Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, March 25, 2013

Vodeni kolač sa višnjama

Sastojci:vodeni kolac Vodeni kolač sa višnjama

  • 350 gr. jaja (izvažu se jaja sa ljuskom)
  • 350 gr. oštrog brašna
  • 350 gr. kristal šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 6 kašika hladne vode ( br. jaja + 1 kašika)
  • 350 gr. višanja bez koštica

Priprema:

Kako sam imala u zamrzivaču višnje sa košticama, kratko sam ih odmrznula i očistila koštice, te stavila na cediljku da se malo ocede.
Prvi zadatak je utvrditi količinu potrebnih jaja.
Jaja sam stavila na vagu da utvrdim težinu jaja sa ljuskom i sa 5 jaja utvrdila težinu od 350 gr.
Da su jaja bila manje težine dodala bi još jedno jaje da dobijem težinu od 350 gr. koja je potrebna za izradu kolača u tepsiji unutrašnjih dimenzija 26cm. x 35cm.
Kristal šećer pomešati sa kesicom vanilin šećera.
Brašno sa praškom za pecivo prosejati.
Dobro mikserom umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom da bude penasto.
Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo, te dodavati jednu po jednu kašiku hladne vode uz stalno mućenje mikserom.
Vode uvek ide 1 kašika više od broja jaja.
Tesiju unutrašnjih dimenzija 26cm. x 35cm. premažite margarinom i obložite papirom za pečenje, koji isto treba premazati margarinom i posuti prezlima.
Preliti testo u tepsiju.
Na testo staviti višnje.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 25 min. (ventilator-donji grejač).
Pečen kolač ne okretati, već zajedno sa papirom za pečenje izvući na ravnu površinu posutu prezlima, laganim zakošivanjem tepsije.
Polako izvući papir za pečenje.
Još vreli pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Kada se kolač ohladi rezati na kocke.
Napomene: Recept za ovaj kolač sam dobila od koleginice sa posla pre mnogo godina. Ovo je kolač neobičan po merenju potrebne količine jaja i hladne vode. Ujedno je lepi kolač uz čaj.
Kada se radi sa svežim višnjama ili višnjama iz kompota još je lepši.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment