Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 6o gr secera
- 6o gr ostrog brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 2o gr kakaa
Sastojci za kremu:
- 2 kesice zelatina (2o grama)
- 1o kasika hladne vode
- 5oo ml vrhnja za slag
- 2 vanilin secera
- 2 slag fixa (slag fix se stavlja da krema bude cvrsca ali moze i bez njega)
- 5oo ml jogurta
- 2oo gr grubo rendane cokolade
Priprema biskvita:
Umutite zumanjke sa secerom, dodajte brasno, prasak za pecivo i kakao te na kraju snijeg od bjelanjaka.
Biskvit ispecite u kalupu za torte 1o minuta na 18o stepeni.
Kad se biskvit ohladi izvadite ga iz kalupa stavite na tacnu i oko njega ponovo postavite obruc od kalupa.
Priprema kreme:
Natopite zelatin sa vodom i ostavite da nabubri.
Umutite slag kremu sa vanilijom secer i slag fixom.
Zelatin kad je nabubrio otopite ga ili na blagoj temperaturi i ili u mikrovalnoj i dodajte jogurtu.
Jogurt dodajte umucenoj slag kremi i mutite dok se sastojci ne sjedine u finu kremu.
Na kraju dodajte grubo rendanu cokoladu (to uradite rucno).
Kremu stavite u kalup na biskvit.
Kolac mozete preliti i cokoladnom glazurom, glazuru koju obicno koristite ili glazurom iz recepta:
Glazura:
- 1 kasika maslaca
- 2 kasike vode
- 2 kasike kakaoa
- 7o grama secera u prahu
Zagrijte maslac i vodu, skinite sa sporeta i u to umijesajte kakao i secer.
Hladnu glazuru nanesite na kolac.
Na kraju kolac ukrasite cokoladnim strugotinama ili vec kako zelite, ostavite u frizideru par sati da se krema stegne.
Prijatno,vrijedilo je truda…!!!!!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment