Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Friday, October 4, 2013

Tart od datula (hurmi)

Sastojci za tijesto:Tart od datula Tart od datula (hurmi)

  • 175 gr brasna
  • 75 gr maslaca
  • 1 jaje + kasika vodeili gotovo prhko tijesto
  • 250 gr datula
  • 150 ml vode
  • 25 gr secera + vanil.s.
  •  1 veca jabuka
  • 1 veca smokva
  • 1 kasikica vode od narandzinog cvjeta
  • cimet, cardamom, secer u prahu

Priprema:

Sve sastojke za tijesto izmjesajte. Napravite kuglu pa razvijte tijesto (po zelji ostavite malo za mrezicu, a i ne mora, to kako zelite).

Prebacite tijesto u kalup vel. 20-23 cm, i izbockajte ga na par mjesta.

Datule ocistite od kospica, jabuku izrezite na manje kocke pa stavite u serpicu skupa sa secerima, vodom, narandz.vodom i cimetom, cardamomom po zelji da se ukuha oko 5 min. dok se datule ne pretvore u kasu.

Pecite prvo tijesto samostalno na kratko, oko 15 min. na 150-180 C u predhodno ugrijanoj pecnici.

Premazite tart sa smjesom.

Poredajte odozgo smokvu izrezanu na kolute i napravite mrezu od tijesta po zelji, savijte rubove, pa dopecite tart jos 15-20 min. dok fino neporumeni.

Ohladite pa pospite secerom u prahu.

Po zelji mozete u smjesu datula ubaciti jos i malo sjeckanih oraha, badema ili ljesnjaka.

Isto tako secer mozete izostaviti ako su vam datule one lijepe krupne i slatke, i jabuka ako je sladja.

Posluziti uz caj.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment