Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, March 25, 2013

Stracciatellina

Sastojci za biskvit:Straca Stracciatellina

  • 3 jaja
  • 6o gr secera
  • 6o gr ostrog brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2o gr kakaa

Sastojci za kremu:

  • 2 kesice zelatina (2o grama)
  • 1o kasika hladne vode
  • 5oo ml vrhnja za slag
  • 2 vanilin secera
  • 2 slag fixa (slag fix se stavlja da krema bude cvrsca ali moze i bez njega)
  • 5oo ml jogurta
  • 2oo gr grubo rendane cokolade

Priprema biskvita:

Umutite zumanjke sa secerom, dodajte brasno, prasak za pecivo i kakao te na kraju snijeg od bjelanjaka.

Biskvit ispecite u kalupu za torte 1o minuta na 18o stepeni.

Kad se biskvit ohladi izvadite ga iz kalupa stavite na tacnu i oko njega ponovo postavite obruc od kalupa.

Priprema kreme:

Natopite zelatin sa vodom i ostavite da nabubri.

Umutite slag kremu sa vanilijom secer i slag fixom.

Zelatin kad je nabubrio otopite ga ili na blagoj temperaturi i ili u mikrovalnoj i dodajte jogurtu.

Jogurt dodajte umucenoj slag kremi i mutite dok se sastojci ne sjedine u finu kremu.

Na kraju dodajte grubo rendanu cokoladu (to uradite rucno).

Kremu stavite u kalup na biskvit.

Kolac mozete preliti i cokoladnom glazurom, glazuru koju obicno koristite ili glazurom iz recepta:

Glazura:

  • 1 kasika maslaca
  • 2 kasike vode
  • 2 kasike kakaoa
  • 7o grama secera u prahu

Zagrijte maslac i vodu, skinite sa sporeta i u to umijesajte kakao i secer.

Hladnu glazuru nanesite na kolac.

Na kraju kolac ukrasite cokoladnim strugotinama ili vec kako zelite, ostavite u frizideru par sati da se krema stegne.

Prijatno,vrijedilo je truda…!!!!!

Stracatelina Stracciatellina

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment