Sastojci za testo:
- 9 belanaca
- 300 gr. kristal šećera
- 3 kašike brašna
- 300 gr. mlevenih oraha
- malo praška za pecivo
Za kremu:
- 9 žumanaca
- 200 gr. kristal šećera
- 5 kesica vanilin šećera
- 2 kesice praška za puding sa ukusom vanile
- 3 prepune kašike oštrog brašna
- 1 l. mleka
- 250 gr. maslaca ili margarina
- 3 kašike umućene toping baze ili slatke pavlake
Voće:
- 1 kutija Mix crveno voće Fricom od 300 gr. (crvene ribizle, maline, jagode, višnje)
- 1 konzerva ananasa od 580 ml.
- 250 gr. banana – 2 banane
- 1 limun-sok
Za premaz:
- 250 ml. toping baze ili slatke pavlake
Za ukrašavanje:
- malo mlevenih oraha
- malo rendane čokolade
- 6 nevena sa stabiljkom
- 1 belance
- malo kristal šećera
- malo šećera u prahu
Priprema testa:
Mikserom umutite 3 belanca sa malo soli u čvrst sneg, dodajte 100 gr. šećera i dobro umutite mikserom.
100 gr. mlevenih oraha pomešajte sa prosejanim brašnom – 100 gr. i sa malo praška za pecivo.
Mešavinu oraha, brašna i praška za pecivo dodajte umućenim belancima i varjačom lagano izmešajte.
Ukupno vreme za mućenje testa oko 10-15 min.
Okrugao kalup za torte prečnika 27 cm. namažite margarinom, stavite papir za pečenje kojeg isto namažite margarinom.
Umućeno testo stavite na papir na dnu kalupa i razmažite po celoj površini ravnomerno.
Zatvorite okvirom za kalup.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite 15 minuta.
Pečeno testo još toplo izvucite na tacnu posipanu prezlima ( ne okretati) i lagano izvucite papir za pečenje.
Isti postupak ponovite sa još 2 kore testa.
Ispečene kore testa povremeno malo pomaknuti sa mesta na kojem su odložene da se ne bi zalepile za tacnu.
Priprema voća:
Anans izvaditi iz konzerve i staviti na cedilo da se dobro ocedi.
Oceđeni ananas naseckati na tanke listiće.
Mix crveno voće staviti da se odledi i dobro ocedi.
Ako su jagode veće malo ih usitniti.
Banane iseći na listiće i preliti ih sa sokom od limuna da ne potamne.
Priprema kreme:
Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.
Prašak za puding pomešti sa brašnom i dodati umućenim žumancima,
Polako mikserom umutiti uz dodavanje 1 dcl. mleka i dobro umutiti.
Ostalo mleko – 9 dcl, staviti u posudu da prokuva.
Prokuvano mleko dodati umućenim žumancima, promešati i vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo.
Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom oko 5 min., odnosno dok ne počne bacati mehuriće.
Posudu sa kuvanom kremom odmah poklopiti da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se dobro ohladi.
Ohlađenoj kremi dodati razmućen maslac ili margarin i dobro mikserom umutiti da postane glatka jednolična glatka masa.
Dodati 3 kašike umućene toping baze i lagano varjačom izmešati.
Gotovu kremu podeliti na 3 dela
Prvu koru testa poprskati sa sokom od ananasa.
Drugu koru poprskati sa sokom od Mix-crveno voće
Treću koru poprskati sa sokom od limuna (ostao od banana)
Slaganje torte:
Kora poprskana sokom od ananasa – krema – seckani ananas – krema
Kora poprskana sokom od Mix-crveno voće – krema – crveno voće – krema
Kora poprskana sokom od limuna – krema – banande – krema
Ostatakom kreme premažite celu tortu izvana.
Preko kreme premažite umućenu toping bazu ili šlag.
Po šlagu posuti mešavinu rendane čokolade i oraha.
Ukrasiti sa ušećerenim nevenima.
Ušećereni neveni:
Belance u dubokom tanjiru malo viljuškom izlupati.
Neven sa stabiljkom i listovima jedan po jedan dobro umočiti u belance pa staviti na kristal šećer pa na papir, povremeno posipati sa prah šećerom i micati ih sa mesta na kojem su odloženi da ne bude vlažno i sušiti na zraku. Kada je jedna strana osušena okrenuti da se suši druga strana.
Postupak sušenja traje oko 6 sati.
Napomene: Suprug mi ima rođendan pa sam odlučila da napravim osvežavajuću voćnu tortu i da se potrudim sa ukrašavanjem. U bašti imam prelepe nevene i dobila sam ideju da bi neveni divno izgledali na torti sa svojim divnim narandžastim tonovima. Ovo je stvarno prelepa torta i na oko i po ukusu.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment