Sastojci:
- Potrebna su jaja s ljuskom teška po 60 g (M)
Tijesto:
- 130 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- srž ½ mahune vanilije
- 5 žumanjaka
- 2 jaja
- 160 g čokolade za kuhanje
- 160 g prženih mljevenih lješnjaka
- 50 g glatkog brašna
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 2 žlice kandirane narančine korice
- 2 žlice marmelade od marelica
- 2 žlice limunova soka
Nadjev:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade sa 70 % kakaa
- 3 žumanjka
- 70 g šećera u prahu
- 6 žlica mlijeka
- 2 listića želatine
- 2 žlice ruma
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g miješanog voća iz kompota
Glazura i ukras:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokoladnih mrvica
- čokoladne strugotine
- 5 bijelih čokoladnih jaja
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalupu za torte veličine 26 cm dno obložite papirom za pečenje. Sitno nasjeckajte kandiranu narančinu koricu. Usitnjenu čokoladu otopite na pari i održite mlakom. Brašno prosijte i pomiješajte s mljevenim lješnjacima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Zapjenite maslac, umiješajte šećer u prahu, mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, jaje po jaje i sastruganu srž vanilije, miješajte oko 1 min. Zatim naizmjenice primiješajte (ne mikserom!) smjesu od lješnjaka, snijeg od bjelanjaka i nasjeckanu narančinu koricu. Tijesto izlijte u kalup i pecite 40-45 min. Pečeno tijesto rashladite u kalupu, pa preokrenite na rešetku za hlađenje. Sutradan, prije no što prerežete listove tijesta, označite oštrim nožem na gornjoj strani tijesta krug pomoću tanjura promjera 20 cm. Maknite tanjur i oprezno pomoću noža izrežite i izvadite oko 1 cm debeo krug tijesta. Tek tada prerežite tijesto torte na tri lista s time da je donji list malo deblji u odnosu na dva gornja. Prvo skinite oprezno gornji list tijesta, pa srednji. Zakuhajte marmeladu i limunov sok, protisnite kroz žičano cjedilo i premažite sva tri lista tijesta.
Voće ocijedite i ostavite u cjedilu da otkapa. Namočite želatinu u hladnu vodu. Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte po usitnjenoj čokoladi. Zapjenite žumanjke, šećer i mlijeko, stavite na laganu vatru tukući žicom, da se krema udvostruči. Malo je rashladite, umiješajte liker, otopljenu čokoladu, ocijeđenu želatinu i tucite mikserom u rahlu kremu. Čim krema počne čvrsnuti, stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag, primiješajte kremi, kao i ocijeđeno voće iz kompota. Donji list tijesta stavite na tanjur, premažite s pola kreme i lagano pritisnite drugim listom tijesta, premažite ostatkom kreme i oprezno položite treći izrezani list tijesta. Tortu odložite 3 sata u hladnjak da nadjev očvrsne.
Otopite čokoladu na pari. Slatko vrhnje zakuhajte, prelijte po otopljenoj čokoladi, izmiješajte i prelijevajte uz rub torte da se glazura prelijeva malo prema sredini, a više po stranicama torte.Toplim nožem razmažite i ujednačite glazuru po cijeloj torti. Pričekajte da se glazura malo stvrdne pa cijelu tortu obilno pospite čokoladnim mrvicama. Izdubljenu sredinu torte ukrasite čokoladnim strugotinama, s 3 cijela i 2 razbijena čokoladna jaja, da dočarate gnijezdo. Tortu odložite u hladnjak, a
režite je toplim nožem./Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment