Sastojci za tijesto:
- 3jaja
- 6 žlica šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
- 1 žlica kakao praha
- pola praška za pecivo
- brašna po potrebi
Preliv:
- 7 dl jogurta
- 1 vrećica (10g ) želatine
- 150 g šećera
Glazura:
- 6 žlica (120 g) šećera
- 6 žlica vode
- 100 g margarina
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i dodajte ostale sastojke. Dobro izmiješajte i stavite u podmazanu posudu za pečenje te pecite na 180 C oko 25 min.
Dok se kolač peče napraviti preliv. Potopiti želatinu u hladnu vodu (5 žlica), odliti malo jogurta i zagrijati pa u to dodati nabubreli želatin i miješati da se istopi. Nakon toga pomiješati u ostali jogurt i dobro izmiješati.
Na vruć kolač izliti ovaj preliv i ostaviti ga da se ohladi.
Glazura:
Pustiti da voda, šećer i margarin provriju, a onda dodati čokoladu i skloniti s vatre. Brzo miješati da se čokolada ravnomjerno istopi, a da ne izgori. Kad se malo prohladi (ali ne potpuno) preliti preko hladnog kolača i ostaviti u hladnjak da prenoći.
Napomene: ” Inača ” je u Bosni suparnica , ali ne ljubavnica. To je uobičajen način šale među prijateljicama koje ” žele” prijateljičina muža. Nekada se tako nazivala i druga žena ukoliko se par rastane. Zašto sve ovo? Iz jednostavna razloga: Željela sam napraviti kolač s vrhnjem, ali nisam imala sve sastojke pa sam napravila ” Inaču”. Uživajte !
Ja sam ukrasila kolač puslicama i kompotom od višanja iz moje smočnice (sama sam ga ” gazala”), a vi kako želite.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment