Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Sunday, March 31, 2013

Cvetici sa belom cokoladom

Sastojci:keksi sa belom cokoladom Cvetici sa belom cokoladom

  • 1 jaje
  • 200 gr masti
  • 10 kasika secera
  • 2 kasike meda
  • 1 vanilin secer
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 solja mleka (1 dl)
  • brasno po potrebi

Za fil:

  • Pola litra mleka
  • 100 gr secera
  • 9 kasika brasna
  • 150 gr margarina
  •  200 gr bele cokolade

Priprema:

Umutiti penasto mast, secer i vanilin secer, zatim dodati jaje i izmutiti jos malo. Potom se dodaje mleko, lagano se jos promesa i na kraju se postepeno dodaje brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Umesiti testo da bude fino, glatko, ne pretvrdo, da se odvaja od posude kada se fino umesi. Razviti koru oklagijom, modlom u obliku cvetica vaditi cvetove, jedan cvet ostaje celi, a u drugom cvetu izvaditici sredinu tako da bude na sredini prazan. Poredjati u podmazan pleh i peci na 180 C oko 15-tak minuta.

Fil:

Skuvati mleko i secer sa brasnom, kada se smesa ohladi dodati margarin i 100 gr otopljene bele cokolade pa umutiti mikserom.
Ovim filom sastavljati po dva cvetica jedan celi i jedan suplji. Postupak ponavljati dok se ne utrosi sav materijal. Otopiti belu cokoladu (100 gr sa 4 kasike ulja) i sipati i svaku sredinu cvetica te staviti po jedan ukrasni cvetic kao dekoraciju.

Napomene: Ove lepe i ukusne cvetice drzite u metalnoj kutiji sa poklopcem da se fino arome sjedine, keksi da se ne suse i vremenom oni postaju prhki i lepsi iz dana u dan.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Friday, March 29, 2013

Tortica sa okusom kafe

Kora:tortac Tortica sa okusom kafe

  • 150 gr. brasna
  • 120 gr. putera
  • 2 kasike kakaa
  • malo soli
  • 100 gr. secera u prahu
  • 1 zumanjak
  • 1 kasika soka od limuna

Krema 1:

  • 250 ml. vrhnja za slag
  • 1 kasika secera
  • 1 bijela cokolada

Krema 2:

  • 250 ml. vrhnja za slag
  • 1 bijela cokolada
  • 1 kasikica instant kafe

Priprema:

Puter dobro omeksajte na sobnoj temperaturi pa ga izmutite sa zumanjkom i secerom.

Dodajte limunov sok pa jos malo mutite.

Na kraju dodajte brasno i malkice soli medju prstima.

Zamjesite tijesto rukom pa rasporedite po nauljenom kalupu.

Izbockajte vijuskom i kalup sa tijestom stavite u frizider 10 minuta.

Nakon 10 minuta pecite na 350F-180C oko 10 minuta.

Pogasite pec, a koru ostavite u peci jos 5 minuta.

Maknite iz peci da se hladi, pa pripremajte kreme.

Na pari otopite cokoladu sa 2 kasike vrhnja za slag.

Cokoladu prohladite pa istresite u posudu sa vrhnjem za slag i secerom.

Izmutite pa ostavite u frizider dok se kora potpuno ne ohladi.

Pripremite i drugu kremu isto kao u prvu samo joj dodajte kafu.

Kad se kora potpuno ohladila istresite na nju bijelu kremu pa preko bijele ovu sa kafom.

Mozete necim ukrasit torticu, a i nemorate.

Ukusna je, kremasta i laka za pripremu, probajte i uzivajte.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Krofne

Sastojci:krofne Krofne

  • 500 grama brasna
  • 75 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 1 kasika secera
  • prstohvat soli
  • oko 2 dcl mlakog mlijeka
  • 2o grama svjezeg kvasca
  • ribana korica limuna
  • malo soka od limuna
  • 2 kasike ruma

Priprema:

U toplo mlijeko dodati otopljeni maslac i kvasac. (Kvasac treba da se otopi).
Izmutiti malo jaja sa kasikom secera.
U brasno dodati prstohvat soli, ribanu koricu od limuna, malo soka od limina i rum, dodati i ostale sastojke i zamjesiti tijesto. Sad mozete ostaviti tijesto da nadolazi bar sat vremena i onda modlom vaditi krofne ili odmah napraviti rukom kuglice i poredati ih na pleh koji samo malo pomastite uljem, prekriti tankom najlon folijom ili kuhinjskom krpom i ostavit da nadolaze. Nakon od prilike sat i po przite krofne u zagrjanom ulju tako da ih prvo isprzite sa gornje strane, pa onda sa donje strane. Przite ih da fino porumene oko 1,5 do 2 minute. Kad se malo ohlade pospite ih secerom u prahu, mozete ih sa jedne strane umociti u otopljenu cokoladu ili mozete spricom napuniti ih dzemom.

Prijatno!

krofne iz rerne Krofne

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Vocni tiramisu

Sastojci:vocni tiramisu Vocni tiramisu
Recept od prijateljice….

  • 45o grama piskota,meni je trebalo nesto manje
  • 1 kasicica ili kesica nes kafe
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 15o grama secera u prahu
  • 5oo grama sira Maskarpone
  • 2 vanilije secer
  • 8oo grama zamrznutih jagoda.ja sam koristila 8oo grama svjezih malina
  • 2 dcl vode
  • 8o grama secera
  • 2o grama zelatina
  • 1 kasika gustina,po meni mogle bi i dvije kasike
  • 3 dcl slatke pavlake
  • 4 zumanjka
  • 2 kesice instant kapucina od vanilije

Priprema:

Umutiti 4 zumanjka, 2 v.secer, 2 inst. kapucina i 15o grama secera na pari.
1o grama zelatina preliti sa 4 kasike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3 dcl slatke pavlake umutiti u slag.
U ohladjenu kremu od zumanjaka dodati sir Marskapone, umuceni slag i zelatin kojeg malo zagrijete onako nabubrenog da se istopi.
8oo grama jagoda sa 8o grama secera kratko prokuhati, jagode malo zgnjecite viljuskom, u to dodajte 2 dcl vode u kojoj ste otopili jednu kasiku gustina (meni je malo ovaj fil bio rjedji i ako je poslije keks upio visak tekucine ali bi preporucila da stavite 2 kasike gustina). Kuhati na laganoj temperaturi da se zgusne i dodati 1o grama zelatina koji ste otopili sa 4 kasike vode da nabubri.
Kremu ohladiti.
U 3,5 dcl mlakog mlijeka umutiti jednu kesicu nes kafe.
U okrugli kalup za torte sloziti na dno piskote koje umacete u kafu. Premazati filom od voca, pa na to dodati kremu od sira, ponovo piskote, krema od voca, krema od sira, treci red piskota pa kremu od sira. Podrazumjeva se da se sve piskote prvo stavljaju u kafu pa onda slazu.
Kremu od sira podijelite na tri dijela, a kremu od voca na dva dijela, piskote na tri dijela.
Kolac ostaviti na par sati u frizider da se ohladi, nakon toga skinuti obruc od kalupa, posuti ga kakaom i ukrasiti po zelji.

Prijatno!

tiramisu sa vocem Vocni tiramisu

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Thursday, March 28, 2013

Spagete sa finim sosom

Sastojci:spagete Spagete sa finim sosom

  • pakovanje spageta
  • 500 gr. mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 zelena paprika
  • 2 cena bijelog luka
  • 400 gr. paradajz sosa
  • 1 konzervica (200 gr.) krem juhe od gljiva
  • so, biberi malo vegete
  • malo persuna

Priprema:

Na malo ulja proprzite isjeckanu glavicu luka.

Dodajte meso i zacine, pa prodinstajte.

Dodajte bijeli luk i papriku sjecenu na kockice.

Dinstajte na tihoj vatri pa dodajte krem juhu.

Dodajte paradajz sos pa prokrckajte uz stalno mijesanje.

Skuhajte spagete u slanoj vodi, ocjedite, stavite zeljenu kolicinu na tanjir pa dodajte sos i posluzite.

Uzivajte u finim spagetama, po zelji uz spagete mozete sipati malo crnog ili bijelog vina.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Piletina u tortilji

Sastojci:piletina u tortilli Piletina u tortilji

  • 400 gr. kuhane piletine
  • 200 gr. mozarele ili nekog drugog sira
  • 2-3 kasike pavlake
  • 2-3 kasike majoneze
  • malo soli i bibera
  • 1 glavica luka
  • par maslina
  • malo mljevene ljute paprike
  • 5-6 tortilja

Priprema:

Kuhanu piletinu i sir isjecite na kockice.

U neku posudicu pomjesajte pavlaku i majonez pa izmutite.

Dodajte malo soli, bibera i mljevenu papriku.

Isjeckajte masline i dodajte pavlaci.

Pavlaci i majonezu dodajte meso, sir i luk sjecen na rezanca.

Izmjesajte, stavljajte na tortilje i motajte u rolnu.

Posluzite i uzivajte u divnim tortiljama.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Posna oblanda sa čokoladom

Sastojci:posna oblanda sa cokoladom Posna oblanda sa čokoladom

  • 1 pakovanje oblandi
  • 500 g šećera
  • 5 dl vode
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina
  • 5 kašika gustina
  • 1 kašika brašna
  • aroma po želji

Priprema:

Šećer staviti da se karamelizuje na laganijoj temperaturi. U 1 dl vode razmutiti gustin i brašno. Kad je cjelokupni šećer dobio boju karamela, onda dodati margarin, čokoladu i ostalih 4 dl vode. Pustiti da to sve zajedno provri i sve se sjedini. Kad budete sigurni da se sav šećer otopio, onda u provrelu masu umiješati razmućeni gustin i brašno i miješati dok se ne zgusne. Skinuti sa šporeta i umiješati neku aromu. Ja obično stavim ruma ili rendane kore narandže kao što sam ovaj put. Kad fil bude skroz hladan promiješati ga i filati oblande.

Prijatno !!!
Napomene: Ja obično dodam još jedan red oblande jer bude fila baš prilično!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Starinski keksi

Sastojci:starinski keksi Starinski keksi

  • 200 g maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 jaja
  • korica limuna
  • brašno po potrebi (ali da testo ne bude pretvrdo)
  • 1 najmanja kašika praška za pecivo
  • cimet po želji

Priprema:

Umutiti šećer i jaja, dodati nastruganu koricu limuna (i cimet), zatim dodavati brašno, sa praškom za pecivo. Brašno dodavati dok se ne dobije glatko testo. Rastanjiti testo na 1 cm debljine i vaditi razne oblike ukoliko radite sa kalupima. Ako radite bez kalupa testo rolajte kao stapice debljine 1 cm, a potom is secite na manje parcice poput lokuma. Peći kekse na oko 200 C, u pouljenoj i pobrašnjenoj tepsiji, dok malo ne počnu rumeniti.
Zatim izvaditi iz rerne i svaki keks uvaljati u prah šećer.
Prijatno, uz kafu, čaj, mleko, odlicni su…

Napomene: Pri oblikovanju praviti malu roladu i seći nožem na komade. Može se testom puniti i mašina za meso, kojoj, na otvoru, umetnuti šajbnu sa raznim šarama, pa se tako mogu dobiti razni oblici keksa. Kekse drzite u kutiji sa poklopcem da se fino postanu prhki, i zadrze onu mirisnu keks aromu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Pogacice sa belim lukom i zacinskim travama

Sastojci:pogacice sa biljemPogacice sa belim lukom i zacinskim travama
Knoblauchbrötchen Mera je za 8 komada

Potrebno za testo:

  • 12 cenova belog luka
  • 350 ml mleka
  • 550 g brasna
  • 1 paket suvog kvasca
  • 1 kasicica soli
  • pola kasicice secera
  • 1 kasika zacinskih trava (ruzmarin, origano, bosiljak…)
  • 1 umuceno jaje
  • 2 kasike biljnog ulja

Za premazivanje:

  • krupne morske soli za posipanje
  • curekot (crni kim)
  • malo mleka

Priprema:

Beli luk oljustiti i prokuvati u mleku dok ne provri. Kad se prohladi, od luka napraviti pire i promesati opet sa mlekom. Pomesati sve sastojke za testo, dodati mleko sa lukom (postepeno) i umesiti meko testo. Ostaviti u podmazanoj posudi na toplo mesto dok se zapremina ne udvostruci. Onda ponovo premesiti testo, formirati okrugle zemicke i staviti na podmazan pleh ili papir za pecenje. Zaseci pogacice nozem, premazati mlekom, posuti solju i curekotom te peci u zagrejanoj rerni na 220 C oko 15-20 minuta.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Zeljanica sa heljdinim korama

Sastojci:zeljanica sa heljdinim korama Zeljanica sa heljdinim korama

  • 1/2 kg heljdinih kora
  • 5 jaja
  • 2 dl pavlake
  • 1/2 kg sira
  • 1/2 kg spanaca
  • mleko, kisela voda, so, ulje

Priprema:

Spanac kratko obariti, procediti i sitno iseckati.

Umutiti jaja, dodati sve ostale sastojke i na kraju spanac.

Masa treba da je gusca od testa za palacinke.

Tepsiju srednjih dimenzija premazati uljem.

Takodje i svaku koru malo premazati uljem, slagati po dve kore, pa na njih staviti fil.

Tim redom raditi sve dok se ne utrose kore i fil.

Peci pitu na 200 C do zlatno zute boje.

Pitu sluziti uz neki mlecni napitak, jogurt, kefir, kiselo mleko….

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Maglice sa jogurtom i češnjakom

Sastojci:maglice sa jogurtom Maglice sa jogurtom i češnjakom

  • 400 g maglica
  • 1 l jogurta ili kiselog vrhnja (pavlake)
  • 3 češnja češnjaka i malo soli

Priprema:

Prokuhati 1 l vode, posoliti i preliti već pripremljene maglice, te ostaviti da stoji poklopljeno da se tečnost upije.

Tri češnja češnjaka isjeći sitno ( ili krupnije – po želji).

Ocijediti maglice od viška tekućine, staviti u tanjur, preliti jogurtom (ili kiselom pavlakom), posuti nasječenim češnjakom i naravno prihvatiti se žlice i pojesti.

Napomene: Jelo koje je u Srednjoj Bosni već stoljeće na trpezi.

Maglice:

Možete ih kupiti ili sami napraviti.

Ako pravite sami evo kako:

Zamijesite tijesto kao za pitu, od brašna, malo ulja, soli i vode.

Ostaviti da malo odmori i onda oklagijom (drveni, tanki štap dužine oko 1 m) razvaljajte ga na stolu posipajući brašnom da se ne lijepi. Kad ste gotovi polijte u tankom mlazu uljem (ne previše) i namotajte na oklagiju.

Svucite sa oklagije i režite oštrim nožem komade dužine oko 2 cm i redajte u posudu za pečenje. Ispecite na 200 C oko 15 min. Ostavite da se ohladi, razdvojite i ostavite u papirnu vrećicu. Može dugo stajati na polici u ostavi, sve dok vam ne zatreba.

Napomena: Probajte, možda Vam se svidi. Osvježava i snižava krvni tlak ( jogurt i češnjak)!

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Sekin brzinski kolač

Sastojci:brzinski kolac Sekin brzinski kolač

  • 3 jaja
  •  6 žlica šećera
  •  brašna po potrebi
  • 1 dl ulja
  •  1 dl mlijeka
  •  1 prašak za pecivo
  •  malo sjeckanih oraha i suhog grožđa

Preliv:

  • 200 g šećera
  •  5 dl hladne vode
  • sok pola limuna

Priprema:

Mikserom umutiti najprije jaja i šećer, a onda dodati ostale sastojke i kratko promiješati.

Izliti smjesu u podmazanu i brašnom posutu posudu (moja je 25 sa 35) i peći na 180 C oko 25 min.

Pečen kolač (vruć) preliti preljevom i ostaviti vani na snijegu da se ohladi. Ako nemate snijega onda na hladnom mjestu, a poslije u hladnjaku.

U međuvremenu umutiti šlag kremu od vanilije prema uputi i naribati koru naranče kojom ćete ukrasiti kolač.

Šećer i hladnu vodu za preliv miješajte da se šećer istopi i time prelijte kolač. Hladna voda je zbog toga da kolač ne bude presladak.

Napomene: Kolač ukrasiti šlag kremom od vanilije i naribanom korom naranče. Što brže pojesti da ne stignu gosti pa ćete ga morati dijeliti, malo šale, ali je zaista jako sočan, ukusan i što je najvažnije brz za pripremu.

Prijtno dragi moji!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Torta čokoladno gnijezdo-Uskršnja torta

Sastojci:Uskrsna torta Uskrs Torta čokoladno gnijezdo Uskršnja torta

  • Potrebna su jaja s ljuskom teška po 60 g (M)

Tijesto:

  • 130 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • srž ½ mahune vanilije
  • 5 žumanjaka
  • 2 jaja
  • 160 g čokolade za kuhanje
  • 160 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kandirane narančine korice
  • 2 žlice marmelade od marelica
  • 2 žlice limunova soka

Nadjev:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade sa 70 % kakaa
  • 3 žumanjka
  • 70 g šećera u prahu
  • 6 žlica mlijeka
  • 2 listića želatine
  • 2 žlice ruma
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g miješanog voća iz kompota

Glazura i ukras:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokoladnih mrvica
  • čokoladne strugotine
  • 5 bijelih čokoladnih jaja

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180°C. Kalupu za torte veličine 26 cm dno obložite papirom za pečenje. Sitno nasjeckajte kandiranu narančinu koricu. Usitnjenu čokoladu otopite na pari i održite mlakom. Brašno prosijte i pomiješajte s mljevenim lješnjacima. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Zapjenite maslac, umiješajte šećer u prahu, mlaku čokoladu, žumanjak po žumanjak, jaje po jaje i sastruganu srž vanilije, miješajte oko 1 min. Zatim naizmjenice primiješajte (ne mikserom!) smjesu od lješnjaka, snijeg od bjelanjaka i nasjeckanu narančinu koricu. Tijesto izlijte u kalup i pecite 40-45 min. Pečeno tijesto rashladite u kalupu, pa preokrenite na rešetku za hlađenje. Sutradan, prije no što prerežete listove tijesta, označite oštrim nožem na gornjoj strani tijesta krug pomoću tanjura promjera 20 cm. Maknite tanjur i oprezno pomoću noža izrežite i izvadite oko 1 cm debeo krug tijesta. Tek tada prerežite tijesto torte na tri lista s time da je donji list malo deblji u odnosu na dva gornja. Prvo skinite oprezno gornji list tijesta, pa srednji. Zakuhajte marmeladu i limunov sok, protisnite kroz žičano cjedilo i premažite sva tri lista tijesta.

Voće ocijedite i ostavite u cjedilu da otkapa. Namočite želatinu u hladnu vodu. Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte po usitnjenoj čokoladi. Zapjenite žumanjke, šećer i mlijeko, stavite na laganu vatru tukući žicom, da se krema udvostruči. Malo je rashladite, umiješajte liker, otopljenu čokoladu, ocijeđenu želatinu i tucite mikserom u rahlu kremu. Čim krema počne čvrsnuti, stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag, primiješajte kremi, kao i ocijeđeno voće iz kompota. Donji list tijesta stavite na tanjur, premažite s pola kreme i lagano pritisnite drugim listom tijesta, premažite ostatkom kreme i oprezno položite treći izrezani list tijesta. Tortu odložite 3 sata u hladnjak da nadjev očvrsne.
Otopite čokoladu na pari. Slatko vrhnje zakuhajte, prelijte po otopljenoj čokoladi, izmiješajte i prelijevajte uz rub torte da se glazura prelijeva malo prema sredini, a više po stranicama torte.Toplim nožem razmažite i ujednačite glazuru po cijeloj torti. Pričekajte da se glazura malo stvrdne pa cijelu tortu obilno pospite čokoladnim mrvicama. Izdubljenu sredinu torte ukrasite čokoladnim strugotinama, s 3 cijela i 2 razbijena čokoladna jaja, da dočarate gnijezdo. Tortu odložite u hladnjak, a
režite je toplim nožem./Kruna.

Napomena:

U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Inača

Sastojci za tijesto:inača kolač1 Inača

  • 3jaja
  •  6 žlica šećera
  •  1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  •  1 žlica kakao praha
  •  pola praška za pecivo
  •  brašna po potrebi

Preliv:

  • 7 dl jogurta
  • 1 vrećica (10g ) želatine
  •  150 g šećera

Glazura:

  • 6 žlica (120 g) šećera
  •  6 žlica vode
  •  100 g margarina
  •  150 g čokolade za kuhanje

 Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i dodajte ostale sastojke. Dobro izmiješajte i stavite u podmazanu posudu za pečenje te pecite na 180 C oko 25 min.
Dok se kolač peče napraviti preliv. Potopiti želatinu u hladnu vodu (5 žlica), odliti malo jogurta i zagrijati pa u to dodati nabubreli želatin i miješati da se istopi. Nakon toga pomiješati u ostali jogurt i dobro izmiješati.

Na vruć kolač izliti ovaj preliv i ostaviti ga da se ohladi.

Glazura:

Pustiti da voda, šećer i margarin provriju, a onda dodati čokoladu i skloniti s vatre. Brzo miješati da se čokolada ravnomjerno istopi, a da ne izgori. Kad se malo prohladi (ali ne potpuno) preliti preko hladnog kolača i ostaviti u hladnjak da prenoći.

Napomene: ” Inača ” je u Bosni suparnica , ali ne ljubavnica. To je uobičajen način šale među prijateljicama koje ” žele” prijateljičina muža. Nekada se tako nazivala i druga žena ukoliko se par rastane. Zašto sve ovo? Iz jednostavna razloga: Željela sam napraviti kolač s vrhnjem, ali nisam imala sve sastojke pa sam napravila ” Inaču”. Uživajte !
Ja sam ukrasila kolač puslicama i kompotom od višanja iz moje smočnice (sama sam ga ” gazala”), a vi kako želite.

Prijatno!

inaca Inača

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Tuesday, March 26, 2013

Moj krompir

Sastojci:punjeni krompir1 Moj krompir

  • 5 većih krumpira
  • 100 g mljevenog mesa (a i ne mora)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 100 g topiva sira (po želji)
  • 1 crvena i 1 žuta paprika
  • 1 veća rajčica, čeri rajčice, 1 jaje
  • Začini: vegeta sa češnjakom, kim, peršin, čili, đumbir
  • 100 g mješavine povrća (zaleđeno-za francusku salatu)

 Priprema:

Dobro oprati 5 većih krumpira. Izbockati ih nožem, posoliti i pouljiti. Staviti u posudu i peći oko 30 min na 210 C.

Dok se krumpir peče prepržiti sve sastojke (osim sira) i ostaviti da se prohladi. Tijekom prženja dolijevati povrtni temeljac ili mesni- po izboru.

Pečeni krumpir izvaditi iz pećnice i razrezati do polovine. Sredinu krumpira izdubiti u posebnu posudu i izgnječiti (kao za pire). Dodati začine, 1 jaje i sitno rendani topivi sir (polovinu pripremljenog sira).

Krumpir najprije nadjenuti prženim povrćem s mesom, prekriti pireom i staviti par čeri rajčica.

Vratiti u pećnicu i peći još oko 15 min da porumeni.

Pri kraju svaki krumpir posuti sa krupno rendanim sirom, vratiti još minutu u pećnicu da se sir otopi.

Napomene: Poslužite sa bijelim umakom ili nekim drugim po želji.

Dobar tek!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Košarice

Sastojci za kosarice:kosarice Košarice
  • 270 g kora za baklavu
  • 300 g piletine kuhane
  •  150 g pržene svinjetine (ili nekog drugog mesa)
  • sol
  •  papar
  • peršin
  • 3 veća polukuhana krumpira izrezana kao za pomfrit
  •  kiselo vrhnje

Bešamel:

  • 0,05 dl ulja (pola dl)
  • 2 nepune žlice brašna
  • 50 g topivog sira
  • 0,5 dl mlijeka
  • sol
  •  papar
  • muškatni oraščić
Na laganoj temperaturi ugrijati ulje, dodati brasno i zacine stalno mjesajuci, doljevati i mlijeko uz mijesanje.U gustu masu staviti i sir pa sve fino promjesati.

Preliv:

  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica majoneze
  •  vegeta mediterano
  •  origano
  •  malo soja sosa
  •  peršin

Priprema:

Izrežite kore za baklavu (pitu) na veće kvadrate. Svaki kvadrat premažite uljem i umetnite u rupu na posudi za mafine. Složite tako tri kvadrata jedan na drugi. Kada sve kore poslažete u posudu stavljajte nadjev.
Najprije stavite pripremljeni bešamel u svaku košaricu, zatim prokuhani i izrezani krumpir kao za pomfrit (neka nije do kraja kuhan jer se peče), zatim obje vrste mesa. Pecite 15 min na 200 stupnjeva, izvadite i na svaku stavite manju žlicu kiselog vrhnja i vratite u pećnicu na 5 min. Prelijte svaku pripremljenim prelivom i uživajte.

Napomene: Košarice možete nadjenuti i samo povrćem ili nečim drugim što vam je pri ruci ili što volite.

Dobar tek!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Monday, March 25, 2013

Brza tortica

Kora:brza torta Brza tortica

  • 22 keksa sa filom (oreo ili neki drugi)
  • 100 gr. putera
  • 2 kasike mlijeka

Krema 1:

  • 2 instant pudinga od cokolade
  • 500 ml. hladnog mlijeka

Krema 2:

  • 500 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
  • 5 kasika secera
  • 12 keksova sa filom

Ukrasavanje:

  • par keksica

Priprema:

Pec zagrijat na 350 F-150 C.

Sameljite keks, otopite puter i pomjesajte.

Dodajte i mlijeko keksu, izmjesajte i istresite u manji kalup.

Vlaznom rukom rastanjite pa pecite oko 15 minuta.

Maknite iz peci, poklopite nekom tepsijom i pustite da se kora potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

Puding i mlijeko pomjesajte, dobro izmutite i istresite preko kore.

Izmutite vrhnje za slag sa seceorom.

Izmucenom slagu dodajte izlomljen keks, lagano izmjesajte i istresite preko pudinga.

Nemorate ravnati kremu, samo istresite, malo rasporedite i to je to (ostavite je onako valovitu).

Preko tortice poredajte par keksica i ostavite u frizider bar na dva sata prije serviranja da bi keks omekso.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Brownie

Tijesto:brownies Brownie

  • 2 jaja
  • 200 gr. secera
  • 4 kasike pavlake
  • 400 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • medju prstima soli
  • 220 gr. putera
  • 250 ml. vode
  • 4 kasike kakaa

Preliv:

  • 250 gr. cokolade
  • 120 gr. putera
  • 100 gr. secera u prahu
  • 100 ml. vode

Priprema:

Pec zagrijat na 350F-180C.

Tepsiju u kojoj cete pec nauljite i pospite sa malo brasna.

Na pec stavite vodu, puter i kakao.

Zagrijavajte dok se puter ne otopi (neprestano mjesajte).

Kad se puter otopio maknite sa peci da se smjesa malo prohladi.

U vecoj posudi izmutite jaja i secer.

Dodajte pavlaku pa nastavite sa mucenjem.

Dodajte brasno, prasak za pecivo i so.

Izmutite pa dodajte smjesu putera,vode i kakaa.

Izmutite i istresite u tepsiju.

Pecite dok nedobijete malo bojice tj. dok kora nebude gotova.

Maknite iz peci, malo prohladite i isjecite na kocke.

Na pari otopite cokoladu i puter pa malo izmutite zicom.

Dodajte vodu i secer pa jos malo mutite.

Cokoladnu kremu istresite preko kore i mozete posut sa malo sjeckanih oraha.

Kolac nemojte drzat u frizideru ako hocete da bude socniji meksi.

Ako hocete suvlji onda ga stavite u frizider.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Pita sa suhim sljivama

Sastojci:pita sa suvim sljivama Pita sa suhim sljivama

  • 4oo grama suhih sljiva
  • 6oo grama secera
  • 18 kom listova jufke
  • 2oo grama mljevenih oraha
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl kisele vode

Priprema:

Sljive skuhati sa pola litre vode. Ocjediti ih.
Kore za pitu (18 kom) sloziti po tri jednu na drugu tako da na kraju dobijete 6 rolni.
Kad slozite tri kore jednu na drugu poslednju koru malo poprscite mjesavinom kisele vode i ulja. Poredajte sljive na jednu stranu kore (duzu stranu), pospite orasima u koje ste dodali 1oo grama secera i smotajte kao u rolat. Isto uradite i sa ostalim korama. Slozite u tepsiju koju premazete uljem, izrezite pitu na zeljene komadice.
Pitu pecite 3o minuta na 22o stepeni.
Od 5oo ml vode u kojoj ste kuhali sljive i 5oo grama secera skuhate zaljev i kad bude pita pecena prelite ga preko pite. Pita ce upiti sav zaljev, pa u koliko zelite da je sladja ili da ima vise zaljeva vi povecajte kolicine.

Prijatno!

pita od suvih sljiva Pita sa suhim sljivama

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Keks na masinu

Sastojci:keksi na masinu Keks na masinu

Domaci keks, kako smo ga svi zvali keks na masinu…!!!

  • 3oo grama brasna
  • 15o grama maslaca
  • 2 jaja
  • 15o grama secera
  • 1 vanilija secer
  • 1/2 praska za pecivo
  • prstohvat soli

Ako zatreba mozete dodati par kapi vode ili malo brasna, sve zavisi i od velicine jaja.

Umutite maslac, secer i jaja, dodajte brasno sa praskom za pecivo i malo soli, pa dobijeno tijesto ostavite da malo odstoji.

Nakon toga pravite keks na masinu i pecite na 175 stepeni oko 15 minuta…!!!!

Prijatno!

keksi Keks na masinu

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Stracciatellina

Sastojci za biskvit:Straca Stracciatellina

  • 3 jaja
  • 6o gr secera
  • 6o gr ostrog brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2o gr kakaa

Sastojci za kremu:

  • 2 kesice zelatina (2o grama)
  • 1o kasika hladne vode
  • 5oo ml vrhnja za slag
  • 2 vanilin secera
  • 2 slag fixa (slag fix se stavlja da krema bude cvrsca ali moze i bez njega)
  • 5oo ml jogurta
  • 2oo gr grubo rendane cokolade

Priprema biskvita:

Umutite zumanjke sa secerom, dodajte brasno, prasak za pecivo i kakao te na kraju snijeg od bjelanjaka.

Biskvit ispecite u kalupu za torte 1o minuta na 18o stepeni.

Kad se biskvit ohladi izvadite ga iz kalupa stavite na tacnu i oko njega ponovo postavite obruc od kalupa.

Priprema kreme:

Natopite zelatin sa vodom i ostavite da nabubri.

Umutite slag kremu sa vanilijom secer i slag fixom.

Zelatin kad je nabubrio otopite ga ili na blagoj temperaturi i ili u mikrovalnoj i dodajte jogurtu.

Jogurt dodajte umucenoj slag kremi i mutite dok se sastojci ne sjedine u finu kremu.

Na kraju dodajte grubo rendanu cokoladu (to uradite rucno).

Kremu stavite u kalup na biskvit.

Kolac mozete preliti i cokoladnom glazurom, glazuru koju obicno koristite ili glazurom iz recepta:

Glazura:

  • 1 kasika maslaca
  • 2 kasike vode
  • 2 kasike kakaoa
  • 7o grama secera u prahu

Zagrijte maslac i vodu, skinite sa sporeta i u to umijesajte kakao i secer.

Hladnu glazuru nanesite na kolac.

Na kraju kolac ukrasite cokoladnim strugotinama ili vec kako zelite, ostavite u frizideru par sati da se krema stegne.

Prijatno,vrijedilo je truda…!!!!!

Stracatelina Stracciatellina

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Oreo torta

Kora:oreo torta Oreo torta

  • 1 pakovanje cokoladne smjese za tortu (chocolate cake mix)
  • 3 jaja
  • 300 ml. vode
  • 100 ml. ulja

Fil:

  • 220 gr. krem sira
  • 300 ml vrhnja za slag ili whipped topping
  • 150 gr. secera
  • 14 oreo keksica ili neki drugi punjeni keks npr. Keks Kolo-vanila krem

Ukrasavanje:

  • 50 gr. putera
  • 150 gr. cokolade

Priprema:

Pec zagrijat na 350F-180C.

Izmutite jaja, ulje i vodu.

Dodajte smjesu za koru pa izmutite.

Ne treba vam mikser mozete mutit zicom ili viljuskom.

Tijesto istrest u kalup oblozen pek papirom i pec dok kora nebude gotova.

Gotovu koru ohladit i presjec na dva dijela.

Krem sir omeksajte pa izmutite sa secerom.

Izmutite vrhnje za slag i dodajte krem siru ili dodajte whipped topping.

Oreo keks izlomite i dodajte kremi, pa lagano izmjesajte.

Svu kremu istresite na prvu koru, pa prekrite drugom korom.

Na pari otopite puter i cokoladu, pa istresite na gornju koru i fino rasporedite.

Ostavite u frizider da se kolac hladi, pa ga posluzite.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Dvobojna rolada

Sastojci za biskvit:dvobojni rolat Dvobojna rolada

  • 12 dag šećera
  • 6 jaja
  • 12 dag brašna
  • korica limuna
  • 2 dag kakaoa

Krema:

  • 20 dag maslaca
  • 20 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 kašike ruma
  • 6 dag čokolade

Bela glazura:

  • 2 belanjka
  • 20 dag prah šećera
  •  1 kašika limunovog soka

Priprema:

Razdvojiti belanjke i žumanjke. Ulupati sneg od belanjaka. Zatim izmiksati žumanjke i šećer, dodati naribanu limunovu koricu. Onda, naizmenično dodavati brašno i ulupani sneg belanjaka. Podeliti masu na dva dela. U jedan deo mase dodati kakao, a drugi deo mase da ostane žut. Peći biskvite u prethodno pouljenoj i pobrašnjenoj tepsiji. Pečene biskvite umotati u navlažene kuhinjske krpe.
Za kremu umutiti žumanjke, šećer i rum. Prokuvati na pari, a zatim umešati maslac. Podeliti masu na dva dela i u jedan deo dodati otopljenu čokoladu.
Žuti biskvit namazati tamnom kremom, a tamni biskvit žutom kremom.
Na tamni, namazani biskvit, staviti žuti, namazani biskvit i urolati. Odozgo premazati belom glazurom.
Bela glazura: Mutiti 5′, 2 belanjka sa 20 dag prah šećera i 1 kašikom limunovog soka.
Uživajte!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

Vodeni kolač sa višnjama

Sastojci:vodeni kolac Vodeni kolač sa višnjama

  • 350 gr. jaja (izvažu se jaja sa ljuskom)
  • 350 gr. oštrog brašna
  • 350 gr. kristal šećera
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 6 kašika hladne vode ( br. jaja + 1 kašika)
  • 350 gr. višanja bez koštica

Priprema:

Kako sam imala u zamrzivaču višnje sa košticama, kratko sam ih odmrznula i očistila koštice, te stavila na cediljku da se malo ocede.
Prvi zadatak je utvrditi količinu potrebnih jaja.
Jaja sam stavila na vagu da utvrdim težinu jaja sa ljuskom i sa 5 jaja utvrdila težinu od 350 gr.
Da su jaja bila manje težine dodala bi još jedno jaje da dobijem težinu od 350 gr. koja je potrebna za izradu kolača u tepsiji unutrašnjih dimenzija 26cm. x 35cm.
Kristal šećer pomešati sa kesicom vanilin šećera.
Brašno sa praškom za pecivo prosejati.
Dobro mikserom umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom da bude penasto.
Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo, te dodavati jednu po jednu kašiku hladne vode uz stalno mućenje mikserom.
Vode uvek ide 1 kašika više od broja jaja.
Tesiju unutrašnjih dimenzija 26cm. x 35cm. premažite margarinom i obložite papirom za pečenje, koji isto treba premazati margarinom i posuti prezlima.
Preliti testo u tepsiju.
Na testo staviti višnje.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 25 min. (ventilator-donji grejač).
Pečen kolač ne okretati, već zajedno sa papirom za pečenje izvući na ravnu površinu posutu prezlima, laganim zakošivanjem tepsije.
Polako izvući papir za pečenje.
Još vreli pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Kada se kolač ohladi rezati na kocke.
Napomene: Recept za ovaj kolač sam dobila od koleginice sa posla pre mnogo godina. Ovo je kolač neobičan po merenju potrebne količine jaja i hladne vode. Ujedno je lepi kolač uz čaj.
Kada se radi sa svežim višnjama ili višnjama iz kompota još je lepši.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com