto:Marokanski kolac Marokanski kolac

  • 220 gr. putera
  • 250 gr. pavlake (sour cream)
  • 400 gr. brasna
  • 1 vanillin secer

Fil:

  • 4 jaja
  • 200 gr. secera
  • 200 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 120 gr. putera
  • 200 gr. mljeveni oraha

Agda:

  • 600 gr. secera
  • 700 ml. vode
  • 3 kasike meda

Priprema:

Puter omeksat na sobnoj temperaturi.

Puteru dodat pavlaku, vanilin secer i brasno.

Zamjesit tijesto, podjelit na dva djela, zamotat u vrecicu i ostavit u frizider.

Dok tijesto odmara pripremite fil.

Puter omeksajte na sobnoj temperaturi.

Puteru dodajte secer i jaja pa izmutite.

Smjesi dodajte brasno, orahe i prasak za pecivo.

Razvite jedno tijesto i stavite u cetvrtastu tepsiju.

Preko kore istresite fil.

Razvite drugo tijesto, prekrite fil, izbockajte viljuskom i pecite na 350F-180C oko 40 minuta.

Skuhajte agdu, prohladite i zalite isjecen kolac.

Prohladite na sobnoj temperaturi, pa ostavite u frizider da se potpuno ohladi, posluzite i uzivajte u finom kolacu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Cherry dream torta

Priprema i sastojci:brzinska torta Cherry dream torta

Ovaj put odlucila sam se za nesto osvjezavajuce. S obzirom na trenutne uslove, trebala mi je neka poslastica koja se ne pece. I evo je! !!! Uz malo maste i puno volje, napravih torticu i nazvah je Cherry dream. Nadam se da cete uzivati kao sto smo i mi. Nestala je u trenu.

Prva kora:

  • Tegla kompota od visanja ili visnje predhodno ociscene posecerene koje su odstojale par sati, tek da puste sok. (cca 500 gr)
  • 9 kasika secera
  • 9 kasika griza

Visnje dobro ocijediti. Sok sipati u serpu i dodati vodu tako da ukupno bude 1 litra. U to dodati 9 kasika secera. Kad prokuha spustiti visnje (malo usitnjene) pa kad opet prokuha dodati griz uz stalno mjesanje dok se ne zgusne. Izliti odmah u predhodno pripremljen pleh, nakvasen vodom.

Druga kora (krema):

3 pudinga od vanilije zasladiti sa 6 kasika secera i zakuhati u 750 ml mlijeka. Ohladiti i dodati 125 gr omeksalog margarina. Dobro sjediniti i namazati preko crvene kore.

Umutiti dva slaga sa aromom slatke pavlake i staviti preko zute kreme. Dekoracija po zelji. Ja sam stavila listice euro blok cokoladice. Dobro ohladiti tortu, iseci je na parcad i posluziti uz neki sokic ili solju crne domace kafe.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Barbarina torta

Sastojci biskvit:Barbarina torta Barbarina torta

  • 5 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 10 žlica krupno mljevenih oraha
  • 2 žlice brašna
  • pola praška za pecivo

Sastojci za fil:

  • 1,5 l. mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 6 žlica gustina
  • 2 žlice brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 200 gr. margarina

Potrebno još:

  • jafa keks
  • 100 gr. čokolade
  • piškote
  • jagode
  • 2,5 dcl. vrhnja za šlag

Priprema:

Za biskvit dobro umutite jaja sa šećerom, dodajte ostale sastojke i pecite u kalupu za torte promjera 28 cm.
Peći 30 min. na 180 stupnjeva, al ipak provjerite čačkalicom, nisu sve pećnice iste.
Kad se biskvit ispeče preliti ga sa 1 dcl. čokoladnog mlijeka i ohladiti.
Za fil 1 l. mlijeka staviti da kuha sa šećerom i vanilin šećerom.
U preostalih pola litra mlijeka umutiti puding, gustin i brašno….Kad mlijeko prokuha, uliti u njega ovu smjesu od pudinga i mješati par min. dok se ne zgusne. ohladiti, u hladno dodati margarin.
Fil podjeliti na tri dijela, u jedan dio izribati 100 gr. čokolade, a ostalo ostaviti kako je.
Na biskvit namazati žutu kremu, poredati jafa keks umočen u vruće mlijeko u koje smo dodali 2 žlice kraš-expresa.
Čokoladni dio keksa treba biti okrenut prema dolje….
Na jafu namazati čokoladnu kremu, na kremu poredati piškote kratko umočene u mlijeko, zatim namazati žutu kremu i poredati jagode.
Gotovu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag i dekorirati po želji.

Prijatno!

torta od jagoda Barbarina torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com