Sastojci za koru:
- 6 bjelanjaka
- 15 kašika šećera
- 1 šoljica vode
- 200 grama kokosa
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 1 maslac 250 grama
- 6 žumanjaka
- 12 kašika šećera
- 200 grama oraha
Glazura:
- 5 kašika mlijeka
- 5 kašika šećera
- 100 grama čokolade
- 1 kašika maslaca
Način pripreme:
Od 6 bjelanjaka umutiti snijeg, 15 kašika šećera sa jednom malom šoljicom vode staviti da se skuha u sirup, vruć sirup sipati u umućene bjelanjke i napraviti kao šampitu. U to dodati 2oo grama kokosa, 5 kašika brašna, 1/2 praška za pecivo i od toga ispeći jednu koru. Peći na oko 2oo stepeni od 25-3o minuta. Kad je kora pećena na nju staviti pripremljeni fil: 1 maslac od 25o grama istopiti na laganoj temperaturi, 6 žumanjka umutiti sa 12 kašika šećera, to dodati u istopljeni maslac i malo ukuhati dok se fil sjedini. Dodati 2oo grama oraha i fil nanjeti na pećenu koru. Na kraju napraviti glazuru od ćokolade (5 kašika mlijeka, 5 kašika šećera, 1oo grama čokolade i 1 kašika maslaca) pa premazati preko kolača.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment