Biskvit:
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 1 vanilija secer
- 3 kasike ulja
Fil od malina:
- 450 gr malina
- 10 kasika secera
- 1 vanilija secer
- 5 kasika skrobnog brasna
Fil od vanilije:
- 5 zumanjaka
- 1 puding sa okusom vanilije
- 4 kasike secera
- arome vanilije
- 2 kasike skrobnog brasna
- 125 gr margarina
- 2 dl vrhnja za slag
- 300 ml mlijeka
Priprema:
Bijelanjke istuci u cvrsti snjeg sa prstohvatom soli, pa dodati secer i vaniliju. Opet mutiti da bude fino cvrsto i na kraju umjesati brasno sa praskom za pecivo. Dodati ulje i na najmanjoj brzini na mikseru lagano izmutit. Okrugli obruc promjera 26 cm nauljiti malo i posuti brasnom pa izliti smjesu i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 C pa peci oko 20 min. dok pocme rumeniti. Kad se biskvit malo ohladio prerezati ga da dobijemo dva tanja biskvita.
Fil od malina:
Maline izmiksati sa stapnim mikserom pa dodati secer i skrobno brasno. Dobro izmjesati i staviti na laganu vatru i pustiti da malo provrije uz lagano mjesanje da ne zagori.
Fil od vanilije:
Zumanjke pomjesati sa kesicom pudinga, skrobnog brasna, secera i arome vanilije pa sve dobro izmjesati. Mljeko staviti za zavrije pa dodati smjesu i mjesati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladio umjesati omeksali margarin (na sobnoj temp.) i dobro izmikasati. Na kraju usti 2 dl vrhnja za slag i sve dobro izjednaciti.
Slaganje:
Kora, pa polovina fila od malina (pa staviti par min. u hladnjak), pa polovica fil od vanilije, pa opet kora, fil od malina i na kraju fil od vanilije..Ukrasiti po zelji sa malinama …
Napomene: U kreme mozete dodati secera po zelji kako ko voli vise ili manje, a vrhnje za slag nije potrebno prethodno mutiti, a mozete ako zelite, ja licno jesam….UZIVAJTE!!!!
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment