Sastojci za kore:
- 700 gr brasna tip 400
- malo soli
- 4 kasike ulja
- 3,5-4 dcl tople vode
Nadjev:
- 1,5 kg krompira krupno narendanog ili iseckanog na kockice
- 1 veca glavica crnog luka sitno iseckanog na kockice
- vegeta po ukusu
- bibera po ukusu
- 2-3-kasike ulja
Za prelivanje pite:
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli)u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Nadev od krompira:
Narendati oko 1,5 kg krompira na krupno rende, na sitne kockice iseckati 1 vecu glavicu crnog luka, povegetiti po ukusu, dodati malo bibera, 2-3 kasike ulja pa sve to rukama dobro izmesati i podeliti na dva dela.
Prelivanje pite:
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Kore:
700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 4 kasike ulja pa sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo, podeliti ga na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su umesene svaku sa oklagijom razviti malo u krug, premazati sa uljem i ostaviti pola sata da stoje. Onda uzeti prvu koru i malo je rukama lagano razvuci pa je staviti na sredinu stola na koji smo stavili carsaf. Krajeve kore lagano vucemo u krug oko stola dok se sve ne razvuce, zadebljale krajeve odseci, koru posuti sa uljem i ravnomerno po celoj kori posuti rendani krompir. Uviti pitu sa jedne i druge strane do sredine stola da se spoje, poslagati u tepsiju, isto sve uraditi i sa drugom korom. Kada sve zavrsimo i poslazemo pite u tepsiju, odozgo jos pospemo sa uljem i pecemo pitu na 200 stepeni. Kada je pita skoro gotova prelijemo je od gore celu prelivom i stavimo u rernu da se to zapece. Pecenu prekrijemo suvom krpom, ostavimo par minuta da stoji, a potom je isecemo i posluzimo uz jogurt,kefir, kiselo mleko ili vec po zelji neki sir ili sirni namaz.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment