Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, October 14, 2013

Kugler šnite

Sastojci za testo:Kugler snite Kugler šnite

  • 400 gr. mekog brašna T-500
  • 200 gr. maslaca ili margarina
  • 20 gr. kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli
  • 100 ml. mleka
  • ½ kesice suvog kvasca-instant
  • 1 jaje

Za prvi nadev:

  • 300 gr. pekmeza od kajsija

Za drugi nadev:

  • 240 gr. mlevenih oraha
  • 240 gr. kristal šećera
  • malo cimeta u prahu
  • malo ruma

Za glazuru:

  • 60 gr. čokolade za kuvanje
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike šečera u prahu
  • 25 gr. maslaca ili margarina

Priprema:

Brašno prosejati.
Mleko malo zagrejati i dodati mu suvi kvasac
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje kvasac sa mlekom i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr. testa.
Testo podeliti na 4 jufke.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm. x 30cm. namazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti prezlima.
Mlevene orahe pomešati sa kristal šećerom i dobivenu smesu podeliti na 3 dela.
Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji.
Testo izbockati sa viljuškom.
Testo premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.).
Preko pekmeza od kajsije staviti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvaljano drugo testo i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvaljano treće testo i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem razvaljanog četvrtog testa.
Gornje testo takođe izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Rernu zagrejati na 190 stepeni i tepsiju sa kolačem staviti u rernu da se peče 25-30 min.
Vreo kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvuči papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne sme prokuvati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti parčad po širini na 6 delova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 delova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veću parčad.
Napomene: Za ovaj izuzetno lep kolač recept sam nasledila od svoje majke i to baš pod tim nazivom. Istina nisam ga pravila dobrih 25 godina, ali listajući moju ručno ispisanu svesku naišla sam na njega i odlučila da ga napravim. To je stvarno izuzetno ukusan kolač.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment