Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, September 23, 2013

Kolač sa karamelom i kupinama

Sastojci za koru:kupina kolač Kolač sa karamelom i kupinama

  • 6 jaja
  • 2 kašike ulja
  • 12 kašika šećera
  • 4 kašike mlake vode
  • 12 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 l vode
  • 500 gr kupina
  • 300 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice pudinga sa ukusom karamele
  • 3 kašike gustina
  • 3 kašike griza

Dekoracija:

  • 200 gr šlaga

Priprema:

U dublju posudu pomešati jaja i šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta masa. Dodati ulje, prašak za pecivo, mlaku vodu i brašno. Sve dobro sjediniti i peći u podmazanom i brašnom posutom plehu srednje velicine na 200 stepeni dok kora ne porumeni.
Sastaviti šećer, vanilin šećer, kupine i vodu pa staviti na špret da se kuva kako bi se šećer istopio. Puding i gustin rastvoriti sa malo vode pa sipati u kipuću vodu sa kupinama. Dodati griz i mešati da se sve lepo skuva i postane gusto. Skuvani fil ohladiti da bude mlak i preliti preko kore pa staviti u frižider da se skroz ohladi. Ceo kolač premazati sa umućenim šlagom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Slana gibanica sa sirom

 

Sastojci:gibanica sa sirom Slana gibanica sa sirom

  • 1 kg svjezeg kravljeg sira
  • cajna zlica soli
  • 1 jaje

Tijesto:

  • 3 dcl mlake vode
  • 500 gr glatkog brasna
  • 3 zlice ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Umjesiti glatko tijesto od vode, ulja, brasna s malo soli, pa ostaviti da odstoji na toplom oko pola sata.

Zatim ga premjesiti i otkinuti nekoliko kuglica. Razvaljati ih u tanke listove.

Sir dobro izmjesati sa jajetom i soli, mazati listove, te ih zarolati (kao roladu) pa ih poslagati u namascenu tepsiju.

Tako poslozene jos premazati uljem i staviti peci na 180 do 2oo stupnjeva oko pola sata.

Napomene: Tko voli moze umjesto mazanja uljem zalit sve vrhnjem i dobro zapeci.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Prevrnuta torta sa šljivama

Sastojci za testo:Prevrnuta torta sa šljivama Prevrnuta torta sa šljivama

  • 2 jaja
  • 100 gr. smeđeg šećera
  • 200 gr. oštrog brašna
  • 1 prepuna kašičica praška za pecivo
  • 80 gr. rastopljenog maslaca ili margarina
  • 120 ml. mleka
  • 2 kašičice začina Bakini kolači (a može samo cimet)
  • 2 kesice vanilin šećera burbon

Voćna podloga:

  • 20 kom. manjih šljiva (oko 400 gr.)
  • 70 gr. smeđeg šećera
  • 30 gr. margarina

Za premaz:

  • 250 ml. toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Šlive oprati, očistiti od koštica i iseći na osmine.
U okruglu tepsiju promera 24 cm. staviti maslac ili margarin, te staviti na vatru da se otopi.
Dodati smeđi šećer (može i običan kristal šećer) i napraviti karamel cca 10 min. maksimum.
Skinuti sa vatre i poslagati osmine šljiva po karamelu, da kožica bude okrenuta prema gore.
Priprema testa:
Jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom penasto umutiti.
Dodati rastopljeni maslac ili margarin i dalje mikserom mutiti.
Dodati prosejano brašno sa praško za pecivo i mikserom mutiti uz polagano dodavanje mleka.
Na kraju dodati začin Bakini kolači ili samo cimet i penasto mikserom umutiti.
Tako pripremljeno testo preliti preko šljiva.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći pola sata.
Žicom ili čačkalicom proveriti da li je pečeno tako da se izbocka na par mesta, a žica ili čačkalica mora ostati suva ako je testo ispečeno.
Izvaditi iz rerne i pustiti 10-ak minuta pa pažljivo okrenuti na tanjir za posluživanje.
Kada se potpuno ohladi premazati umućenom toping bazom ili šlagom.
Napomene: Prošle nedelje sam dva puta radila tu tortu po receptu koji mi je dala nećakinja, sa nekim malim izmenama. Izuzetno fina i lagana torta, a brzo se spremi.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Bomba torta

Sastojci bijela krema:bom bomba torta4 Bomba torta

  • 400 ml kisele pavlake (ili gustog jogurta)
  • 2 vrećice praška za šlag (sa vodom)
  • 20 g želatina

Tamni dio:

  • 200 g voća iz kompota (po želji jedna vrsta ili više)
  • 100 g šećera
  •  2 dl vode
  • 20 g želatina

Preljev:

  • 150 g tamne čokolade
  •  50 g bijele čokolade malo ulja i margarina

Podloga:

  • 2 dl vode
  • 100 g šećera
  • 50 g margarina
  •  250 g ili više mljevenog keksa

Priprema:

Najprije pripremite dvije posude oblika polukugle različitog volumena (obujma, zapremine) jer će se stavljati jedna u drugu- mislim sadržina tih zdjela.

Vodu, voće, šećer kuhajte uz miješanje povremeno. Vodu možete zamijeniti sokom iz kompota. U kuhano dodajte nabubreli želatin i promiješajte da se rastopi. Smjesu izlijte u manju zdjelu koju ste obložili providnom folijom kako bi se lakše izvadila iz posude. Posudu staviti u zamrzivač.

Uliti 2 dl vode, šećer i margarin da prokuhaju, a zatim u to usuti mljeveni keks i dobro promiješati. Ako vam je smjesa rijetka dodajte keksa. (smjesa treba biti kao pire krumpir gustine) Stavite je na providnu foliju i odvojite manji dio. Razvaljajte u obliku kruga. Prenesite je sa folijom u veću zdjelu i popravite eventualne neravnine. Odvojeni dio takođe razvaljajte na foliji i ostavite hladiti (to će biti poklopac- dno bombe).

Umutite šlag sa vodom, dodajte šećer i na kraju pavlaku i vrući rastopljeni želatin (pazite da ne prokuha jer će izgubiti vrijednost). Dobro sjedinite smjesu.

U veću zdjelu sa podlogom od keksa ulijte polovinu bijele kreme, stavite tamnu kremu koju ste izvadili iz zamrzivača i odvojili od folije i sve prekrijte drugom polovinom bijele kreme. Na kraju stavite razvaljani poklopac od keksa. Prekrijte folijom i stavite u zamrzivač preko noći.

Prevrnite bombu na tanjur za serviranje, prelijte rastopljenom tamnom čokoladom i ukrasite bijelom čokoladom.

Više je ne morate vraćati u zamrzivač ili hladnjak . Može stajati na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
Napomene: Nešto mi se slatko jelo, a u mom domu kao da je pala bomba. Stigao novi ormar za moju sobu pa je sve trebalo posložiti u njega, a meni se jelo, baš jelo, nešto slatko. Odgodim ja spremanje u ormar i tako nastade ovaj prekrasan desert.

Pa Prijatno Vam uz bombu!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ljesnik loptice

Sastojci:kuglice Ljesnik loptice

  • 200 gr przenih mljevenih ljesnika
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 50 gr kandirane sjeckane korice narandze
  • 100 gr tamne cokolade
  • 50 gr margarina
  • 0,5 dcl soka od narandze
  • mljeveni keks po potrebi

Priprema:

Ljesnike i orahe pomijesati.

Otopiti na pari cokoladu i margarin, dodati ljesnicima i orasima.

Dodati koricu i sok od narandze, pomijesati sve i dodavati mljeveni keks po potrebi.

Oblikovati loptice, uvaljati ih u przene mljevene ljesnike, ohladiti i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Loptice sa kokosom i bijelom cokoladom

Sastojci:rafaelo 1 Loptice sa kokosom i bijelom cokoladom

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 vanil secera
  • 2 kasike secera
  • 3 kasike gustina
  • 50 gr margarina
  • 50 gr bijele cokolade
  • kokos po potrebi

Priprema:

U mlijeko pomijesati secer i vanil secer te staviti da prokuha.

Smanjiti temperaturu i umijesati gustin otopljen u malo mlijeka, mijesati dok se masa nepocne zgusnjavati.

Skloniti sa sporeta i dodati u vrelu masu maslac i cokoladu pa mijesati dok se ne otopi.

Ohladiti i potom dodavati kokosovo brasno po potrebi dok se nedobije masa pogodna za oblikovanju loptica.

Oblikovati loptice, ohladiti ih i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, September 16, 2013

Kokosov san

Kora 1:kolac Kokosov san

  • 8 jaja
  • 8 kasika secera
  • 2 kasike brasna
  • 150 gr. kokosa
  • 1 prasak za pecivo

Bjenaca umutiti u cvrst snijeg, zajedno sa secerom. Dodati kokos, brasno i prasak. Smjesu ujediniti i pretresti u tepsiju oblozenu papirom. Peci oko 15-20 minuta na temp. od 180° C

Kora 2:

  • 6 bjelanaca
  • 6 kasika secera
  • 6 kasika brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 100 gr istopljene cokolade

Na isti nacin pripremiti i drugu koru od navedenih sastojaka.

Fil 1:

  • 14 zumanjaka
  • 14 kasika secera
  • 200 gr cokolade za kuhanje
  • ribana kora narandze
  • 350 gr margarina

Zumanca umutiti na pari sa secerom. Dodati cokoladu i ribanu koricu od narandze. Kad se cokolada istopi, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U hladno dodati 350 gr razmeksalog margarina.

Fil 2:

  • 300 ml slatke pavlake

Cokoladna glazura:

  • 200 ml. slatke pavlake
  • 150 gr cokolade

Redosljed slaganja:

Odvojiti kore od papira i ponovo vratiti prvu koru u tepsiju. Premazati je sa 1/2 prvog fila. Preko fila premazati 1/2 umucenog slatkog vrhnja. Poklopiti drugom korom i premazati ostatkom fila 1 i fila 2.
Cokoladu i pavlaku zagrijati na laganoj temp. i kad se cokolada u potpunosti rastopila, skloniti sa vatre. Malo sacekati, da nije previse toplo i preliti po kolacu. Dekoracija, po zelji….

Prijatno!

kokosov san Kokosov san

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Baklava

Sastojci:Baklava Baklava

  • 500 gr tankih kora
  • 4 jaja
  • 1 casa pavlake
  • 2 case secera
  • 2 case ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • 500 gr mljevenih oraha

Priprema:

Jaja, secer, pavlaku, ulje, pecivo umutiti dobro.

Dodati u smjesu 5 vrhom kasika oraha, a ostale orahe popariti sa malo mlijeka.

Pleh premazati margarinom i svaki list premazati smjesom, a svaki cetvri list posipati orasima.

Pripremljenu baklavu izrezati po zelji, te zagrijati malo margarina i ulja i preliti odozgo.

Baklavu peci na 170 °C oko 40 minuta.

Agda:

  • 5 casa vode (casa od 2 dcl)
  • 5 casa secera

Agdu ukuhati, ali ne previse i ohladiti. Vrucu baklavu zaliti hladnom agdom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Španski vjetar

Sastojci za kore:Špansni vjetar Španski vjetar

  • 2 x 5 bjelanjaka
  • 2 x 6 kasika secera
  • 2 x 1 kasika limunovog soka
  • 2 x 1 kasika gustina

Priprema kora:

Umutiti bjelanca sa secerom u cvrsti snijeg. Na kraju dodati kasiku limunovog soka i gustina. Kalup za torte obloziti sa papirom za pecenje i smjesu pretresti u kalup. Peci na temp. od 100° C oko 2 h (vise susiti).
Postupak ponoviti i sa drugom korom.

Sastojci za fil:

  • 10 zumanjaka
  • 10 kasika secera
  • 200 gr cokolade za kuhanje
  • 250 gr margarina
  • 150 gr mljevenih oraha

Sastojci za fil 2:

  • 250 ml slatke pavlake

Priprema fila:

Zumanjke umutiti na pari sa secerom i cokoladom. Kad se cokolada rastopila, skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi. U hladno dodati margarin i orahe.

Svaku koru preliti sa 100 gr otopljene cokolade i sacekati da se cokolada stegne. Na tacnu staviti prvu koru i premazati sa 1/2 fila 1, preko fila nanijeti umucenu slatku pavlaku, na to sloziti drugu koru, premazati sa ostakom fila i cijelu tortu premazati sa 500 ml umucene slatke pavlake. Tortu ostaviti par sati na hladno da se fino fil i kore aromama stope, a potom je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Čokoladna torta

Sastojci za biskvit:Čokoladna torta1 Čokoladna torta

  • 2×5 jaja
  • 2×6 kasika secera
  • 2×5 kasika brasna
  • 2×2 kasike kakao
  • 2×1/2 praska za pecivo
  • 2x 50 gr cokolade za kuhanje (ribane)
  • 2×1/2 pudinga od cokolade (prasak)

Fil:

  • 700 ml slatke pavlake
  • 650 gr cokolade za kuhanje

Glazura za kore:

  • 250 gr cokolade za kuhanje
  • 50 gr margarina
  • par kasika ulja

Glazura za tortu:

  • 250 gr cokolade za kuhanje
  • 5-10 kasika ulja

Priprema:

Bjelanca i secer, umutimo u cvrst snijeg. Posebno umutimo zumanca i obe smjese sastavimo. Dodamo brasno pomijesano sa praskom za puding, praskom za pecivo, kakaom i ribanu cokoladu. Smjesu ujednacimo, prespemo u kalup za tortu oblozen papirom i pecemo 20-tak minuta na 180°C. Postupak ponovimo jos sa jednim biskvitom. Oba biskvita presjecemo, da dobijemo ukupno 4 . Tri biskvita premazemo sa otopljenom cokoladom i ostavimo da se ohladi cokolada.
U slatko vrhnje izlomimo cokoladu i stavimo na laganu vatru da se otopi. Fil ostavimo da se ohladi i nanosimo na biskvite premazane cokoladom. Na posljednji (4) nanesemo cokoladnu glazuru i cijelu tortu premazemo isto glazurom.
Tortu dekorisemo po zelji!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tiramisu

Sastojci:Tiramisu Tiramisu

  • 500 gr maskarpone sira
  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 1/2 kg piskota
  • 6 zumanjaka
  • 250 gr secera u prahu
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 dcl kuhane kafe
  • rum po zelji
  • kakao
  • 1 kesica instan kafe (nes kafa, kapucino…)

Priprema:

Zumanjke umutiti sa secerom u prahu. Dodati maskarpone sir.

Posebno umutiti slatko vrhnje, pa pomijesati sa maskarpone kremom.

Istresti kesicu sa kafom i kremu sjediniti.

Posebno smijesati kafu, mlijeko i rum po zelji, pa u tu smjesu umakati piskote.

Piskote redati na tacnu i mazati pripremljenom kremom, sve dok se ne utrosi sav pripremljen materijal.

Na kraju, posuti kakaom kroz cjediljku i ostaviti da se ohladi do sluzenja.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Pure-slani štapići

Sastojci:Pure štapići Pure slani štapići

  • 1 kg brasna
  • ½ litra mleka
  • 1 svezi kvasac
  • 1 kafena kasika soli
  •  250 gr margarina ili svinjske masti (ja sam stavila svinjsku mast)

Priprema:

Zamesiti testo, ne treba da naraste.

Testo podeliti na tri dela, a svaki deo na osam delova i od njih male jufkice.

Od svake jufkice razviti sto tanju okruglu koru (dijametar oko 25 cm).

Raseci na cetiri dela i praviti kiflice kao na slici.

Redjati na papir za pecenje, premazati zumanjkom, posuti susamom i krupnom soli.

Na kraju odozgo staviti komadice margarina. Odmah peci na 200 ‘C dok ne porumene.

Nakon pecenja odmah izvaditi i posluziti.

Prijatno!

Pure slani stapici Pure slani štapići

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Bounty čokoladice

 

Sastojci:Bounty čokoladice Bounty čokoladice

  • 1 dl slatke pavlake
  • 250 gr margarina sa aromom slatke pavlake
  • 300 gr šećera
  • 250 gr kokosa

Čoko preliv:

  • 150 gr tamne čokolade
  • 80 gr margarina

Priprema:

Šećer, margarin i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi, a onda povećati temperaturu da provri.
Kada provri dodati 250 gr kokosa i sve sjediniti.
Manjem plehu obloziti dno papirom za pečenje i izliti smijesu.
Staviti u frižider da se stegne 2 sata.
Dasku za siječenje ili tacnu obloziti papirom (kako se nebi lijepili), nozem odvojiti ivice kolaca od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu i skinuti papir sa kolaca.
Sjeći kolač kao čokoladice. Svaku cokoladicu umociti u cokoladnu glazuru i ostaviti da se stegne.
Ukrasiti po zelji.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, September 12, 2013

Pekarske kifle sa dzemom

Sastojci:Pekarske kifle sa dzemom Pekarske kifle sa dzemom

  • 800 g brasna
  • 200 ml mlakog mleka
  • 200 ml mlake vode
  • 180 ml ulja
  • 40 g kvasca svezeg
  • 4 kasike secera
  • 1 kasicica soli
  • prah secer
  • vanilin secer

Priprema:

Razmutiti kvasac u mlakom mleku sa secerom i malo brasna pa ostaviti da proradi.

Potom dodati ostale sastojke i umesiti meko testo. Ostaviti da raste oko sat vremena.

Naraslo testo podelite na 15 ili 30 jednakih loptica (u zavisnosti od velicine kifli koje volite).

Oklagijom razvucite svaku lopticu u trougao, premazite dzemom i formirajte kiflicu.

Redjajte ih u pomazan pleh, pokrijte ih cistom krpom i ostavite ih da narastu.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posuti prah secerom zamirisanim vanilom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Štrudla sa pekmezom

Sastojci:Štrudla sa pekmezom Štrudla sa pekmezom

  • 500 grama brašna
  • 4o grama sirove germe-kvasca
  • 6o grama maslaca,8o grama šećera
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 2 dcl mlijeka
  • jedan žumanjak za premaz
  • pekmez od šljiva

Način pripreme:

Germu sa malo šećera i brašna stavite u mlako mlijeko da se otopi. Jaja umutite, a maslac omekšajte, odnosno istopite. U brašno stavite šećer, dodajte otopljenu germu, umućena jaja, otopljeni maslac, malo soli, pa mlakim mlijekom zamijesite tijesto tako da vam tijesto bude malo mekše. Ostavite ga da nadolazi. Kad tijesto nadođe podijelite ga na dva dijela, premijesite i razvijte svaki dio za sebe. Premažite ga pekmezom od šljiva, smotajte u rolat i stavite ili u tepsiju ili u posebne kalupe za štrudlu koje ste namazali maslacem i posuli brašnom. Ostavite štrudlu da nadolazi jos 15-2o minuta, zagrijte rernu na 18o stepeni, štrudlu premažite umućenim žumanjkom u koji možete dodati malo ulja i pecite je 5o minuta.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolač sa kokosom i orasima

Sastojci za koru:kolač sa kokosom i orasima Kolač sa kokosom i orasima

  • 6 bjelanjaka
  • 15 kašika šećera
  • 1 šoljica vode
  • 200 grama kokosa
  • 5 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Fil:

  • 1 maslac 250 grama
  • 6 žumanjaka
  • 12 kašika šećera
  • 200 grama oraha

Glazura:

  • 5 kašika mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 100 grama čokolade
  • 1 kašika maslaca

Način pripreme:

Od 6 bjelanjaka umutiti snijeg, 15 kašika šećera sa jednom malom šoljicom vode staviti da se skuha u sirup, vruć sirup sipati u umućene bjelanjke i napraviti kao šampitu. U to dodati 2oo grama kokosa, 5 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo i od toga ispeći jednu koru. Peći na oko 2oo stepeni od 25-3o minuta. Kad je kora pećena na nju staviti pripremljeni fil: 1 maslac od 25o grama istopiti na laganoj temperaturi, 6 žumanjka umutiti sa 12 kašika šećera, to dodati u istopljeni maslac i malo ukuhati dok se fil sjedini. Dodati 2oo grama oraha i fil nanjeti na pećenu koru. Na kraju napraviti glazuru od ćokolade (5 kašika mlijeka, 5 kašika šećera, 1oo grama čokolade i 1 kašika maslaca) pa premazati preko kolača.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Hljeb sa pavlakom

Sastojci:Hljeb sa pavlakom Hljeb sa pavlakom

  • 600 gr. brasna
  • 2 kasike suhog kvasca
  • 1 kasika secera
  • soli po potrebi
  • 2 jaja
  • 1 zumanjak
  • 150 gr. pavlake
  • 200 ml. mlijeka
  • 2 kasike prezle

Priprema:

Brasno prosijat i dodat mu kvasac.

Dodajte i ostale sastojke, pa zamjesite tijesto.

Tijesto prekrijte i pustite da izraste.

Kad je tijesto izraslo, primjesite ga na pobrasnjenoj povrsini.

Pustite da malo odmori, pa razvijte na prst debljine.

Smotajte u rolnu pa stavite u nauljenu tepsiju.

Hljeb zasjecite nozom uz duz i pustite da izraste.

Kad je hljeb izrasto namazite ga mlijekom i pecite na 400 F-200 C oko 15 minuta.

Smanjite temperaturu na 350 F-180 C i nastavite sa pecenjem dok hljeb ne bude gotov.

Ako hocete namazite ga sa malo putera i prekrijte da malo omeksa.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Crni kruh

Sastojci:Crni kruh Crni kruh

  • 500 gr. crnog brasna
  • 2 kasike suhog kvasca
  • 2 kasike ulja
  • soli po zelji
  • vode po potrebi

Priprema:

Zamjesite tijesto i pustite da izraste.

Kad je tijesto izraslo primjesite na brasnu, oblikujte u loptu, i stavite u nauljenu tepsiju.

Rastanjite sto bolje, isjecite na kocke, i pustite da izraste.

Pecite na 400 F-200 C dok kruh ne bude gotov.

Gotov kruh namazite puterom, prekrijte da omeksa ida se prohladi.

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Čoko torta

Kora:Čoko torta Čoko torta

  • 5 jaja
  • 200 gr. mljevenih oraha
  • 120 gr. putera
  • 100 gr. secera
  • 3 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanillin secer
  • 1 kasika soka od limuna
  • 200 gr. otopljene cokolade

Krema:

  • 500 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
  • 450 gr. cokolade

Ukrasavanje:

  • Malo kreme koju ste pripremili za fil
  • slag krema ili 200 ml. vrhnja za slag
  • malo mljevenih oraha ili badema

Priprema:

Puter omeksajte na sobnoj temperaturi i izmutite sa secerom i vanillin secerom.

Puteru dodajte zumanjke i sok od limuna pa nastavite sa mucenjem.

Dodajte orahe, brasno i prasak za pecivo, pa izmutite.

Operite zice od miksera i izmutite snijeg od bjelanjaka.

Snijeg dodajte izmucenoj smjesi i lagano izmjesajte kasikom ne mikserom.

Istresite u kalup oblozen pek papirom br. 26 ili 28, i pecite oko 10 minuta na 350 F-180 C.

Zatim smanjite na 300 F-150 C i pecite dok kora ne bude gotova.

Koru maknite iz kalupa, prohladite i presjecite tako da dobijete dvije kore.

Na pec stavite vrhnje za slag i cokoladu.

Zagrijavajte i mjesajte dok se cokolada ne istopi (ne smije prokuhati).

Kad se cokolada istopila prebacite u posudu u kojoj mozete mutit kreme, pa ostavite u frizider da se potpuno ohladi.

Kad je smjesa potpuno hladna, izmutite da dobijete finu kremu.

Jednu koru stavite u kalup ili na oval pa preko nje istresite pripremljenu kremu (malo ostavite za ukrasavanje torte).

Prekrite drugom korom, pa preko nje istresite kremu za ukrasavanje.

Kremu rasporedite po kori, pospite mljevenim orasima ili bademima.

Izmutite slag ili vrhnje za slag i tortu ukrasite po vasoj zelji.

Ostavite tortu u frizider da se potpuno ohladi i stegne, pa isjecite na parcad i posluzite.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Slatko od lubenice

Sastojci:Slatko od lubenice Slatko od lubenice

  • 500 gr. bijelog dijela od lubenice
  • 1 kg. secera
  • 500 ml. vode
  • 2 manja limuna
  • 1 vanillin secer

Priprema:

Lubenici odstranite crveni dio tj. pojedete.

Ogulite koru i bijeli dio isjecite na kockice.

Prelite vodom i pustite da prokuha.

Kad je voda prokuhala, ocjedite je, dodajte drugu, i ponovo pustite da prokuha.

Opet ocjedite, prelite vodom, i pustite da prokuha.

To morate uradit 6 puta (znaci u sest voda prokuha i vi cijedite, vodu bacate).

Kad ste sestu vodu ocjedile, prelite hladnom vodom, lagano isperite i ocjedite.

Postupak sa hladnom vodom ponavljajte tri puta (u tri hladne vode ispirate i cijedite).

Prelite cetvrti put hladnom vodom, i ostavite da stoji 24 sata.

Nakon 24 sata istresite u cediljku da se dobro ocjedi.

Na pec stavite vodu i secer.

Kuhajte dok nepocnete dobivat sirup.

U dobiveni sirup istresite ocjedjenu lubenicu, i kuhajte oko 15-20 minuta.

Dodajte vanillin secer i limun isjecen na kolutove, pa kuhajte jos 5 minuta.

Maknite sa peci, skinite pjenu koliko mozete (ja nisam nesto posebno skidala).

Prekrite vlaznom krpom i ostavite u serpi da se hladi.

U receptu je pisalo da se hladi preko noci u serpi, ja nisam toliko cekala.

Cim se potpuno ohladilo ja sam prebacila u tegle.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, September 10, 2013

Chokochees

Sastojci za podlogu:čoko Chokochees

  • 200 gr kakao keksa
  • 80 gr omeksalog maslaca
  • 4 kasike cokoladnog mlijeka

Prvi krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 kasike secera u prahu
  • 1 vanil secer
  • 50 gr cokolade za kuhanje
  • 1 dcl vrhnja za slag
  • 3 grama zelatina

Drugi krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 kasike secera u prahu
  • 1 vanil secer
  • 50 gr mlijecne cokolade
  • 1 dcl vrhnja za slag
  • 3 gr zelatina

Treci krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 kasike secera u prahu
  • 1 vanil secer
  • 50 gr bijele cokolade
  • 1 dcl vrhnja za slag
  • 3 gr zelatina

Za dekoraciju:

  • slag pjena, ribana cokolada

Priprema:

Izmijesati sastojke za podlogu, sjediniti ih i staviti na dno okruglog kalupa za torte (promjer kalupa 26 ili 28).

Cokoladu otopiti na pari. Zelatinu staviti da nabubri, pa je otopiti na laganoj temperaturi.

Izmiksati sir, secer, vanil secer, dodati vrhnje, dodati cokoladu, sve sjediniti i na kraju dodati otopljenu zelatinu.

Izmiksati i preliti preko podloge, a zatim ostaviti u frizider desetak minuta da se malo ucvrsti prije narednog krema.

Drugi i treci krem raditi po istom postupku kao i prvi.

Kada se torta stegne dekorisati je sa slagom i ribanom cokoladom, isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Coko Chokochees

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, September 9, 2013

Kolač sa šljivama i orasima

Sastojci i priprema:Kolac sa sljivama i orasima Kolač sa šljivama i orasima

Sočne šljive u kombinaciji sa orasima uvijek prolaze!

Kora:

  • 200 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 grama šećera u prahu
  • 100 grama maslaca
  • 1 žumanjak

Fil 1:

  • 200 grama krem sira
  • 50 grama šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 3 kašike brašna

Fil 2:

  • 750 grama šljiva
  • 50 grama krupno mljevenih oraha
  • malo cimeta
  • 3 bjelanjka
  • 170 grama šećera

Način pripreme:

U brašno stavite prašak za pecivo, šećer, maslac iz frižidera, žumanjak i trebat će vam 2-3 kašike vode, uradite tijesto i ostavite ga u frižider oko 3o minuta. Nakon toga rastanjite ga na dno tepsije ili vatrostalne posude u kojoj ćete peci kolač i malo ga izbockajte viljuškom.
U krem sir dodajte šećer, zumanjke i brašno, umutite kašikom i kremu nanesite na tijesto. Preko tijesta poredajte polutice šljiva, pospite ih orasima i cimetom. Kolač pecite 25 minuta na 180 stepeni. Dok se kolač peće pripremite snijeg od bjelanjaka tako što ćete šećer staviti u posudu dodati vode samo toliko da se šećer potopi i skuhati sirup koji mora biti sav u mjehurićima. Topao sirup sipati u umućeni snijeg, mutiti desetak minuta.
Nakon 25 minuta kolač izvaditi iz rerne, dodati na njega snijeg i još ga peći 20 minuta. Sačekati da se potpuno ohladi i onda ga sjeći.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Zlatiborska pita

Sastojciu i priprema:Zlatiborska pita1 Zlatiborska pita

Recept sa bloga Kuvajmo blogovski. Pita se brzo napravi i jako je ukusna.

Sastojci:

  • 5oo grama kora za pitu
  • 3 jaja
  • 1 šolja ulja od 200 ml
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja brasna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 grama mladog sira

To je po receptu, a vi slobodno stavite više do 3-4 kašike kiselog vrhnja – ovo nije po receptu nego sam ja dodala susam.
Ja sam stavljala i čurukot.

Način pripreme:

Umutite tri bjelanjka mikserom, dodajte jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo. U sir dodajte žumanjke, so, kiselo vrhnje.
Kore za pitu podijelite na dva dijela. Prvo složite jedne pa druge na isti način. Na radni sto stavite dvije kore jednu na drugu i onda premažite filom. Za svaki premaz koristite 3 kašike fila da vam može biti za sve kore.
Sad dalje redajte kore jednu na drugu i svaku premazujte filom dok ih ne utrošite. Na zadnju koru rasporedite i pola fila od sira, isto ga premažite preko kora i onda lagano to smotajte u rolat ne stežuci. Stavite u pleh papir za pečenje i prenesite pitu.
Postupak ponovite i sa drugim korama. Sa preostalim bijelim filom premažite pitu i pospite susamom, a može i čurukotom. Pitu pecite 3o minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu isjecite na željene komade.

Prijatno!

Zlatiborska Zlatiborska pita

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Cvijet sa makom

Sastojci i priprema:Mak pogaca Cvijet sa makom

Sliku sam vidjela na netu bez recepta i oduševila se, naravno i ovaj puta nisam mogla odoliti da ne napravim, nudim vam svoju izvedbu…

Tijesto:

  • 500 grama brašna
  • 1/4 šolje mlake vode (koristite šolju od 2,5 dcl)
  • 1/4 šolje otopljenog maslaca
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilija šećer
  • prstohvat soli
  • 10 grama suhog kvasca
  • 3/4 čaše mlakog mlijeka
  • 1 kašika šećera

Fil:

  • 200 grama mljevenog maka
  • 200 ml mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 2 vanilije šećer

Način pripreme:

Mlijeko zagrijete da prokuha i prelijete preko maka u koji ste dodali šećer i vaniliju šećer. U mlijeko dodate 1 kašiku šecera, dodate kvasac i jednu kašiku brašna da se kvasac otopi i nadođe. U brašno stavite so, otopljeni maslac, šećer ,vaniliju šećer, jaje, dodate otopljeni kvasac i zamjesite tijesto dodajući vodu.
Tijesto dobro izradite i ostavite da nadođe. Kad je tijesto nadošlo istresete ga na radnu površinu i razvijete od prilike na veličinu od 3ox20 cm. Sad preko tijesta nanesite mak i zavijete ga u obliku rolata.
Uklonite krajeve sa jedne i druge strane i ostavite ih trebat ce vam za sredinu cvijeta.

Tijesto spojite u obliku kruga i to u tepsiji u koju stavite pek papir, za ovo imate sliku i skroz okolo ga nasjecite u komade s tim da sa unutrašnje strane kruga ne idete do kraja. Kad ste to uradili sad jedan osjećeni komad okrenete prema unutrašnjosti kruga, zatim dva komada preskačete pa ponovo jedan komad okrenete prema sredini kruga i tako dalje dok sve ne završite, otprilike oko 9 komada se okrene prema sredini a one ostale malo rukom oblikujete kao u cvijet.
Sad u sredinu stavite jedan na drugi one krajeve što ste osjekli, umutite jaje i premažite tijesto i pecite u rerni oko 35 minuta na 175 stepeni. Na kraju uživajte u lijepom cvijetu i ukusu.

Prijatno!

Cvijet sa makom Cvijet sa makom

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta Teodora

Sastojci i priprema:Teodora torta Torta Teodora

Ovu tortu sam pravila kao rođendansku tortu, mada je sasvim dobra i sasvim uredu i za svaku drugu priliku.

Ovo je torta koja se nakon probe ponovo pravi!

Crna kora:

  • 8 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mljevenih oraha
  • 2 kašike hljebnih mrvica
  • 2 kašike brašna
  • mala kašikica praška za pecivo
  • 5o grama ribane čokolade

Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati orahe, rendanu čokoladu i brašno u koje ste umiješali mrvice i prašak za pecivo. U kalupu za torte ispecć crnu koru i kad se potpuno ohladi presjeći je u dvije kore. Peći je oko 3o minuta na 2oo stepeni.

Žuta kora:

  • 4 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike hljebnih mrvica
  • 2 kašike brašna
  • 1 mala kašikica praška za pecivo
  • 120 grama krupno mljevenih oraha

Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati orahe i brašno pomiješano sa hljebnim mrvicama i praškom za pecivo. Koru ispeći u kalupu za torte, peći na 2oo stepeni oko 25 minuta.

Fil:

  • 4 jaja
  • 250 grama šećera
  • 1 mala šoljica kuhane kafe
  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 250 grama maslaca

Umutiti jaja sa šećerom, u tavu staviti kafu i čokoladu da se otope, dodati ih umućenim žumanjcima i kratko ukuhati u teflon tavi. Kad se fil potpuno ohladi sastaviti ga sa umućenim maslacem. Tortu filovati tako da na tacnu prvo stavite crnu koru ,premažite je filom, stavite žutu koru koju takođe mažete filom i na kraju drugu crnu koru. Tortu odozgo i okolo namažite filom i na kraju ukrasite ribanom čokoladom ili mljevenim orasima…
Dekoracija po želji.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Savijača sa sirom i stišnjenom šunkom

Sastojci:Savijaca sa sirom i stisnjenom sunkom Savijača sa sirom i stišnjenom šunkom

  • 0.5 kg kora za pitu

Za premazivanje kora:

  • 2 belanjka
  • 400 ml jogurta
  • 200 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 400 g sitnog sira
  • 200 g stišnjene šunke
  • 2 žumanjka

Priprema:

Belanjke umutiti viljuškom, pa dodati brašno, pomešano sa praškom za pecivo, jogurt i ulje. Dobro izmešati, da se dobije glatka masa.
Za fil izmešati sir, žumanjke i šunku, iseckanu na kockice.
Kore podeliti na dva dela, prema broju, u pakovanju. Svaku koru premazati navedenim premazom, a na poslednju staviti nadev od sira i šunke. Urolati i staviti u pouljen pleh. Dobiju se dve štruce. Premazati ih uljem, posuti susamom, peći na 200 stepeni, oko 40 minuta.
Kad se ispeče, poprskati vodom i pokriti.
Rezati na ploške.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Jednostavan kuglof

Sastojci:Jednostavan kuglof Jednostavan kuglof

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo kakao praha

Priprema:

Odvojiti belanjke i žumanjke. Umutiti čvrst sneg od belanjaka.
Zatim umutiti žumanjke sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjediniti. Na kraju,varjačom umešati sneg od belanjaka.
Pola mase izliti u pouljen i pobrašnjen kalup za kuglof. U drugu polovinu umešati kakao i dodati na žutu masu u kalupu, polako, da bi se dobile bolje šare.
Peći na 170 – 180 stepeni, oko 30 minuta. Nožem probati da li je kuglof pečen. Ako je gotov, na nožu ne ostaje testo.
Ohladiti ga i posuti prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

Dobar tek!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, September 6, 2013

Keks torta sa kremom od pudinga

Sastojci za kore:Brza tortaKeks torta sa kremom od pudinga

  • 360 gr. keksa Petit beaure (40 kom.)
  • 1 dcl. mleka
  • 1 čep ruma
  • malo prezla

Za kremu:

  • 2 kesice pudinga
  • 7 dcl. mleka
  • 2 kašike šećera
  • 250 gr. maslaca ili margarina
  • 250 gr. šećera u prahu
  • 2 kašike šlaga
  • 100 gr. mlevenog plazma keksa
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 vanilin šećer
  • 2 dcl. vrelog mleka

Za premaz:

  • 250 ml. toping baze ili slatke pavlake

Priprema:

Mlevenom plazma keksu dodajte 1 kašiku kakao praha i 1 kesicu vanilin šećer.
Dobro izmešajte da kakao prah i vanilin šećer budu ravnomerno raspoređeni.
Mleko (2 dcl.) stavite u manju posudu, te pustite da provri.
Vrelo mleko prelijte preko smese plazma keksa, vanilin šećera i kakao praha i izmešajte.
Pustite da se smesa ohladi.
Toping bazu ili slatku pavlaku umutite mikserom.
Dve kesice praška za puding pomešajte sa 2 kašike kristal šećera i 1 dcl. hladnog mleka.
Zagrejte 6 dcl. mleka i skuvajte puding.
Kada je puding gotov, pokrijte ga da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.
Mikserom penasto umutite 250 gr. maslaca ili margarina sa 250 gr. šećera u prahu, dodajte ohlađeni puding i dobro mikserom izmešajte.
Umućenoj masi dodajte 2 kašike umućenog šlaga ili toping baze i varjačom lagano izmešajte.
Podelite ovu masu na dva dela.
U jedan deo kreme se ne dodaje ništa a u drugi deo mikserom umutite ohlađenu smesu od plazma keksa.
Kremu od pudinga podelite na 3 dela, a kremu sa plazma keksom na 4 dela
Slaganje torte:
Pomešajte 1 dcl. mleka sa 1 čepom ruma.
Tacnu na kojoj će te slagati keks tortu pospite sa malo prezla da se keks ne bi lepio na tacnu.
10 keksa umočite u mleko sa rumom i ređajte u dva reda (po 5 u svakom redu) jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu.
Zatim keks premažite četvrtinom kreme sa plazma keksom, pa preko toga fil od pudinga.
Na to ide drugi red natopljenog kesksa, krema sa plazma keksom pa fil od pudinga.
Zatim treći red natopljenog kesksa, krema sa plazmom pa fil od pudinga. Preostalih 10 kom. keksa umočite u mleko sa rumom i ređajte preko fila od pudinga, te premažite kremom sa plazma keksom i premažite umućenim šlagom.
Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne bar 2 sata pre služenja.
Napomene: Ja sam koristila puding sa ukusom banane, a može se raditi sa pudingom drugih ukusa.
Umesto Petit beaure možete koristiti i druge vrste kockastih keksi npr. Avala posni keks.

Prijatno!

Torta od keksa Keks torta sa kremom od pudinga

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, September 5, 2013

Svarcvald snite

Sastojci za biskvit:Svarcvald torta Svarcvald snite

  • 120 gr maslaca
  • 120 gr cokolade
  • 5 jaja
  • 120 gr secera u prahu
  • 2 vanil secera
  • 40 gr brasna
  • 40 gr gustina
  • 60 gr mljevenih badema
  • 60 gr mljevenih piskota

Nadjev od visanja:

  • 1 staklenka visanja u kompotu bez kostica (680 gr)
  • 2 kasike secera
  • 2 vanil secera
  • bocica arome visnje
  • 40 gr gustina

Slag nadjev:

  • 2 kesice praha za slag
  • 2 vanil secera
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 slag fix

Jos potrebno:

  • 2 dcl soka od visnje
  • slag pjena
  • kandirane visnje
  • ribana cokolada

Priprema:

Otopiti na pari cokoladu i maslac. Jaja, secer i vanil secer umutiti, dodati cokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmijesano brasno, gustin, bademe i piskote pa sve sjediniti lagano kasikom. Smjesu istresti u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom. Ispeci na 180 C i ohladiti. Podijeliti biskvit na tri jednaka dijela. Odvojiti malo kompota od visanja i pomijesati sa gustinom. Ostatak pomijesati sa secerom,vanil secerom i zajedno sa visnjama i aromom staviti da zakipi. Smanjiti temperaturu i istresti razmuceni gustin, kratko kuhati dok se nepocne gusniti. Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti slag sa 2 dcl mlijeka, dodati vanil secer, slag fix pa sve sjediniti. Kolac formirati na sljedeci nacin: Staviti trecinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola nadjeva od visanja, zatim pola slag nadjeva, ponoviti postupak. Dekorisati sa slag pjenom, kandiranim vocem i ribanom cokoladom. Dobro ohladiti, isjeci na snite pa posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Ledena malinica

Biskvit:Ledena malinica Ledena malinica

  • 6 jaja
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 1,5 dcl. ulja
  • 1,5 dcl. jogurta
  • 15 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo

Krema od malina:

  • 0,5 kg. malina
  • 2 pudinga od maline ili vanilije
  • 2-3 žlice šećera

Fil:

  • 1 l. mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 10 žlica gustina
  • 200 gr. margarina

Priprema biskvita:

Umutiti pjenasto jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke i peći u limu promjera 35 sa 40 cm, na koji smo predhodno stavili alu-foliju.
Peći na 180 stupnjeva.
Kad se ohladi, nožem odrezati vrh biskvita, tj. jedan “tanak list” tako da dobijete dva djela biskvita, jedan je duplo deblji, taj stavite na tacnu i poškropite sa malo mlakog mlijeka.

Za kremu od malina:

Izmiksati maline u blenderu, staviti u mjericu i doliti vode da bude sve skupa 0,7 l. Od toga oduzeti 2 dcl. koja ćemo izmješati sa pudingom. Preostalih 0,5 l. stavimo da kuha zajedno sa šećerom. Kad prokuha, umješati puding i paziti da ne zagori, par minuta mješati dok se ne zgusne.
Kad se malo prohladi preliti po biskvitu, staviti u hladnjak i dobro ohladiti.

Fil:

U mlijeku skuhati sjedinjene sastojke za fil sa malo mlijeka (osim margarina), u hladno dodati margarin.
Na biskvit i maline koje su se ohladile u hladnjaku, namazati polovinu kreme, prekriti tankim listom biskvita i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Stracatella torta

Sastojci za biskvit:Stracatela1 Stracatella torta

  • 3 jaja
  • 3 kasike secera
  • 1 vanil secer
  • 3 kasike otopljenog maslaca
  • 3 kasike brasna
  • 3 kasike mljevenih oraha
  • 3 kasike mljevenog keksa
  • kasicica praska za pecivo
  • 50 gr ribane cokolade
  • 50 gr kandirane korice narandze

Sastojci za kremu:

  • 0,5 l vrhnja za slag
  • 2 vanil secera
  • 20 gr zelatina u prahu
  • 0,5 kgjogurta Stracatella
  • 150 gr ribane cokolade

Za glazuru:

  • 100 gr cokolade i 0,5 dcl vrhnja za slag

Za dekoraciju:

  • slag pjena i drobljena cokolada

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati maslac.

Brasno, orahe, keks i prasak za pecivo pomijesati pa ih lagano dodavati umucenim jajima.

Smjesu istresti u kalup i po vrhu posuti sa ribanom cokoladom i komadicima kandirane narandze. Ispeci i ohladiti.

Pokiseliti zelatin da nabubri, prema uputstvu na kesici, a zatim ga otopiti na laganoj temperaturi.

Umutiti vrhnje za slag sa vanilijom, dodati jogurt, dodati ribanu cokoladu i zatim zelatin, sve sjediniti i istresti preko biskvita.

Otopiti na pari vrhnje i cokoladu dok se ne sjedine i preliti po ohladjenoj kremi.

Kada se glazura stisne skinuti obruc i dekorisati sa slagom i drobljenom cokoladom.

Dobro ohladiti, isjeci na parcad pa posluziti tortu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolač sa rogačem i jabukama

Sastojci za testo:Kolac sa rogačem i jabukama Kolač sa rogačem i jabukama

  • 3 jaja
  • 1 šolja (od 2 dl) šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlevenog rogača
  • 1 šolja pšeničnog griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike kakao praha
  • 3 jabuke srednje veličine

Za preliv:

  • 1 šolja šećera
  • 350 ml mleka
  • 100 g mlečne čokolade
  • 50 g tamne čokolade
  • 100 g maslaca

Odozgo:

  • 2 šlag pene
  • čoko mrvice

Priprema:

Penasto umutiti jaja i šećer. Zatim dodati mleko, ulje, rogač, griz, kakao i prašak za pecivo. Sve sjediniti i na kraju dodati izrendane, neoceđene jabuke. Smesu sipati u pouljenu i pobrašnjenu tepsiju i peći na 180 stepeni, oko 40 minuta.
Zatim prokuvati mleko i šećer, pa dodati izlomljenu čokoladu i narezan maslac. Mešati dok se ne otopi. Pečen kolač preliti ovim prelivom. Ostaviti da upije i da se ohladi.
Kad se ohladi, premazati ga umućenim šlagom. Odozdo možete posuti čoko mrvicama ili narendanom čokoladom.
Rashladiti u frižideru i rezati u kocke ili na štanglice.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, September 3, 2013

Mantije

Sastojci:Mantije1 Mantije

  • 500 grama brašna
  • 2 kašike ulja
  • so
  • voda

Fil:

  • 5oo grama mljevenog mesa
  • glavica crvenog luka
  • so
  • biber

Zaljev:

  • jogurt
  • bijeli luk

Način pripreme:

Za mantije tijesto zamijesite isto kao za burek i ostale pite. Podijelita ga na dvije jufke, premijesite i ostavite na pola sata da odstoje. Razvijete jednu jufku, malo je namastite uljem i razvučete. U meso stavite so, biber i sitno sjeckani luk. Na duže strane jufke stavljate meso ali u razmaku. Jufke srolate sa jedne i druge strane kao i burek, razdvojite jufke nožem i onda na mjestima gdje nema mesa ili rasječete nožem ili kidate rukom pa te krajeve podvijete sa jedne i druge strane. Mantije redate u tepsiju iz sredine. Kad završite obadvije jufke, pomastite mantije i pecite ih oko 3o minuta na 25o stepeni. Kad su pečene prelijete ih jogurtom u koji ste dodali sitno sjeckan bijeli luk i još na kratko vratite u rernu.

Prijatno!

 

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Čoko plazma torta

Sastojci za kore:Čoko plazma torta1 Čoko plazma torta

  • 10 jaja
  • 10 kasika secera
  • 8 kasika orasa
  • 4 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • za prelivanje kora 500 ml cokoladnog mleka

Fil:

  • 500 gr slaga u prahu (ja sam koristila C slag)
  • 6 dcl kisele vode
  • 700 gr kisele pavlake
  • 250 gr secera u prahu
  • 300 gr mlevene plazme

Priprema:

Ulupati 5 belanaca u cvrst sneg i postepeno dodavati 5 kasika secera te mutiti da se secer otopi. Dodati 5 zumanaca jedno po jedno neprekidno muteci mikserom. Nakon toga umesati 4 kasike mlevenih orasa, 2 kasike brasna pomesanog sa pola praska za pecivo. Kada to dodate, sve lagano promesati varjacom. Smesu uliti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 200 stepeni da porumeni. Ja sam pekla u velikoj tepsiji 30×30 cm, a vi mozete i u manjoj, tada ce vam biti visa torta. Od preostalog materijala ispeci jos jednu koru.

Fil:

Umutiti slag sa 6 dcl kisele vode. Kiselu pavlaku, plazmu i secer u prahu izmesati, i u to dodati 6 kasika ulupanog slaga. Sve dobro sjediniti.

Finalni postupak:

Koru staviti na tacnu i preliti sa 250 ml cokoladnog mleka. Premazati polovinom fila, i na fil polovinu slaga. Preklopiti drugom korom i nju preliti sa 250 ml cokoladnog mleka, drugom polovinom fila i drugom polovinom slaga….Ja sam na svako parce ubola malu dekoraciju od topljene cokolade. Par sati nek stoji torta na hladnom, potom je isecite na kocke pa posluzite uz solju domace crne kafe.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Najbolja i najbrza makova strudla

 Sastojci za tijesto:Makovnjaca Najbolja i najbrza makova strudla

  • 150 gr svjezeg sira ili quarka
  • 1 jaje
  • 6 velikih kasika mlijeka
  • 5 velikih kasika ulja
  • 80 gr secera+1 vanilin secer
  • 300 gr brasna+1 prasak za pecivo

Mak-fil:

  • 100 gr mljevenog maka (ko voli jos+maka)
  •  2 velike kasike vrelog mlijeka
  • 50 gr secera+1 vanilin secer
  • 80 gr grozdzica
  • 1 zumanjce

Priprema:

U posudi skupa umutite sir, jaje, mlijeko, secere, i ulje. Posebno izmjesajte brasno sa praskom za pecivo, pa umjesajte sve skupa u fino tjesto. Ostavite da ostoji 20 min. a za to vrijeme taman uradite MAK-FIL.

Mak sameljite, pa ga izmjesajte sa secerima, zumancetom, grodzicama i vrelim mlijekom (sve samo dobro izmjesati, ne kuhati). Razvijte tjesto na brasnu u krug. Premazite makom i zarolajte u strudlu. Premazite sa mlijekom, i probusite je na par mjesta lagano viljuskom. Pecite na 200 C, 1 h (ovo vrijeme i tem. je u original rcp tako, a vi pecite po svojoj peci jer neke peku brze, neke sporije….dakle ili na 180 C 30 min.). Pecenu prekrijte suvom cistom krpom, prohladite je tako par minuta, pospite secerom u prahu po zelji, isjecite pa posluzite.

Prijatno!

strudla sa makom Najbolja i najbrza makova strudla

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Brza oblanda sa plazmom

Sastojci:Brza plazma oblanda Brza oblanda sa plazmom

  • 1 pakovanje oblande
  • 300 g margarina
  • 300 g secera u prahu
  • 3 pavlake kisele (600 g) ja koristim one crvene
  • 300 g mlevene plazme
  • 1 vanil secer-burbon

Glazura:

  • 200 g cokolade
  • 6 kasika ulja

Priprema:

Umutiti 300 g margarina, 300secera u prahu, 3 pavlake kisele (600 g), ja koristim one crvene, 300 g mlevene plazme i jedan vanil secer-burbon.

Filovati cetiri lista oblande, a na peti staviti glazuru od 200 g cokolade i 6 kasika ulja koju ste istopili na tihoj vatri.

Sacekati da se cokoladna glazura stegne, a potom oblandu iseci na kockice i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Začinjena pita sa krompirom

Sastojci za kore:krompirusa Začinjena pita sa krompirom

  • 700 gr brasna tip 400
  • malo soli
  • 4 kasike ulja
  • 3,5-4 dcl tople vode

Nadjev:

  • 1,5 kg krompira krupno narendanog ili iseckanog na kockice
  • 1 veca glavica crnog luka sitno iseckanog na kockice
  • vegeta po ukusu
  • bibera po ukusu
  • 2-3-kasike ulja

Za prelivanje pite:

200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli)u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.

Nadev od krompira:

Narendati oko 1,5 kg krompira na krupno rende, na sitne kockice iseckati 1 vecu glavicu crnog luka, povegetiti po ukusu, dodati malo bibera, 2-3 kasike ulja pa sve to rukama dobro izmesati i podeliti na dva dela.

Prelivanje pite:

200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.

Kore:

700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 4 kasike ulja pa sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo, podeliti ga na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su umesene svaku sa oklagijom razviti malo u krug, premazati sa uljem i ostaviti pola sata da stoje. Onda uzeti prvu koru i malo je rukama lagano razvuci pa je staviti na sredinu stola na koji smo stavili carsaf. Krajeve kore lagano vucemo u krug oko stola dok se sve ne razvuce, zadebljale krajeve odseci, koru posuti sa uljem i ravnomerno po celoj kori posuti rendani krompir. Uviti pitu sa jedne i druge strane do sredine stola da se spoje, poslagati u tepsiju, isto sve uraditi i sa drugom korom. Kada sve zavrsimo i poslazemo pite u tepsiju, odozgo jos pospemo sa uljem i pecemo pitu na 200 stepeni. Kada je pita skoro gotova prelijemo je od gore celu prelivom i stavimo u rernu da se to zapece. Pecenu prekrijemo suvom krpom, ostavimo par minuta da stoji, a potom je isecemo i posluzimo uz jogurt,kefir, kiselo mleko ili vec po zelji neki sir ili sirni namaz.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Domaca pita sa visnjama

Sastojci za koru:pita sa visnjama1 Domaca pita sa visnjama

  • 700 gr brasna tip 400
  • malo soli
  • 4 kasike ulja
  • 3,5-4 dcl tople vode

Sastojci za nadev:

  • 1 kg visanja
  •  malo prezli
  • kolicina secera po zelji

Priprema:

700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 3 kasike ulja i sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo podeli na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su umesene svaku sa oklagijom razviti malo u krug i premazati sa uljem pa ostaviti pola sata da stoje.

Za dve jufke potrebno je 1 kg visanja. Onda uzeti prvu koru i malo ju rukama lagano razvuci pa je staviti na sredinu stola na koji smo stavili casap. Krajeve kore lagano vucemo u krug oko stola dok se sve ne razvuce, zadebljale krajeve odrežite. Posuti sa uljem i staviti nadev tako sto se po celoj kori rasporede visnje. Pospe se sve sa malo prezli i secera po zelji. Kore se uviju prema sredini sa jedne i druge strane. Stave se u tepsiju, pospu se jos od gore sa uljem i peku se na 200 stepeni dok ne porumene. Pecenu pitu prekriti suvim, cistim stolnjakom, ostaviti 15-tak minuta prekrivenu, pa je iseci i po zelji posutu prah secerom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, September 2, 2013

Pita sa sirom

Sastojci za kore:pita sa sirom Pita sa sirom

  • 700 gr brasna tip 400
  • malo soli
  • 4 kasike ulja
  • 3,5-4 dcl tople vode

Nadjev:

  • 1 kg sira
  • 2 jaja
  • malo soli
  • malo mleka ili jogurta

Priprema:

700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 4 kasike ulja i sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo, podeliti ga na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su se fino umesile svaku sa oklagijom razviti malo u krug i premazati sa uljem. Ostaviti pola sata da stoje. Potom svaku jufku na stolnjaku razvuci, zadebljale krajeve odseci, posuti sa malo ulja, pa ravnomerno po kori posuti pola fila od sira. Uviti pomocu dizanja stolnjaka sa jedne i druge strane do sredine kore. Tako dobijate dve duge, tanje rolne. Prebaciti u tepsiju, isto uraditi i sa drugom jufkom, te sve posuti sa uljem i peci na 200 C dok ne porumeni. Posluziti us solju jogurta, kefira ili po zelji neko kiselo mleko ili mlecni namaz.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com