Sastojci i priprema:
Sočne šljive u kombinaciji sa orasima uvijek prolaze!
Kora:
- 200 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 grama šećera u prahu
- 100 grama maslaca
- 1 žumanjak
Fil 1:
- 200 grama krem sira
- 50 grama šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 3 kašike brašna
Fil 2:
- 750 grama šljiva
- 50 grama krupno mljevenih oraha
- malo cimeta
- 3 bjelanjka
- 170 grama šećera
Način pripreme:
U brašno stavite prašak za pecivo, šećer, maslac iz frižidera, žumanjak i trebat će vam 2-3 kašike vode, uradite tijesto i ostavite ga u frižider oko 3o minuta. Nakon toga rastanjite ga na dno tepsije ili vatrostalne posude u kojoj ćete peci kolač i malo ga izbockajte viljuškom.
U krem sir dodajte šećer, zumanjke i brašno, umutite kašikom i kremu nanesite na tijesto. Preko tijesta poredajte polutice šljiva, pospite ih orasima i cimetom. Kolač pecite 25 minuta na 180 stepeni. Dok se kolač peće pripremite snijeg od bjelanjaka tako što ćete šećer staviti u posudu dodati vode samo toliko da se šećer potopi i skuhati sirup koji mora biti sav u mjehurićima. Topao sirup sipati u umućeni snijeg, mutiti desetak minuta.
Nakon 25 minuta kolač izvaditi iz rerne, dodati na njega snijeg i još ga peći 20 minuta. Sačekati da se potpuno ohladi i onda ga sjeći.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment