Višnje i čokolada, nepogrješiva kombinacija!
Sastojci za biskvit:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- prstohvat soli
- 7 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 5 kašika kakao praha
Umutiti posebno bjelanjke sa prstohvatom soli. Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo, kakao prah i na kraju ručno dodati umućene bjelanjke. Biskvit ispeći u plehu 25 sa 38 cm-otprilike ta veličina, peći ga na 170 st. 35 minuta.
Fil od višanja:
- Višanja možete staviti do 1 kg
- 150 grama šećera
- 15o ml vode
Na kratko u šećeru i vodi prokuhate višnje. Izvadite ih i ocijedite. Sok koji je ostao od višanja prelijte preko biskvita. Visnje sad poredajte preko biskvita.
Tamni šlag:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 100 grama tamne čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
Lagano zagrijete i u njemu otopite čokoladu. Ostavite da se potpuno ohladi. Ostatak od 400 ml vrhnja za šlag umutite i na kraju mu dodate otopljenu čokoladu sa šlagom i nanesete na višnje. Kolač ukrasite struganom čokoladom.
Inspiraciju za ovaj kolač dobila sam sa jedne stranice, gospođa ga je radila sa gotovom kremom, međutim u nedostatku te kreme ja sam ga uradila na svoj način i bio je dobar…
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment