Sastojci za biskvit:
- 2×5 jaja
- 2×6 kasika secera
- 2×5 kasika brasna
- 2×2 kasike kakao
- 2×1/2 praska za pecivo
- 2x 50 gr cokolade za kuhanje (ribane)
- 2×1/2 pudinga od cokolade (prasak)
Fil:
- 700 ml slatke pavlake
- 650 gr cokolade za kuhanje
Glazura za kore:
- 250 gr cokolade za kuhanje
- 50 gr margarina
- par kasika ulja
Glazura za tortu:
- 250 gr cokolade za kuhanje
- 5-10 kasika ulja
Priprema:
Bjelanca i secer, umutimo u cvrst snijeg. Posebno umutimo zumanca i obe smjese sastavimo. Dodamo brasno pomijesano sa praskom za puding, praskom za pecivo, kakaom i ribanu cokoladu. Smjesu ujednacimo, prespemo u kalup za tortu oblozen papirom i pecemo 20-tak minuta na 180°C. Postupak ponovimo jos sa jednim biskvitom. Oba biskvita presjecemo, da dobijemo ukupno 4 . Tri biskvita premazemo sa otopljenom cokoladom i ostavimo da se ohladi cokolada.
U slatko vrhnje izlomimo cokoladu i stavimo na laganu vatru da se otopi. Fil ostavimo da se ohladi i nanosimo na biskvite premazane cokoladom. Na posljednji (4) nanesemo cokoladnu glazuru i cijelu tortu premazemo isto glazurom.
Tortu dekorisemo po zelji!
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment