Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, September 16, 2013

Španski vjetar

Sastojci za kore:Špansni vjetar Španski vjetar

  • 2 x 5 bjelanjaka
  • 2 x 6 kasika secera
  • 2 x 1 kasika limunovog soka
  • 2 x 1 kasika gustina

Priprema kora:

Umutiti bjelanca sa secerom u cvrsti snijeg. Na kraju dodati kasiku limunovog soka i gustina. Kalup za torte obloziti sa papirom za pecenje i smjesu pretresti u kalup. Peci na temp. od 100° C oko 2 h (vise susiti).
Postupak ponoviti i sa drugom korom.

Sastojci za fil:

  • 10 zumanjaka
  • 10 kasika secera
  • 200 gr cokolade za kuhanje
  • 250 gr margarina
  • 150 gr mljevenih oraha

Sastojci za fil 2:

  • 250 ml slatke pavlake

Priprema fila:

Zumanjke umutiti na pari sa secerom i cokoladom. Kad se cokolada rastopila, skinuti sa pare i ostaviti da se ohladi. U hladno dodati margarin i orahe.

Svaku koru preliti sa 100 gr otopljene cokolade i sacekati da se cokolada stegne. Na tacnu staviti prvu koru i premazati sa 1/2 fila 1, preko fila nanijeti umucenu slatku pavlaku, na to sloziti drugu koru, premazati sa ostakom fila i cijelu tortu premazati sa 500 ml umucene slatke pavlake. Tortu ostaviti par sati na hladno da se fino fil i kore aromama stope, a potom je isjeci na parcad i posluziti.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment