Sastojci:
- 500 gr. bijelog dijela od lubenice
- 1 kg. secera
- 500 ml. vode
- 2 manja limuna
- 1 vanillin secer
Priprema:
Lubenici odstranite crveni dio tj. pojedete.
Ogulite koru i bijeli dio isjecite na kockice.
Prelite vodom i pustite da prokuha.
Kad je voda prokuhala, ocjedite je, dodajte drugu, i ponovo pustite da prokuha.
Opet ocjedite, prelite vodom, i pustite da prokuha.
To morate uradit 6 puta (znaci u sest voda prokuha i vi cijedite, vodu bacate).
Kad ste sestu vodu ocjedile, prelite hladnom vodom, lagano isperite i ocjedite.
Postupak sa hladnom vodom ponavljajte tri puta (u tri hladne vode ispirate i cijedite).
Prelite cetvrti put hladnom vodom, i ostavite da stoji 24 sata.
Nakon 24 sata istresite u cediljku da se dobro ocjedi.
Na pec stavite vodu i secer.
Kuhajte dok nepocnete dobivat sirup.
U dobiveni sirup istresite ocjedjenu lubenicu, i kuhajte oko 15-20 minuta.
Dodajte vanillin secer i limun isjecen na kolutove, pa kuhajte jos 5 minuta.
Maknite sa peci, skinite pjenu koliko mozete (ja nisam nesto posebno skidala).
Prekrite vlaznom krpom i ostavite u serpi da se hladi.
U receptu je pisalo da se hladi preko noci u serpi, ja nisam toliko cekala.
Cim se potpuno ohladilo ja sam prebacila u tegle.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment