Potrebno je:
- 1 litra vode
- 5 kasika ulja
- 2 solje griza
- 1 solja brasna
- 1 prasak za pecivo
- 3 jaja
Priprema:
Zakuhati vodu sa uljem pa u kipuce staviti dvije solje griza i mjesati zicom da se ne stvore grudvice.
Skloniti sa vatre i dodati brasno predhodno pomjesano sa praskom za pecivo i naposlijetku staviti 3 jaja.
Sve dobro mikserom sjediniti. Kad se malo prohladi formirati knedle. (ako je potrebno dodati jos malo brasna) ja nisam.
Sljive ocistiti od kospica i u svaku polovinu staviti malu kasicicu secera. Rastanjiti na dlanu tijesto kao za pljeskavicu u sredinu staviti sljivu i praviti knedle.
Formirane knedle lagano spustati u kipucu vodu i kad isplivaju na povrsinu tad su kuhane.Vaditi ih resetkastom kasikom na tanjir.
Naposlijetku uvaljati u preprzenu prezlu i secer.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment