Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, September 9, 2013

Cvijet sa makom

Sastojci i priprema:Mak pogaca Cvijet sa makom

Sliku sam vidjela na netu bez recepta i oduševila se, naravno i ovaj puta nisam mogla odoliti da ne napravim, nudim vam svoju izvedbu…

Tijesto:

  • 500 grama brašna
  • 1/4 šolje mlake vode (koristite šolju od 2,5 dcl)
  • 1/4 šolje otopljenog maslaca
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilija šećer
  • prstohvat soli
  • 10 grama suhog kvasca
  • 3/4 čaše mlakog mlijeka
  • 1 kašika šećera

Fil:

  • 200 grama mljevenog maka
  • 200 ml mlijeka
  • 3 kašike šećera
  • 2 vanilije šećer

Način pripreme:

Mlijeko zagrijete da prokuha i prelijete preko maka u koji ste dodali šećer i vaniliju šećer. U mlijeko dodate 1 kašiku šecera, dodate kvasac i jednu kašiku brašna da se kvasac otopi i nadođe. U brašno stavite so, otopljeni maslac, šećer ,vaniliju šećer, jaje, dodate otopljeni kvasac i zamjesite tijesto dodajući vodu.
Tijesto dobro izradite i ostavite da nadođe. Kad je tijesto nadošlo istresete ga na radnu površinu i razvijete od prilike na veličinu od 3ox20 cm. Sad preko tijesta nanesite mak i zavijete ga u obliku rolata.
Uklonite krajeve sa jedne i druge strane i ostavite ih trebat ce vam za sredinu cvijeta.

Tijesto spojite u obliku kruga i to u tepsiji u koju stavite pek papir, za ovo imate sliku i skroz okolo ga nasjecite u komade s tim da sa unutrašnje strane kruga ne idete do kraja. Kad ste to uradili sad jedan osjećeni komad okrenete prema unutrašnjosti kruga, zatim dva komada preskačete pa ponovo jedan komad okrenete prema sredini kruga i tako dalje dok sve ne završite, otprilike oko 9 komada se okrene prema sredini a one ostale malo rukom oblikujete kao u cvijet.
Sad u sredinu stavite jedan na drugi one krajeve što ste osjekli, umutite jaje i premažite tijesto i pecite u rerni oko 35 minuta na 175 stepeni. Na kraju uživajte u lijepom cvijetu i ukusu.

Prijatno!

Cvijet sa makom Cvijet sa makom

 

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment