Sastojci za biskvit:
- 120 gr maslaca
- 120 gr cokolade
- 5 jaja
- 120 gr secera u prahu
- 2 vanil secera
- 40 gr brasna
- 40 gr gustina
- 60 gr mljevenih badema
- 60 gr mljevenih piskota
Nadjev od visanja:
- 1 staklenka visanja u kompotu bez kostica (680 gr)
- 2 kasike secera
- 2 vanil secera
- bocica arome visnje
- 40 gr gustina
Slag nadjev:
- 2 kesice praha za slag
- 2 vanil secera
- 2 dcl mlijeka
- 1 slag fix
Jos potrebno:
- 2 dcl soka od visnje
- slag pjena
- kandirane visnje
- ribana cokolada
Priprema:
Otopiti na pari cokoladu i maslac. Jaja, secer i vanil secer umutiti, dodati cokoladu i maslac, a potom dodati lagano izmijesano brasno, gustin, bademe i piskote pa sve sjediniti lagano kasikom. Smjesu istresti u veliki pleh od sporeta oblozen pek papirom. Ispeci na 180 C i ohladiti. Podijeliti biskvit na tri jednaka dijela. Odvojiti malo kompota od visanja i pomijesati sa gustinom. Ostatak pomijesati sa secerom,vanil secerom i zajedno sa visnjama i aromom staviti da zakipi. Smanjiti temperaturu i istresti razmuceni gustin, kratko kuhati dok se nepocne gusniti. Skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti slag sa 2 dcl mlijeka, dodati vanil secer, slag fix pa sve sjediniti. Kolac formirati na sljedeci nacin: Staviti trecinu biskvita, posuti ga sa sokom, staviti pola nadjeva od visanja, zatim pola slag nadjeva, ponoviti postupak. Dekorisati sa slag pjenom, kandiranim vocem i ribanom cokoladom. Dobro ohladiti, isjeci na snite pa posluziti.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment