Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, March 28, 2013

Starinski keksi

Sastojci:starinski keksi Starinski keksi

  • 200 g maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 jaja
  • korica limuna
  • brašno po potrebi (ali da testo ne bude pretvrdo)
  • 1 najmanja kašika praška za pecivo
  • cimet po želji

Priprema:

Umutiti šećer i jaja, dodati nastruganu koricu limuna (i cimet), zatim dodavati brašno, sa praškom za pecivo. Brašno dodavati dok se ne dobije glatko testo. Rastanjiti testo na 1 cm debljine i vaditi razne oblike ukoliko radite sa kalupima. Ako radite bez kalupa testo rolajte kao stapice debljine 1 cm, a potom is secite na manje parcice poput lokuma. Peći kekse na oko 200 C, u pouljenoj i pobrašnjenoj tepsiji, dok malo ne počnu rumeniti.
Zatim izvaditi iz rerne i svaki keks uvaljati u prah šećer.
Prijatno, uz kafu, čaj, mleko, odlicni su…

Napomene: Pri oblikovanju praviti malu roladu i seći nožem na komade. Može se testom puniti i mašina za meso, kojoj, na otvoru, umetnuti šajbnu sa raznim šarama, pa se tako mogu dobiti razni oblici keksa. Kekse drzite u kutiji sa poklopcem da se fino postanu prhki, i zadrze onu mirisnu keks aromu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment