Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Friday, March 29, 2013

Krofne

Sastojci:krofne Krofne

  • 500 grama brasna
  • 75 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 1 kasika secera
  • prstohvat soli
  • oko 2 dcl mlakog mlijeka
  • 2o grama svjezeg kvasca
  • ribana korica limuna
  • malo soka od limuna
  • 2 kasike ruma

Priprema:

U toplo mlijeko dodati otopljeni maslac i kvasac. (Kvasac treba da se otopi).
Izmutiti malo jaja sa kasikom secera.
U brasno dodati prstohvat soli, ribanu koricu od limuna, malo soka od limina i rum, dodati i ostale sastojke i zamjesiti tijesto. Sad mozete ostaviti tijesto da nadolazi bar sat vremena i onda modlom vaditi krofne ili odmah napraviti rukom kuglice i poredati ih na pleh koji samo malo pomastite uljem, prekriti tankom najlon folijom ili kuhinjskom krpom i ostavit da nadolaze. Nakon od prilike sat i po przite krofne u zagrjanom ulju tako da ih prvo isprzite sa gornje strane, pa onda sa donje strane. Przite ih da fino porumene oko 1,5 do 2 minute. Kad se malo ohlade pospite ih secerom u prahu, mozete ih sa jedne strane umociti u otopljenu cokoladu ili mozete spricom napuniti ih dzemom.

Prijatno!

krofne iz rerne Krofne

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment