Sastojci za testo:
- 2 jaja
- 100 gr. smeđeg šećera
- 200 gr. oštrog brašna
- 1 prepuna kašičica praška za pecivo
- 80 gr. rastopljenog maslaca ili margarina
- 120 ml. mleka
- 2 kašičice začina Bakini kolači (a može samo cimet)
- 2 kesice vanilin šećera burbon
Voćna podloga:
- 20 kom. manjih šljiva (oko 400 gr.)
- 70 gr. smeđeg šećera
- 30 gr. margarina
Za premaz:
- 250 ml. toping baze ili slatke pavlake
Priprema:
Šlive oprati, očistiti od koštica i iseći na osmine.
U okruglu tepsiju promera 24 cm. staviti maslac ili margarin, te staviti na vatru da se otopi.
Dodati smeđi šećer (može i običan kristal šećer) i napraviti karamel cca 10 min. maksimum.
Skinuti sa vatre i poslagati osmine šljiva po karamelu, da kožica bude okrenuta prema gore.
Priprema testa:
Jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom penasto umutiti.
Dodati rastopljeni maslac ili margarin i dalje mikserom mutiti.
Dodati prosejano brašno sa praško za pecivo i mikserom mutiti uz polagano dodavanje mleka.
Na kraju dodati začin Bakini kolači ili samo cimet i penasto mikserom umutiti.
Tako pripremljeno testo preliti preko šljiva.
Staviti peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i peći pola sata.
Žicom ili čačkalicom proveriti da li je pečeno tako da se izbocka na par mesta, a žica ili čačkalica mora ostati suva ako je testo ispečeno.
Izvaditi iz rerne i pustiti 10-ak minuta pa pažljivo okrenuti na tanjir za posluživanje.
Kada se potpuno ohladi premazati umućenom toping bazom ili šlagom.
Napomene: Prošle nedelje sam dva puta radila tu tortu po receptu koji mi je dala nećakinja, sa nekim malim izmenama. Izuzetno fina i lagana torta, a brzo se spremi.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment