Sastojci za biskvit:
- 3 jaja
- 3 kasike secera
- 1 vanil secer
- 3 kasike otopljenog maslaca
- 3 kasike brasna
- 3 kasike mljevenih oraha
- 3 kasike mljevenog keksa
- kasicica praska za pecivo
- 50 gr ribane cokolade
- 50 gr kandirane korice narandze
Sastojci za kremu:
- 0,5 l vrhnja za slag
- 2 vanil secera
- 20 gr zelatina u prahu
- 0,5 kgjogurta Stracatella
- 150 gr ribane cokolade
Za glazuru:
- 100 gr cokolade i 0,5 dcl vrhnja za slag
Za dekoraciju:
- slag pjena i drobljena cokolada
Priprema:
Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati maslac.
Brasno, orahe, keks i prasak za pecivo pomijesati pa ih lagano dodavati umucenim jajima.
Smjesu istresti u kalup i po vrhu posuti sa ribanom cokoladom i komadicima kandirane narandze. Ispeci i ohladiti.
Pokiseliti zelatin da nabubri, prema uputstvu na kesici, a zatim ga otopiti na laganoj temperaturi.
Umutiti vrhnje za slag sa vanilijom, dodati jogurt, dodati ribanu cokoladu i zatim zelatin, sve sjediniti i istresti preko biskvita.
Otopiti na pari vrhnje i cokoladu dok se ne sjedine i preliti po ohladjenoj kremi.
Kada se glazura stisne skinuti obruc i dekorisati sa slagom i drobljenom cokoladom.
Dobro ohladiti, isjeci na parcad pa posluziti tortu.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment