Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, March 28, 2013

Torta čokoladno gnijezdo-Uskršnja torta

Sastojci:Uskrsna torta Uskrs Torta čokoladno gnijezdo Uskršnja torta

  • Potrebna su jaja s ljuskom teška po 60 g (M)

Tijesto:

  • 130 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • srž ½ mahune vanilije
  • 5 žumanjaka
  • 2 jaja
  • 160 g čokolade za kuhanje
  • 160 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kandirane narančine korice
  • 2 žlice marmelade od marelica
  • 2 žlice limunova soka

Nadjev:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade sa 70 % kakaa
  • 3 žumanjka
  • 70 g šećera u prahu
  • 6 žlica mlijeka
  • 2 listića želatine
  • 2 žlice ruma
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g miješanog voća iz kompota

Glazura i ukras:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokoladnih mrvica
  • čokoladne strugotine
  • 5 bijelih čokoladnih jaja

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalupu za torte veličine 26 cm dno obložite papirom za pečenje. Sitno nasjeckajte kandiranu narančinu koricu. Usitnjenu čokoladu otopite na pari i održite mlakom. Brašno prosijte i pomiješajte s mljevenim lješnjacima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Zapjenite maslac, umiješajte šećer u prahu, mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, jaje po jaje i sastruganu srž vanilije, miješajte oko 1 min. Zatim naizmjenice primiješajte (ne mikserom!) smjesu od lješnjaka, snijeg od bjelanjaka i nasjeckanu narančinu koricu. Tijesto izlijte u kalup i pecite 40-45 min. Pečeno tijesto rashladite u kalupu, pa preokrenite na rešetku za hlađenje. Sutradan, prije no što prerežete listove tijesta, označite oštrim nožem na gornjoj strani tijesta krug pomoću tanjura promjera 20 cm. Maknite tanjur i oprezno pomoću noža izrežite i izvadite oko 1 cm debeo krug tijesta. Tek tada prerežite tijesto torte na tri lista s time da je donji list malo deblji u odnosu na dva gornja. Prvo skinite oprezno gornji list tijesta, pa srednji. Zakuhajte marmeladu i limunov sok, protisnite kroz žičano cjedilo i premažite sva tri lista tijesta.

Voće ocijedite i ostavite u cjedilu da otkapa. Namočite želatinu u hladnu vodu. Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte po usitnjenoj čokoladi. Zapjenite žumanjke, šećer i mlijeko, stavite na laganu vatru tukući žicom, da se krema udvostruči. Malo je rashladite, umiješajte liker, otopljenu čokoladu, ocijeđenu želatinu i tucite mikserom u rahlu kremu. Čim krema počne čvrsnuti, stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag, primiješajte kremi, kao i ocijeđeno voće iz kompota. Donji list tijesta stavite na tanjur, premažite s pola kreme i lagano pritisnite drugim listom tijesta, premažite ostatkom kreme i oprezno položite treći izrezani list tijesta. Tortu odložite 3 sata u hladnjak da nadjev očvrsne.
Otopite čokoladu na pari. Slatko vrhnje zakuhajte, prelijte po otopljenoj čokoladi, izmiješajte i prelijevajte uz rub torte da se glazura prelijeva malo prema sredini, a više po stranicama torte.Toplim nožem razmažite i ujednačite glazuru po cijeloj torti. Pričekajte da se glazura malo stvrdne pa cijelu tortu obilno pospite čokoladnim mrvicama. Izdubljenu sredinu torte ukrasite čokoladnim strugotinama, s 3 cijela i 2 razbijena čokoladna jaja, da dočarate gnijezdo. Tortu odložite u hladnjak, a
režite je toplim nožem./Kruna.

Napomena:

U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment