Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, September 12, 2013

Čoko torta

Kora:Čoko torta Čoko torta

  • 5 jaja
  • 200 gr. mljevenih oraha
  • 120 gr. putera
  • 100 gr. secera
  • 3 kasike brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanillin secer
  • 1 kasika soka od limuna
  • 200 gr. otopljene cokolade

Krema:

  • 500 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
  • 450 gr. cokolade

Ukrasavanje:

  • Malo kreme koju ste pripremili za fil
  • slag krema ili 200 ml. vrhnja za slag
  • malo mljevenih oraha ili badema

Priprema:

Puter omeksajte na sobnoj temperaturi i izmutite sa secerom i vanillin secerom.

Puteru dodajte zumanjke i sok od limuna pa nastavite sa mucenjem.

Dodajte orahe, brasno i prasak za pecivo, pa izmutite.

Operite zice od miksera i izmutite snijeg od bjelanjaka.

Snijeg dodajte izmucenoj smjesi i lagano izmjesajte kasikom ne mikserom.

Istresite u kalup oblozen pek papirom br. 26 ili 28, i pecite oko 10 minuta na 350 F-180 C.

Zatim smanjite na 300 F-150 C i pecite dok kora ne bude gotova.

Koru maknite iz kalupa, prohladite i presjecite tako da dobijete dvije kore.

Na pec stavite vrhnje za slag i cokoladu.

Zagrijavajte i mjesajte dok se cokolada ne istopi (ne smije prokuhati).

Kad se cokolada istopila prebacite u posudu u kojoj mozete mutit kreme, pa ostavite u frizider da se potpuno ohladi.

Kad je smjesa potpuno hladna, izmutite da dobijete finu kremu.

Jednu koru stavite u kalup ili na oval pa preko nje istresite pripremljenu kremu (malo ostavite za ukrasavanje torte).

Prekrite drugom korom, pa preko nje istresite kremu za ukrasavanje.

Kremu rasporedite po kori, pospite mljevenim orasima ili bademima.

Izmutite slag ili vrhnje za slag i tortu ukrasite po vasoj zelji.

Ostavite tortu u frizider da se potpuno ohladi i stegne, pa isjecite na parcad i posluzite.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment