Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Wednesday, July 3, 2013

Fantazija od maline i vanilije

Biskvit:fantazija od malina i visanja Fantazija od maline i vanilije

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 5 kasika secera
  • 5 kasika brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 1 vanilija secer
  • 3 kasike ulja

Fil od malina:

  • 450 gr malina
  • 10 kasika secera
  • 1 vanilija secer
  • 5 kasika skrobnog brasna

Fil od vanilije:

  • 5 zumanjaka
  • 1 puding sa okusom vanilije
  • 4 kasike secera
  • arome vanilije
  • 2 kasike skrobnog brasna
  • 125 gr margarina
  • 2 dl vrhnja za slag
  • 300 ml mlijeka

Priprema:

Bijelanjke istuci u cvrsti snjeg sa prstohvatom soli, pa dodati secer i vaniliju. Opet mutiti da bude fino cvrsto i na kraju umjesati brasno sa praskom za pecivo. Dodati ulje i na najmanjoj brzini na mikseru lagano izmutit. Okrugli obruc promjera 26 cm nauljiti malo i posuti brasnom pa izliti smjesu i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 C pa peci oko 20 min. dok pocme rumeniti. Kad se biskvit malo ohladio prerezati ga da dobijemo dva tanja biskvita.

 Fil od malina:

Maline izmiksati sa stapnim mikserom pa dodati secer i skrobno brasno. Dobro izmjesati i staviti na laganu vatru i pustiti da malo provrije uz lagano mjesanje da ne zagori.

Fil od vanilije:

Zumanjke pomjesati sa kesicom pudinga, skrobnog brasna, secera i arome vanilije pa sve dobro izmjesati. Mljeko staviti za zavrije pa dodati smjesu i mjesati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladio umjesati omeksali margarin (na sobnoj temp.) i dobro izmikasati. Na kraju usti 2 dl vrhnja za slag i sve dobro izjednaciti.

Slaganje:

Kora, pa polovina fila od malina (pa staviti par min. u hladnjak), pa polovica fil od vanilije, pa opet kora, fil od malina i na kraju fil od vanilije..Ukrasiti po zelji sa malinama …

Napomene: U kreme mozete dodati secera po zelji kako ko voli vise ili manje, a vrhnje za slag nije potrebno prethodno mutiti, a mozete ako zelite, ja licno jesam….UZIVAJTE!!!!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment