Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, October 14, 2013

Kolač sa višnjama

Sastojci Prženo tijesto:Kolac sa visnjama Kolač sa višnjama

  • 2, 5 dcl. vode
  • 120 gr. margarina
  • malo soli
  • 1 žlica šećera

Biskvit:

  • 7 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 7 žlica brašna
  • 2 žlice ulja
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Nadjev:

U 0,5 l. vode prokuhati višnje, ocjediti i u tom soku skuhati 4 žlice gustina i 2 žlice šećera, kad se zgusne skinuti s vatre i vratiti višnje…..izliti na biskvit i staviti na hlađenje.

Krema:

  • 7 žutanjaka
  • 150 gr. šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 0,5 l. mlijeka
  • 2 želatine
  • 0,7 l. izrađenog vrhnja za šlag

Priprema Prženo tijesto:

Prokuhati, skinuti s vatre i dodati 125 g. brašna, ponovo vratiti na vatru i mješati 1 min.
U hladno umutiti 6 jaja, mješati mikserom i dodavati jaje po jaje….ispeći u namaštenom limu 2 kore…..samo nauljite lim, ja sam za prvu posula malo brašna, pa se zalijepila…pa sam za drugu stavila alu-foliju, pa je bilo još gore-….malo je falilo da nije sve završilo u kanti za smeće…al evo kolač je ipak tu. Lim je promjera 36 sa 42 cm.

Biskvit:

Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati ostale sastojke i lagano kuhačom promješati…..peći na 180 stupnjeva 15 minuta.

Nadjev:

U 0,5 l. vode prokuhati višnje, ocjediti i u tom soku skuhati 4 žlice gustina i 2 žlice šećera, kad se zgusne skinuti s vatre i vratiti višnje…..izliti na biskvit i staviti na hlađenje.

Krema:

Žutanjke i šećer izmješati i zakuhati u mlijeku, u vruće dodati 2 pripremljene želatine.
U hladno dodati izrađeno vrhnje za šlag.
Slagati: biskvit, nadjev, pola kreme, prženo tijesto, krema, prženo tijesto…posuti šećer u prahu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Rolat “Mobi Dik”

Sastojci za testo:Rolat od tunjevine Rolat Mobi Dik

  • 2 solje mleka
  • 1 kasika secera
  • 5 solja brasna
  • pola solje ulja
  • 100 g otopljenog margarina
  • 1 kvasac
  • 1 manja kasika soli

Fil:

  • konzerva tunjevine
  • 5 kiselih krastavcica
  • 150 g feta sira
  • 3 kasike jogurta
  • 2 paradajza
  • origano i biber

Priprema:

U ugrejano mleko staviti kvasac i kasiku secera pa ostaviti da proradi.
Kada se kvasac digao dodati ulje, so, margarin i brasno pa zamesiti testo pa ostaviti da raste oko sat vremena. Zatim testo premesiti i podeliti na dve jufke. Svaku razviti i filovati na sledeci nacin: U tanjiru izgnjeciti feta sir pa dodati jogurt. Dobro promesati pa namazati koru. Paradajz oljustiti, dobro ocediti i iseckati na sitnije kocke. Krastavcice takodje iseckati sitnije pa pomesati sa paradajzom. Dodati origano i malo bibera pa rasporediti preko kore na kojoj je sir. Preko toga lagano prstima naneti ocedjenu tunjevinu. Uviti strudle i staviti u pleh koji je oblozen peki papirom. Ostaviti pola sata da naraste jos malo pa peci na 190 stepeni oko 45 minuta.
Napomene: Divna je topla, a jos bolja kad se ohladi!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta San snova

Sastojci:Torta San snova Torta San snova

  • 300 gr. piskota
  • 300 gr. mlevenog keksa
  • 2 dcl soka od narandze (gaziranog)
  • 12 cokoladnih bananica
  • 500 gr. margarina
  • 500 gr. secera u prahu
  • 3 pudinga od vanile
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg banana
  • 3 kesice slaga

Priprema I deo: 300 gr. piskota umakati u toplo mleko i redjati na tacnu.

II deo: 300 gr. mlevenog keksa preliti sokom od narandze (2 dcl). U to dodati 250 gr. margarina sa 250 gr. secera u prahu.

IIIdeo: 12 cokoladnih bananica iseckati i poredjati.

IV deo: 3 pudinga od vanile skuvati u 1/2 l mleka, u hladno dodati 250 gr.margarina umucenog sa secerom u prahu.

V deo: 1 kg banana iseckati i poredjati.

VI deo: slag
Napomene: Redjati tim redom kako je i napisano….Torta je idealna ze decije rodjendane, laka za pripremu, jednostavna, i sto je najvaznije mnogo ukusna.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Lenja pita sa šljivama

Sastojci za koru:Lenja pita sa sljivama1 Lenja pita sa šljivama

  • 2 jaja
  • 400 gr brašna
  • 200 gr margarina
  • 100 gr šećera
  • limunova kora
  • pola kesice praška za pecivo

Fil:

  • 50 gr margarina
  • 1 kg šljiva
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 mala kašika cimeta
  • 1 kašika ruma

Posipanje:

  • 100 gr šećera u prahu

Priprema:

U dublju odgovarajuću šerpu staviti 50 gr margarina i otopiti. Potom ubaciti polutke šljiva, šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvati dok se šljive ne raspadnu i masa postane gušća. Pred kraj dodati rum, promešati i skloniti sa šporeta da se ohladi.
U dublju činiju pomešati šećer i omekšali margarin. Mutiti pa dodati jaja, pecivo, limunovu koru i brašno. Sve dobro umesiti i podeliti na dva jednaka dela. Pleh premazati uljem i naneti razvučenu koru, staviti da se do pola peče na 200 stepeni. Polupečenu koru izvaditi iz rerne, naneti fil i prekriti sa drugom razvučenom korom. Vratiti u rernu i peći dok gornja kora ne dobije braonkastu boju. Pečenu pitu ohladiti, iseći na kocke i posuti prah šećerom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kugler šnite

Sastojci za testo:Kugler snite Kugler šnite

  • 400 gr. mekog brašna T-500
  • 200 gr. maslaca ili margarina
  • 20 gr. kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli
  • 100 ml. mleka
  • ½ kesice suvog kvasca-instant
  • 1 jaje

Za prvi nadev:

  • 300 gr. pekmeza od kajsija

Za drugi nadev:

  • 240 gr. mlevenih oraha
  • 240 gr. kristal šećera
  • malo cimeta u prahu
  • malo ruma

Za glazuru:

  • 60 gr. čokolade za kuvanje
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike šečera u prahu
  • 25 gr. maslaca ili margarina

Priprema:

Brašno prosejati.
Mleko malo zagrejati i dodati mu suvi kvasac
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje kvasac sa mlekom i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr. testa.
Testo podeliti na 4 jufke.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm. x 30cm. namazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti prezlima.
Mlevene orahe pomešati sa kristal šećerom i dobivenu smesu podeliti na 3 dela.
Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji.
Testo izbockati sa viljuškom.
Testo premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.).
Preko pekmeza od kajsije staviti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvaljano drugo testo i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvaljano treće testo i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem razvaljanog četvrtog testa.
Gornje testo takođe izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Rernu zagrejati na 190 stepeni i tepsiju sa kolačem staviti u rernu da se peče 25-30 min.
Vreo kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvuči papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne sme prokuvati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti parčad po širini na 6 delova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 delova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veću parčad.
Napomene: Za ovaj izuzetno lep kolač recept sam nasledila od svoje majke i to baš pod tim nazivom. Istina nisam ga pravila dobrih 25 godina, ali listajući moju ručno ispisanu svesku naišla sam na njega i odlučila da ga napravim. To je stvarno izuzetno ukusan kolač.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Fritulice

Sastojci:Fritulice1 Fritulice

  • 2 dc jogurta
  • 1 jaje
  • 1 vanilin secer
  • malo soli
  • 2 supene kasike secera
  • 12 supenih kasika brasna
  • pola praska za pecivo
  • 1 supena kasika rakije
  • pola kesice korice arome narandze
  • ulje za przenje

Priprema:

Sve sastojke pomjesati i ostaviti 10-tak minuta da odstoje. Ako vam se cini da je tijesto prerijetko dodati jos malo brasna. Za tih 10 minuta staviti ulje u neku manju serpicu i zagrijati na laganoj vatri. Tijesto uzimati malom kasikom, a drugom pomagati da se odvoji. Cim porumene okretati (mada se i same okrenu ako ima dovoljno ulja) i vaditi na papirnu salvetu da upije visak ulja. Ja ih pospem staubom (prah secerom) ili tecnom cokoladom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kinder Pingui na moj nacin

Sastojci za koru:Kinder pingvin2 Kinder Pingui na moj nacin

  • 4 jaja
  • 4 kasike secera
  • 4 kasike brasna
  • pola praska za pecivo
  • 2 kasike kakaa
  • 2 vanilin secera

Preliv za koru:

  • 150 ml mlijeka
  • 2 kasike kakaa

Cokoladni preliv:

  • 150 grama mlijecne cokolade
  • 50 grama cokolade za kuhanje
  • 2-3 supene kasike mlijeka
  • 3 supene kasike margarina

Fil:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • jedna bijela cokolada
  • 2 kasike meda

Priprema:

Jaja i secer dobro umutiti. Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijati i polako dodavati u smjesu od jaja i secera. Izliti smjesu na pek papir, peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Ja koristim manju, cetvrtastu tepsiju za ove kore. Ohladiti i rasjeci uzduzno na 2 trake.

Krema:

Vrhnje umutiti i dodati mu otopljenu cokoladu i med. Jednu koru politi sa pola zagrijane smjese koju smo napravili od mlijeka i kakaa. Staviti na to pola kreme. Na kremu stavljamo pola cokoladnog preliva, sacekamo 3-4 minute i stavimo ostatak kreme. Na to stavljamo drugu koru i nju zalijemo. Ostatkom cokoladnog preliva ukrasimo kolac.
Napomene: Ja cokoladni preliv napravim kad kore stavim na hladjenje, tako da se i ova smjesa lagano pocne stvrdnjavati pa ne moram dugo cekati da stavim drugi dio kreme na kolac.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta na brzinu

Sastojci:Torta na brzinu Torta na brzinu

  • 400 g keksa (nije bitno koji, ja koristim petit)
  • 2 pudinga od vanile
  • 2-3 nekog voca (koristim banane ili ananas)
  • 2 kesice slaga

Priprema:

U posudicu izlomite keks, ne treba ni previse sitno ni previse krupno.

Potom skuvate puding i prelijete keks.

Sve to prespete u neku dublju tepsiju i ostavite da se ohladi.

Iseckate voce na kolutice i poredjate od gore, potom umutite slag i premazete preko cele povrsine!

Brza, jednostavna i divna tortica!

Napomene: Puding secerite koliko vama pase.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Međimurska gibanica

Sastojci:Medjumurska gibanica Međimurska gibanica

  • 0.5 kg kora za gibanicu
  • 200 g mlevenog maka
  • 200 g mlevenih orasa
  • 1 kg narendanih, oceđenih jabuka
  • 300 g neslanog sira
  • 100 g suvog grožđa
  • šećer
  • vanilin šećer
  • maslac
  • mleko i cimet

Priprema:

Manju tepsiju podmazati rastopljenim maslacem i staviti tri kore, koje se takođe premazuju maslacem. Na te kore staviti prvi fil od 200 g mlevenog maka, prelivenog sa 3 dl ključalog mleka, kojem je dodano 20 g šećera i 1 vanilin šećer. Odozgo staviti 2 premazane kore. Na njih dolazi drugi fil od 200 g mlevenih orasa, prelivenih sa 1 dl ključalog mleka, kojem je dodano nešto šećera. Opet preko tog fila 2 premazane kore. Na njih 1 kg narendanih, oceđenih jabuka, kojima je dodano 50 g šećera, 1 vanilin šećer i malo cimeta. Pokriti sa 2 premazane kore. Na njih dođe 300 g neslanog sira, kome su dodana 2 jaja, 50 g šećera i 100 g suvog grožđa (prethodno natopljenog).
Pokriti sa 3 premazane kore i peći na 220 stepeni, do rumene boje.
Kada se prohladi, posuti gibanicu prah šećerom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, October 10, 2013

Käsekuchen (Njemacki Kolac od sira)

Sastojci za tijesto:Njemački kolač sa sirom Käsekuchen (Njemacki Kolac od sira)

  • 125 gr putera
  • 75 gr secera
  • 1 jaje
  • 250 gr brasna
  • malo praska za pecivo

Fil:

  • 750 gr mladog sira (quark)
  • 2 x200 gr smanda (milerama)
  • 250 gr secera
  • 2 vrecice vanilija pudinga
  • 1 vrecica vanila secera
  • 1 solja mlijeka
  • 1/2 solje ulja
  • 3 jaja
  • korica limuna

Priprema:

Tijesto umjesiti i ostaviti malo u frizideru da odstoji. Staviti ga u okruglu formu za kolace i po stranicama tjesto razvaljati.

Za fil sve sastojke pomjesati i sasuti na tjesto.

Peci u vec zagrijanoj pecnici oko 1 h na 175°C (meni treba vise od sata sve zavisi od vase pecnice).

Napomene: Za ovaj kolac mozete da na tjesto prvo stavite skuvane visnje sa gustinom i onda fil, pa sve onda zajedno pecete, a takodje se moze namazati tijesto i pekmezom od sljiva pa istresti fil i onda peci.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kuglof sa Nutellom

Sastojci:Kuglof Kuglof sa Nutellom

  • 170 gr margarina
  • 160 gr secera
  • 2 supene kasike vanilin secera
  • 3 jaja
  • 1 prasak za pecivo
  • 7 supenih kasika mlijeka
  • 3 supene kasike kakaa
  • 3 kasike Nutelle
  • saka ljesnika, oraha ili badema

Priprema:

Margarin, secer, vanilin secer sa zumancem kremasto umutiti.
Brasno sa pecivom pomijesati pa dodati.
Bjelance sa malo soli izmiksati dok se ne stegne, pa polako-lagano dodati tijestu.
Tijesto podijeliti na dva dijela, u jedan dodati ljesnike (moze, a i ne mora, ja licno jesam, u drugu polovicu dodati kakao i Nutellu, i ako je potrebno jos malo mlijeka.
U pouljenom, pa pobrasnjenom kalupu peci 50-60 minuta na 175 stepeni.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Mornarske stanglice

Sastojci za koru:Mornarske stangle Mornarske stanglice

  • 7 belanaca
  • 200 g secera u prahu
  • 250 g mlevenih lesnika
  • 1 kasika brasna

Preliv:

  • 7 zumanaca
  • 200 g secera u prahu
  • 3 stangle cokolade za kuvanje
  • 125 g margarina

Priprema:

Pomesati orahe, secer u prahu i brasno.
Umutiti sneg od belanaca, pa dodati gore pripremeljenu masu. Lagano izmesati i sipati u podmazan i papirom oblozen pleh.
Peci na 180 C.

Umutiti zumanca sa secerom u prahu, pa kuvati na pari.
Kada je fil gotov, dodati omeksalu cokoladu i margarin, dobro izmesati,pa mutiti dok se malo ne prohladi. Preliti preko testa u plehu.
Kolac ostaviti tako u plehu da se stegne, a onda iseci stanglice i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Lagani biskvit sa jagodama

Sastojci za biskvit:Lagani biskvit sa jagodama Lagani biskvit sa jagodama

  • 5 jaja
  • 15 kasika secera
  • 1 vanilin secer
  • 15 kasika ulja
  • 15 kasika brasna
  • 1 prasak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 700 ml mleka
  • 2 pudinga od jagode
  • 8-10 kasika secera
  • 500 g jagoda

Za ukrasavanje:

  • 2 kesice slag krema
  • nekoliko jagoda

Priprema:

Umutiti belance u cvrst sneg, dodati secer i vanilin secer, zumance, ulje i brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Smesu za biskvit sipati u pleh oblozen pek papirom i peci na 180 C oko 15 minuta.
Ispecen biskvit izruciti na tacni i ostaviti da se ohladi.
U toplo mleko skuvati puding, pa preliti preko ohladjenog biskvita i ostavitit da se pudin ohladi.
Za to vreme jagode oprati i iseci na polovine.
Poredjati jagode preko ohladjenog pudinga, a odozgo ukrasiti umucenom slag kremom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Micika torta

Sastojci za biskvit:Mica maca torta Micika torta

  • 4 jaja
  • 5 kasika secera
  • 2 vanil secera
  • 5 kasika mlijeka
  • 5 kasika ulja
  • 3 kasike brasna
  • 2 kasike kakaoa
  • pola praska za pecivo

Za preliv kore:

  • 0,5 dcl cokoladnog mlijeka

Za prvi krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 vanil secera
  • 2 kasike secera u prahu
  • 150 gr tamne cokolade

Za drugi krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 vanil secera
  • 2 kasike secera u prahu
  • 150 gr mlijecne cokolade

Za treci krem:

  • 250 gr krem sira
  • 2 vanil secera
  • 2 kasike secera u prahu
  • 150 gr bijele cokolade

Za dekoraciju:

  • slag pjena
  • prehrambene boje

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom. Dodati mlijeko i ulje, zatim lagano dodavati preostale sastojke, sjediniti ih i ispeci.

Ohladiti koru i preliti je sa mlijekom.

Umutiti sir sa secerom i vanil secerom, dodati cokoladu otopljenu na pari, sjediniti i nanijeti preko kore.

Druga i treca krema se rade po istom postupku kao prva.

Dekorisati slag pjenom.

Prijatno!

Micika torta Micika torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Zvoncica torta

Sastojci za koru:Zvoncica torta Zvoncica torta

  • 4 jaja
  • 5 kasika secera
  • 100 gr mljevenih przenih ljesnika
  • 5 kasika mlijeka
  • 4 kasike ulja
  • 5 kasika brasna
  • pola praska za pecivo
  • 2 vanil secera

Za preliv kore:

  • 0,5 dcl cokoladnog mlijeka

Za krem:

  • 2 pudinga od cokolade
  • 4 vanil secera
  • 4 kasike secera
  • 8 dcl mlijeka
  • 100 gr mljevenih przenih ljesnika
  • 100 gr maslaca
  • 100 gr cokolade

Za dekoraciju:

  • slag pjena
  • prehrambene bojeee

Priprema:

Navedeni sastojci su za jednu koru, a za tortu je potrebno napraviti dvije takve kore.

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati mlijeko i ulje, zatim lagano dodavati preostale sastojke, sjediniti ih i ispeci.

Kada se kora ohladi, preliti je sa 0,5 dcl cokoladnog mlijeka.

U mlijeko dodati secer i vanil secer, pustiti da prokuha, smanjiti temperaturu i u mlijeku skuhati dva pudinga od cokolade.

Ohladiti ih pa u njih dodati 100 gr mljevenih, przenih ljesnika, 100 gr maslaca sobne temperature i 100 gr cokolade otopljene na pari.

Sve sjediniti i ohladiti. Redati koru prelivenu mlijekom, zatim pola kreme, pa ponoviti postupak.

Tortu dekorisati slag pjenom.

Prijatno!

Zvončica torta Zvoncica torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolač sa piškotama

Sastojci za biskvit:Kolač sa piškotama Kolač sa piškotama

  • 6 bjelanjaka
  • 6 kasike šećera
  • 4 kasike brašna
  • 4 kasike mljevenih oraha
  • malo praška za pecivo
  • 50 gr. otopljenog margarina

Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, dodati ostale sastojke i peći na masnom papiru.

Krema:

  • 6 žumanjaka
  • 0,5 l. mlijeka
  • 150 gr. šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kasike gustina
  • 0,5 l. slatke pavlake
  • 1 vrećica želatine

Gustin pomješati u malo mlijeka, potom ga dodati u umucena žumanca pa sve umutiti…..Ostalo mlijeko i secer prokuvati, dodati mu smjesu sa gustinom, mješati dok ne bude gusto. Ohladiti kremu i u nju dodati umućenu slatku pavlaku i želatin pripremljen prema uputstvu na kesici i sve sjediniti.

Potrebno je još:

  • piškote oko 200 gr
  • 3 dcl. kuhane crne kave
  • malo ruma
  • kakao za posipanje

Biskvit premazati polovinom kreme, redati piškote umočene u kavu i rum, premazati ostatkom kreme.
Kolač posuti kakaom, malo drzati na hladnom, isjeci na kocke, pa posluziti……

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Sunday, October 6, 2013

Kolač sa jabukama i orasima preliven čokoladom

Sastojci i priprema:Kolač sa orasima i ajbukama preliven čokoladom Kolač sa jabukama i orasima preliven čokoladom

Jednostavan, brz za napraviti i ukusan…!!!

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 2 čaše oraha
  • 1 čaša griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/ 2 čaše ulja
  • 3-4 rendane jabuke
  • 1/2 čaše mlijeka
  • 1 kašika kakao praha

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko, jabuke, griz sa praškom za pecivo, orahe i kakao prah.

Masu sasuti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i kolač peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Pečen kolač po želji možete posuti orasima ili preliti čokoladom, a i ne morate ništa od toga.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Saturday, October 5, 2013

Voćna sočna pita

Tijesto:Pita sa šljivama i jabukama Voćna sočna pita

  • 300 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 grama svježeg sira
  • 100 ml mlijeka(ili jogurta)
  • 100 ml ulja
  • 75 dag šećera
  • 1 vanili -malo soli

Nadjev:

1 puding od vanilije sa 4 žlice šećera prokuhati (ako želite čvršću kremu dodajte žlicu gustina ili griza) u 250 ml mlijeka i 250 ml slatkog vrhnja. U kuhano dodati po želji pekmez od čega ćete radit pitu, ja sam od šljiva.
Tijesto zamijesiti i stavit na dno kalupa (možete trećinu ostavit pa preko voća napravit trakice) ja nisam.
Preko tijesta staviti kremu, a preko kreme voće prema želji….Meni je super sa breskvama ili marelicama iz kompota, al onda puding
kuham u soku od kompota i vrhnju. Peći na 200 C oko 25 minuta.
Pećeno posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Trt sa šljivama Voćna sočna pita Voćna sočna pita

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kokos prhka pita

Testo:Kokos pita Kokos prhka pita

  • 300 gr brasna
  • 200 gr margarina
  • 3 zumanca
  • 2 kasike secera
  • 1 prasak pecivo

Sve zajedno dobro izmesati rukama i onda umesiti testo sa 1 casom kisele pavlake (MOZDA VAM NECE TREBATI CELA CASA PAVLAKE, STAVLJAJTE PO MALO PAVLAKE SVE DOK NE UMESITE TESTO KOJE NIJE LEPLJIVO). Testo podeli na dva dela, prvi deo staviti u frizider, a drugi deo rastanjiti i staviti u podmazanu tepsiju pa premazati sa pekmezom. Ja sam premazala pekmezom od sljiva.

Fil:

Umutiti dobro 3 belanca i dodavati polako 120 gr secera, na kraju dodati 150 gr kokosa. Lagano sjediniti i staviti preko namazanog testa. Onu polovinu sto smo stavili u frizider naribati po filu na krupnu rendu po celoj povrsini. Peci na 180 stepeni da porumeni. Peceno posuti secerom u prahu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Posipača

Tijesto:Posipana pita Posipača

  • 300 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • naribana korica limuna

Nadjev:

  • 5 jabuka – naribati
  • višnje iz kompota

Masa za posipanje:

  • 100 g maslaca
  • 120 g brašna
  • Na vrh noža praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta

Priprema:

Umijesiti tijesto, ostaviti ga pola sata da odmori u hladnjaku.
Nakon što je odmorilo razvaljati na veličinu tepsije (25×35 cm) pa ga prebaciti u tepsiju – rasporediti tako da prekrije dno.
Po tijestu naribati jabuke, a po jabukama rasporediti ocijeđene višnje iz kompota (rasporediti ih tako da kasnije na vrh svake kockice kolača bude jedna višnja).
Masu za posipanje dobro promiješati pa jednolično posipati preko jabuka i višanja.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 C. Pečeno rezati na kockice.

Prijatno!

Posipača Posipača

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Slatko od dunja

Sastojci:Slatko od dunja Slatko od dunja

  • 1,2 kg ociscenih i na kockice isecenih dunja
  • 1,2 kg secera
  • 400 ml vode

Priprema:

Dunje oprati. Očišćene dunje iseckati na kockice, pa ih izmeriti na vagu. Zatim tako ociscene dunje preliti sa vrelom kljucalom vodom i ostaviti ih u toj vodi 5 minuta. Potom ocediti dunje i u serpu dodati i secer i vodu. Staviti da provri i ostaviti da vri pet minuta. Zatim dodati dunje i pustiti da provre. Kad provriju smanjiti temperaturu ringle i onda povremeno skidati penu. NEMESATI DUNJE SAMO PROTRESTI SERPU. Kockice dunja se brzo skuvaju, za oko 20-tak minuta. Skloniti sa vatre, pokvasiti krpu i prekriti serpu. Kad se dunje ohlade sloziti ih u tegle.

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Napolitanke sa kokosom i kikirikijem

Napolitanke sa kokosom sastojci:Napolitanke sa kokosom i kikirikijem Napolitanke sa kokosom i kikirikijem

  • 250 ml. slatke pavlake
  • 200 gr. bijele čokolade
  • 50 gr. kokosa
  • Baton oblande

Priprema:

Ugrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti čokoladu.

U to dodati 50 gr. kokosa. Ostaviti da se ohladi i filovati oblande, rezati na željenu dužinu.

Napolitanke sa kikirikijem sastojci:

  • 250 ml. slatke pavlake
  • 200 gr. crne čokolade
  • 50 gr. prženog i mljevenog kikirikija
  • Batons oblande

Priprema:

Ugrijati slatku pavlaku i u njoj istopiti čokoladu. U to dodati 50 gr. kikirikija.

Ostaviti da se ohladi i filovati oblande.

Rezati na željenu dužinu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, October 4, 2013

Kupido

Biskvit:Kupido kolač Kupido

  • 6 žumanjaka
  • 10 kasika šećera
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl jogurta
  • 100 gr. mljevenih oraha
  • 16 kasika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kasike čokolade u prahu
  • 6 bjelanjaka

Prvo napraviti snijeg od bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke i šećar, dodajte ostale sastojke, snijeg od bjelanjka umješajte na kraju lagano kasikom.
Pecite u podmazanoj tepsiji promjera 36 sa 42, na 170 stupnjeva, nekih 20-ak min.
Ohladite biskvit i prerežite, da dobijete dvije tanje kore.

Fil:

  • 1,2 l mlijeka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 6 kasika gustina
  • 10 kasika šećera
  • 100 gr. margarina
  • 100 gr. tamne čokolade
  • 2 dcl. slatke pavlake

Skuvati fil u vruće dodati čokoladu, izmješati da se cokolada istopi i ohladiti.
U hladno dodati margarin i prethodno ulupanu slatku pavlaku.
Biskvit staviti na tacnu i preliti sa čokoladnim mlijekom u koji smo dodali 3 kasike cokoladnog likera….namazati kremom i poklopiti drugim biskvitom, koji takođe natopimo čoko mlijekom i likerom. Meni je otislo za dve kore 4 dcl cokoladnog mljeka i 6 kasika likera.
Kolač možete preliti čokoladnom glazurom ili sa 500 ml ulupane slatke pavlake i ukrasiti po želji…

Prijatno!

Kupido1 Kupido

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Cokoladna torta

Kora:Čokoladna torta1 Cokoladna torta

  • 220 gr. putera
  • 200 gr. secera
  • 4 jaja
  • 200 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kasike kakaa
  • 300 ml. mlijeka
  • 150 gr. cokolade

Krema:

  • 300 gr. cokolade
  • 400 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
  • 220 gr. putera
  • 300 gr. secera u prahu

Za natapanje kora:

  • 200 ml. mlijeka
  • malo sirupa od cokolade ili 1 kasika slatkog kakaa

Ukrasavanje:

  • komadici cokolade i rendana cokolada

Priprema:

Puter omeksajte na sobnoj temperature i izmutite sa secerom.

Dodajte jaja i nastavite sa mucenjem.

Dodajte brasno, prasak za pecivo, kakao pa sve to izmutite mikserom(najnizom brzinom).

U mikrovalnu stavite mlijeko i cokoladu pa zagrijte.

Izmutite da se cokolada otopi, pa dodajte pripremljenom tijestu.

Ponovo izmutite, pa podjelite u dva kalupa koje ste oblozili pek papirom.

Pecite na 350 F-180 C dok kore nebudu gotove.

Gotove kore izvadite iz kalupa, odstranite papir, pa pustite da se kore potpuno ohlade.

Dok se kore peku i hlade vi pripremikte kremu i smjesu za natapanje kora.

Puter ostavite da se omeksa na sobnoj temperaturi.

Na pec stavite vrhnje za slag i zagrijte (ne smije prokuhat).

Vrhnju za slag dodajte cokoladu i mutate dok se cokolada ne otopi.

Maknite sa peci i pustite da se potpuno ohladi.

Kad je puter omekso, dodajte mu secer u prahu i dobro izmutite.

Puteru dodajte potpuno hladnu smjesu cokolade i vrhnja za slag.

Sve dobro izmutite i ostavite u frizider na desetak minuta da se krema stegne.

U mikrovalnu ili na pec stavite mlijeko i kakao da se malo zagriju za natapanje kora.

U kalup u kojim ste pekli kore stavite jednu potuno hladnu koru.

Prvu koru natopite mjesavinom mlijeka i kakaa.

Na koru istresite vise od pola kreme.

Prekrite drugom korom i natopite je, pa premazite tortu ostatkom kreme po vrhu i okolo.

Pospite rendanom cokoladom ili komadicima cokolade (ma ukrasite sa cim zelite i kako zelite).

Ostavite u frizider da se torta dobro prohladi i stegne, pa je isjecite na snite i posluzite.

Prijatno!

Cokoladna torta Cokoladna torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Griz knedle sa šljivama

Potrebno je:Griz knedle sa šljivama Griz knedle sa šljivama

  • 1 litra vode
  • 5 kasika ulja
  • 2 solje griza
  • 1 solja brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 3 jaja

Priprema:

Zakuhati vodu sa uljem pa u kipuce staviti dvije solje griza i mjesati zicom da se ne stvore grudvice.

Skloniti sa vatre i dodati brasno predhodno pomjesano sa praskom za pecivo i naposlijetku staviti 3 jaja.

Sve dobro mikserom sjediniti. Kad se malo prohladi formirati knedle. (ako je potrebno dodati jos malo brasna) ja nisam.

Sljive ocistiti od kospica i u svaku polovinu staviti malu kasicicu secera. Rastanjiti na dlanu tijesto kao za pljeskavicu u sredinu staviti sljivu i praviti knedle.

Formirane knedle lagano spustati u kipucu vodu i kad isplivaju na povrsinu tad su kuhane.Vaditi ih resetkastom kasikom na tanjir.

Naposlijetku uvaljati u preprzenu prezlu i secer.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tart od datula (hurmi)

Sastojci za tijesto:Tart od datula Tart od datula (hurmi)

  • 175 gr brasna
  • 75 gr maslaca
  • 1 jaje + kasika vodeili gotovo prhko tijesto
  • 250 gr datula
  • 150 ml vode
  • 25 gr secera + vanil.s.
  •  1 veca jabuka
  • 1 veca smokva
  • 1 kasikica vode od narandzinog cvjeta
  • cimet, cardamom, secer u prahu

Priprema:

Sve sastojke za tijesto izmjesajte. Napravite kuglu pa razvijte tijesto (po zelji ostavite malo za mrezicu, a i ne mora, to kako zelite).

Prebacite tijesto u kalup vel. 20-23 cm, i izbockajte ga na par mjesta.

Datule ocistite od kospica, jabuku izrezite na manje kocke pa stavite u serpicu skupa sa secerima, vodom, narandz.vodom i cimetom, cardamomom po zelji da se ukuha oko 5 min. dok se datule ne pretvore u kasu.

Pecite prvo tijesto samostalno na kratko, oko 15 min. na 150-180 C u predhodno ugrijanoj pecnici.

Premazite tart sa smjesom.

Poredajte odozgo smokvu izrezanu na kolute i napravite mrezu od tijesta po zelji, savijte rubove, pa dopecite tart jos 15-20 min. dok fino neporumeni.

Ohladite pa pospite secerom u prahu.

Po zelji mozete u smjesu datula ubaciti jos i malo sjeckanih oraha, badema ili ljesnjaka.

Isto tako secer mozete izostaviti ako su vam datule one lijepe krupne i slatke, i jabuka ako je sladja.

Posluziti uz caj.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Kolac sa kruskama (sezonski kolac)

Sastojci za koru:Kolač sa kruškama Kolac sa kruskama (sezonski kolac)

  • 4 jaja
  • 1,5 solja secera
  • 1 solja ulja
  • 1 solja mlijeka
  • 3 solje brasna
  • 1 prasak za pecivo

Fil:

  • 1,5 kg krusaka
  • secer po potrebi
  • 1 kesica vanil secera

Priprema:

Kruske oguliti, isjeci na kockice i ispasirati stapnim mikserom. Po potrebi dodati secer (ja nisam) osim jednog vanil secera. Staviti kratko da prokuha tj. da se sjedini secer i kruske. Prohladiti i prohladjeno staviti preko polupecene kore.

Jaja i secer umutiti pjenasto. Potom dodati sve tecne sastojke i na kraju dodati brasno u koje je predhodno umjesan prasak za pecivo.
Pola smjese izliti u pomascen i podmazan pleh i peci na 200′ stepeni. Kad je smjesa na pola pecena izliti fil.
Preko fil preliti ostatak smjese za koru i dopeci kolac. Prohladjen posuti secerom u prahu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Sočni kolač

Sastojci:Sočni kolač Sočni kolač

  • 4 jaja
  • 10 kasika secera
  • 10 kasika ulja
  • 10 kasika mleka
  • 1 prasak za pecivo
  • 10 kasika mlevenog lesnika
  • 10 kasika brasna

Priprema:

Zumanca i secer penasto umutiti mikserom. Dodati ulje i mleko. Sjediniti brasno, prasak za pecivo i mleveni lesnik pa dodati u smesu. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u cvrstu masu, a potom ih lagano kasikom stavljati u prethodno pripremljenu smesu od zumanaca, secera i ostalih sastojaka.
Sipati masu u pleh srednje velicine i peci u zagrijanoj rerni na 220 stepeni 20 minuta.

Preliv:

400 gr secera i 300 ml vode staviti da provri. Kad provri smanjiti temperaturu i pustiti da vri jos 10 minuta.
Kolac preliti sa ohladjenim serbetom. Na kraju posuti seckanim lesnikom.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tart sa borovnicama

 Sastojci za tijesto:Tart od borovnica Tart sa borovnicama

  • 175 gr brasna
  •  100 gr mljevenih badema
  •  100 gr maslaca
  •  100 gr secera u prahu
  • 1 jaje
  • prsohvat soli
  • 500 gr borovnica
  • 80 gr petit keksa ili piskota
  • 5 kasika dzema od borovnica
  • 1-2 kasike secera+vanil secer
  • par listica maslaca

Priprema:

Za tijesto izmjesajte sve sastojke dobro rukom u kuglu. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite najmanje sat vremena u frizideru.
Borovnice operite, dobro ocjedite i lagano prosusite. Tijesto razvijte u obliku kalupa za tart kojeg ste premazali maslacem.
Po tijestu pospite mljeveni keks ili piskote (ovo se radi da keks pije sok iz borovnica pri pecenju, da tart ne bude vodenast).
Preko keksa raspodjelite ravnomjerno borovnice. Borovnice pospite secerima odozgo, i stavite pokoji listic maslaca. Stavite tart peci pola sata u ugrijanoj peci na 150-180 C dok lijepo ne porumeni. Ohladite tart, dzem ugrijte pa premazite preko borovnica i pospite prah secerom pri sluzenju po zelji.
Posluzite dobro ohladen tart uz kaficu.
p.s. Kada nemate vremena za tijesto, olaksajte sebi posao sa kupovnim lisnatim ili prhkim tijestom.

Prijatno!

Tart sa borovnicama Tart sa borovnicama

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Mjeseci od sezama (Arapski keksi)

Sastojci:Mjeseci od sezama Mjeseci od sezama (Arapski keksi)

  • 180 gr brasna
  • 125 gr maslaca (omeksalog)
  • 50 gr secera
  • 60 gr sezama ili cokolade
  • 1 kasikica praska za pecivo
  • 1 kasikica arome vanile
  • 1 kasikica dzema od marelice
  • 1 kasikica kiselog vrhnja
  • secer u prahu

Priprema:

U posudi pomjesajte maslac, secer, vrhnje, dzem i aromu vanile.

U drugoj posudi izmjesajte brasno, prasak za p. i sezam (umjesto sezama moze i sitno sjeckana cokolada).

Sjedinite sve skupa i izradite rukama fino tijesto.

Otkidajte male komadice tijesta i oblikujte mjesece.

Redajte ih na pleh sa back-papirom i pecite ih u ugrijanoj peci dok lagano porumene na 150-180 C, 10-15 min.

Izvadite kekse, uvaljajte ih u secer u prahu i cuvajte u limenoj kutiji.

Za jos + orienta i mirisa po zelji mozete dodati u vase tijesto narandzinu ili ruzinu vodicu, cimet….

Posluzite uz caj od mente il kafu.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, October 3, 2013

Žuta voćna torta

Sastojci za testo:Žuta voćna torta Žuta voćna torta

  • 9 belanaca
  • 300 gr. kristal šećera
  • 3 kašike brašna
  • 300 gr. mlevenih oraha
  • malo praška za pecivo

Za kremu:

  • 9 žumanaca
  • 200 gr. kristal šećera
  • 5 kesica vanilin šećera
  • 2 kesice praška za puding sa ukusom vanile
  • 3 prepune kašike oštrog brašna
  • 1 l. mleka
  • 250 gr. maslaca ili margarina
  • 3 kašike umućene toping baze ili slatke pavlake

Voće:

  • 1 kutija Mix crveno voće Fricom od 300 gr. (crvene ribizle, maline, jagode, višnje)
  • 1 konzerva ananasa od 580 ml.
  • 250 gr. banana – 2 banane
  • 1 limun-sok

Za premaz:

  • 250 ml. toping baze ili slatke pavlake

Za ukrašavanje:

  • malo mlevenih oraha
  • malo rendane čokolade
  • 6 nevena sa stabiljkom
  • 1 belance
  • malo kristal šećera
  • malo šećera u prahu

Priprema testa:

Mikserom umutite 3 belanca sa malo soli u čvrst sneg, dodajte 100 gr. šećera i dobro umutite mikserom.
100 gr. mlevenih oraha pomešajte sa prosejanim brašnom – 100 gr. i sa malo praška za pecivo.
Mešavinu oraha, brašna i praška za pecivo dodajte umućenim belancima i varjačom lagano izmešajte.
Ukupno vreme za mućenje testa oko 10-15 min.

Okrugao kalup za torte prečnika 27 cm. namažite margarinom, stavite papir za pečenje kojeg isto namažite margarinom.
Umućeno testo stavite na papir na dnu kalupa i razmažite po celoj površini ravnomerno.
Zatvorite okvirom za kalup.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite 15 minuta.
Pečeno testo još toplo izvucite na tacnu posipanu prezlima ( ne okretati) i lagano izvucite papir za pečenje.
Isti postupak ponovite sa još 2 kore testa.
Ispečene kore testa povremeno malo pomaknuti sa mesta na kojem su odložene da se ne bi zalepile za tacnu.
Priprema voća:
Anans izvaditi iz konzerve i staviti na cedilo da se dobro ocedi.
Oceđeni ananas naseckati na tanke listiće.
Mix crveno voće staviti da se odledi i dobro ocedi.
Ako su jagode veće malo ih usitniti.
Banane iseći na listiće i preliti ih sa sokom od limuna da ne potamne.
Priprema kreme:
Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.
Prašak za puding pomešti sa brašnom i dodati umućenim žumancima,
Polako mikserom umutiti uz dodavanje 1 dcl. mleka i dobro umutiti.
Ostalo mleko – 9 dcl, staviti u posudu da prokuva.
Prokuvano mleko dodati umućenim žumancima, promešati i vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo.
Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom oko 5 min., odnosno dok ne počne bacati mehuriće.
Posudu sa kuvanom kremom odmah poklopiti da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađenoj kremi dodati razmućen maslac ili margarin i dobro mikserom umutiti da postane glatka jednolična glatka masa.
Dodati 3 kašike umućene toping baze i lagano varjačom izmešati.
Gotovu kremu podeliti na 3 dela

Prvu koru testa poprskati sa sokom od ananasa.
Drugu koru poprskati sa sokom od Mix-crveno voće
Treću koru poprskati sa sokom od limuna (ostao od banana)

Slaganje torte:
Kora poprskana sokom od ananasa – krema – seckani ananas – krema
Kora poprskana sokom od Mix-crveno voće – krema – crveno voće – krema
Kora poprskana sokom od limuna – krema – banande – krema

Ostatakom kreme premažite celu tortu izvana.
Preko kreme premažite umućenu toping bazu ili šlag.
Po šlagu posuti mešavinu rendane čokolade i oraha.
Ukrasiti sa ušećerenim nevenima.

Ušećereni neveni:
Belance u dubokom tanjiru malo viljuškom izlupati.
Neven sa stabiljkom i listovima jedan po jedan dobro umočiti u belance pa staviti na kristal šećer pa na papir, povremeno posipati sa prah šećerom i micati ih sa mesta na kojem su odloženi da ne bude vlažno i sušiti na zraku. Kada je jedna strana osušena okrenuti da se suši druga strana.
Postupak sušenja traje oko 6 sati.
Napomene: Suprug mi ima rođendan pa sam odlučila da napravim osvežavajuću voćnu tortu i da se potrudim sa ukrašavanjem. U bašti imam prelepe nevene i dobila sam ideju da bi neveni divno izgledali na torti sa svojim divnim narandžastim tonovima. Ovo je stvarno prelepa torta i na oko i po ukusu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monte kocke

Sastojci za biskvit:Monte kockee Monte kocke

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike tople vode
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Preljev:

  • 1 dcl. čokoladnog mlijeka

Krema:

  • 1 l. mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 8 kašika gustina
  • 200 gr. maslaca

Čoko krema:

  • 200 gr. čokolade za kuhanje
  • 200 gr. nutele
  • 0,5l. šlaga u tetrapaku

Priprema:

Biskvit dobijate tako sto pjenasto umutite zumanjke i secer. Dodjate im toplu vodu, kao i brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju lagano umješate izmiksana bjelanca koja ste umutili sa prstohvatom soli. Lagano bez miksera smjesu svu sjedinite i ispečete na 180 do 200 C koru (kalup srednje veličine). Pečenu i prohladjenu koru prelijete čoko mlijekom koje ste predhodno ugrijali. Pustiti da se ohladi.
Kremu skuhati i u hladno dodati maslac.
Kremu namazati na biskvit.
Tamnu kremu skuhati tako da ugrijete vrhnje do točke vrenja (ne smije prokuhati) i dodate mu čokoladu i nutellu…dobro izmješati da se krema sjedini….ohladiti.
Na bijelu kremu namazati tamnu…ukrasi po želji.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Mala divna torta

Sastojci za koru:Mala divna torta Mala divna torta

  • 5 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za filovanje i ukrašavanje: 

  • 500 ml. slatkog vrhnja
  • 5 žlica marmelade od marelice
  • listići i voće

Priprema:

5 jaja stavimo u dublju posudu za miksanje. Postepeno dodajemo šećer, i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve izmiješamo u jednoličnu smjesu i stavimo u okrugao kalup br 26 prethodno namazan i posut brašnom. Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo na umjerenoj vatri oko 50 min.

U međuvremenu, ulijemo 500 ml. slatkog vrhnja i 5 žlica marmelade od marelice pa sve izmiješamo u jednoličnu smjesu kuhačom.
Po sredini prerežemo tortu i stavimo nadjev. Poklopimo drugim dijelom biskvita i premažemo cijelu tortu. Kao dekoraciju, na tortu stavimo nekoliko listića ili voće po zelji.

Dobar tek!

Napomene Ako se pečena torta “nakrivi”, odrežite višak, tako da torta bude ravna.

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Halva sa grizom

Sastojci:Halva sa grizom Halva sa grizom

  • 1 solja griza od 200 ml
  • 3 solje vode
  • 2 solje secera
  • 150g maslaca

Priprema:

Staviti u posudu griz i prziti na tihoj vatri dok ne pozuti.

U drugoj posudi prokuvati vodu sa secerom i maslacem, pa ovaj vruci sok postepeno sipati na griz i mesati dok se masa ne zgusne.

Skloniti sa vatre, pokriti krpom, poklopiti i ostaviti da se ohladi.

Mozete sipati u pokvasene soljice, modlice, ili praviti kuglice.

Na kraju griz halvu posuti secerom.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Malaga torta

Sastojci:Torta Malaga Malaga torta

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 100 gr šlaga
  • 100 gr rendane čokolade
  • 50 gr suvog grožđa
  • 50 gr žele bombona
  • izmrvljeno testo
  • 2 – 3 kašike ruma

Premaz:

  • 100 gr šlaga
  • 50 gr rendane čokolade
  • malo mleka

Priprema:

Penasto umutiti jaja i šećer, pa dodati prašak za pecivo i brašno.
Okruglu modlu premazati uljem i u nju sipati pripremljenu masu.
Rernu zagrejati na 200°C i ispeći koru pazeći da ne izgori.
Kada je kora pečena, izvaditi je iz kalupa i ostaviti da se skroz ohladi.
Ohlađenoj kori iseći pri vrhu poklopac i unutra izdubiti sredinu.
Umutiti šlag sa mlekom pa u njega staviti izmrvljeno testo iz sredine, seckane žele bombone, suvo grožđe, rendanu čokoladu i rum. Sve lepo sjediniti i napuniti tortu filom.
Umutiti šlag sa mlekom i malo premazati gornji deo torte, staviti poklopac i na njega naneti ostatak šlaga i ravnomerno rasporediti.
Narendati čokoladu i posuti je po šlagu.

Prijatno!

Malaga torta Malaga torta

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Puž na dar

 

Sastojci za testo:Puž na dar Puž na dar

  • 250 ml mleka
  • pola paketica kvasca
  • kasika secera
  • 150 ml ulja
  • 2 jaja
  • kasika soli
  • 600 g brasna

Fil:

  • 200 g feta sira
  • 2 kasike kajmaka
  • pola case pavlake
  • 100 g margarina

Priprema:

U mlako mleko staviti secer i kvasac. Sacekati da malo nadodje i dodati ostale sastojke i zamesiti mekano testo.

Ostaviti ga da se udvostruci pa ga premesiti. Posle 30 minuta razviti pravougaonik i premazati ga filom.

Smotati u rolat i iseci puzice 2 cm siroke.

Sloziti ih u podmazan pleh sa spiralom puza na gore, na svaki staviti malo margarina i peci na 200 stepeni do rumene boje.

Prijatno!

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, October 1, 2013

Torta Greta Garbo

Sastojci za kore:Torta Greta Garbo Torta Greta Garbo

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 20 kašika mlevenih oraha
  • 5 kašika brašna

Fil 1:

  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 125 g maslaca

Fil 2:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 125 g margarina

Preliv za kore:

  • 200 g čokolade
  • 125 g margarina

Priprema:

Umutiti 3 belanca sa 3 kašike šećera, dodati 4 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Peći u tepsiji prečnika 26 ili 28 cm (zavisi koliku želimo visinu torte) na 180 stepeni. Ispeći još 4 ovakve kore. Ukupno da ima 5 kora. Istopiti 200 g čokolade i 125 g margarina i preliti svaku pečenu koru i ostaviti da se ohladi.

Fil 1: Umutiti 15 žumanaca sa 15 kašika šećera i kuvati na pari. Kad se ohladi dodati 250 g margarina i 125 g maslaca.

Fil 2: Umutiti 3 jaja sa 150 g šećera, kuvati na pari i kad se skuva, dodati 100 g čokolade da se istopi. Kad se fil ohladi dodati 125 g umućena margarina.

Tortu filovati: Kora prelivena sa čokoladom, fil 1, fil 2, i tako filovati svih 5 korica. Tortu ukrasiti šlagom. Ja sam tortu ukrasila u obliku korpe sa ružama od šlaga.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com