Sastojci za tijesto:
- 175 gr brasna
- 75 gr maslaca
- 1 jaje + kasika vodeili gotovo prhko tijesto
- 250 gr datula
- 150 ml vode
- 25 gr secera + vanil.s.
- 1 veca jabuka
- 1 veca smokva
- 1 kasikica vode od narandzinog cvjeta
- cimet, cardamom, secer u prahu
Priprema:
Sve sastojke za tijesto izmjesajte. Napravite kuglu pa razvijte tijesto (po zelji ostavite malo za mrezicu, a i ne mora, to kako zelite).
Prebacite tijesto u kalup vel. 20-23 cm, i izbockajte ga na par mjesta.
Datule ocistite od kospica, jabuku izrezite na manje kocke pa stavite u serpicu skupa sa secerima, vodom, narandz.vodom i cimetom, cardamomom po zelji da se ukuha oko 5 min. dok se datule ne pretvore u kasu.
Pecite prvo tijesto samostalno na kratko, oko 15 min. na 150-180 C u predhodno ugrijanoj pecnici.
Premazite tart sa smjesom.
Poredajte odozgo smokvu izrezanu na kolute i napravite mrezu od tijesta po zelji, savijte rubove, pa dopecite tart jos 15-20 min. dok fino neporumeni.
Ohladite pa pospite secerom u prahu.
Po zelji mozete u smjesu datula ubaciti jos i malo sjeckanih oraha, badema ili ljesnjaka.
Isto tako secer mozete izostaviti ako su vam datule one lijepe krupne i slatke, i jabuka ako je sladja.
Posluziti uz caj.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment