Sastojci:
- 500 grama brasna
- 75 grama maslaca
- 2 jaja
- 1 kasika secera
- prstohvat soli
- oko 2 dcl mlakog mlijeka
- 2o grama svjezeg kvasca
- ribana korica limuna
- malo soka od limuna
- 2 kasike ruma
Priprema:
U toplo mlijeko dodati otopljeni maslac i kvasac. (Kvasac treba da se otopi).
Izmutiti malo jaja sa kasikom secera.
U brasno dodati prstohvat soli, ribanu koricu od limuna, malo soka od limina i rum, dodati i ostale sastojke i zamjesiti tijesto. Sad mozete ostaviti tijesto da nadolazi bar sat vremena i onda modlom vaditi krofne ili odmah napraviti rukom kuglice i poredati ih na pleh koji samo malo pomastite uljem, prekriti tankom najlon folijom ili kuhinjskom krpom i ostavit da nadolaze. Nakon od prilike sat i po przite krofne u zagrjanom ulju tako da ih prvo isprzite sa gornje strane, pa onda sa donje strane. Przite ih da fino porumene oko 1,5 do 2 minute. Kad se malo ohlade pospite ih secerom u prahu, mozete ih sa jedne strane umociti u otopljenu cokoladu ili mozete spricom napuniti ih dzemom.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment