Kora:
- 220 gr. putera
- 200 gr. secera
- 4 jaja
- 200 gr. brasna
- 1 prasak za pecivo
- 2 kasike kakaa
- 300 ml. mlijeka
- 150 gr. cokolade
Krema:
- 300 gr. cokolade
- 400 ml. vrhnja za slag (tecni slag)
- 220 gr. putera
- 300 gr. secera u prahu
Za natapanje kora:
- 200 ml. mlijeka
- malo sirupa od cokolade ili 1 kasika slatkog kakaa
Ukrasavanje:
- komadici cokolade i rendana cokolada
Priprema:
Puter omeksajte na sobnoj temperature i izmutite sa secerom.
Dodajte jaja i nastavite sa mucenjem.
Dodajte brasno, prasak za pecivo, kakao pa sve to izmutite mikserom(najnizom brzinom).
U mikrovalnu stavite mlijeko i cokoladu pa zagrijte.
Izmutite da se cokolada otopi, pa dodajte pripremljenom tijestu.
Ponovo izmutite, pa podjelite u dva kalupa koje ste oblozili pek papirom.
Pecite na 350 F-180 C dok kore nebudu gotove.
Gotove kore izvadite iz kalupa, odstranite papir, pa pustite da se kore potpuno ohlade.
Dok se kore peku i hlade vi pripremikte kremu i smjesu za natapanje kora.
Puter ostavite da se omeksa na sobnoj temperaturi.
Na pec stavite vrhnje za slag i zagrijte (ne smije prokuhat).
Vrhnju za slag dodajte cokoladu i mutate dok se cokolada ne otopi.
Maknite sa peci i pustite da se potpuno ohladi.
Kad je puter omekso, dodajte mu secer u prahu i dobro izmutite.
Puteru dodajte potpuno hladnu smjesu cokolade i vrhnja za slag.
Sve dobro izmutite i ostavite u frizider na desetak minuta da se krema stegne.
U mikrovalnu ili na pec stavite mlijeko i kakao da se malo zagriju za natapanje kora.
U kalup u kojim ste pekli kore stavite jednu potuno hladnu koru.
Prvu koru natopite mjesavinom mlijeka i kakaa.
Na koru istresite vise od pola kreme.
Prekrite drugom korom i natopite je, pa premazite tortu ostatkom kreme po vrhu i okolo.
Pospite rendanom cokoladom ili komadicima cokolade (ma ukrasite sa cim zelite i kako zelite).
Ostavite u frizider da se torta dobro prohladi i stegne, pa je isjecite na snite i posluzite.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment