Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Thursday, September 5, 2013

Stracatella torta

Sastojci za biskvit:Stracatela1 Stracatella torta

  • 3 jaja
  • 3 kasike secera
  • 1 vanil secer
  • 3 kasike otopljenog maslaca
  • 3 kasike brasna
  • 3 kasike mljevenih oraha
  • 3 kasike mljevenog keksa
  • kasicica praska za pecivo
  • 50 gr ribane cokolade
  • 50 gr kandirane korice narandze

Sastojci za kremu:

  • 0,5 l vrhnja za slag
  • 2 vanil secera
  • 20 gr zelatina u prahu
  • 0,5 kgjogurta Stracatella
  • 150 gr ribane cokolade

Za glazuru:

  • 100 gr cokolade i 0,5 dcl vrhnja za slag

Za dekoraciju:

  • slag pjena i drobljena cokolada

Priprema:

Umutiti jaja sa secerom i vanil secerom, dodati maslac.

Brasno, orahe, keks i prasak za pecivo pomijesati pa ih lagano dodavati umucenim jajima.

Smjesu istresti u kalup i po vrhu posuti sa ribanom cokoladom i komadicima kandirane narandze. Ispeci i ohladiti.

Pokiseliti zelatin da nabubri, prema uputstvu na kesici, a zatim ga otopiti na laganoj temperaturi.

Umutiti vrhnje za slag sa vanilijom, dodati jogurt, dodati ribanu cokoladu i zatim zelatin, sve sjediniti i istresti preko biskvita.

Otopiti na pari vrhnje i cokoladu dok se ne sjedine i preliti po ohladjenoj kremi.

Kada se glazura stisne skinuti obruc i dekorisati sa slagom i drobljenom cokoladom.

Dobro ohladiti, isjeci na parcad pa posluziti tortu.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment