Sastojci za testo:
- 400 gr. mekog brašna T-500
- 200 gr. maslaca ili margarina
- 20 gr. kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- malo soli
- 100 ml. mleka
- ½ kesice suvog kvasca-instant
- 1 jaje
Za prvi nadev:
- 300 gr. pekmeza od kajsija
Za drugi nadev:
- 240 gr. mlevenih oraha
- 240 gr. kristal šećera
- malo cimeta u prahu
- malo ruma
Za glazuru:
- 60 gr. čokolade za kuvanje
- 2 kašike vode
- 2 kašike šečera u prahu
- 25 gr. maslaca ili margarina
Priprema:
Brašno prosejati.
Mleko malo zagrejati i dodati mu suvi kvasac
Brašnu dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilin šećer i rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati jaje kvasac sa mlekom i rukama dobro umesiti testo da bude glatko (oko 15 min.)
Od ove količine namirnica dobila sam 800 gr. testa.
Testo podeliti na 4 jufke.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18cm. x 30cm. namazati margarinom i staviti papir za pečenje kojeg isto treba namazati margarinom i posuti prezlima.
Mlevene orahe pomešati sa kristal šećerom i dobivenu smesu podeliti na 3 dela.
Prvu jufku testa razvaljati na dimenziju tepsije i staviti na papir u tepsiji.
Testo izbockati sa viljuškom.
Testo premazati sa pekmezom od kajsija (100 gr.).
Preko pekmeza od kajsije staviti mešavinu mlevenih oraha i šećera.
Poprskati rumom i posuti sa cimetom u prahu.
Na to staviti razvaljano drugo testo i ponoviti prethodni postupak.
Na to staviti razvaljano treće testo i ponoviti prethodni postupak.
Slaganje je završeno sa stavljanjem razvaljanog četvrtog testa.
Gornje testo takođe izbockati sa viljuškom.
Tako složen kolač ostaviti da miruje u tepsiji 2 sata.
Rernu zagrejati na 190 stepeni i tepsiju sa kolačem staviti u rernu da se peče 25-30 min.
Vreo kolač zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje i lagano izvuči papir ispod kolača.
Pustiti da se malo prohladi 10-ak minuta
Na laganoj vatri otopiti sastojke za glazuru (ne sme prokuvati) i pripremljenu glazuru preliti preko kolača.
Koncem ili nožem označiti parčad po širini na 6 delova (od 18 cm. po 3 cm.), a po dužini na 5 delova (od 30cm. po 6 cm.), a može se rezati i na veću parčad.
Napomene: Za ovaj izuzetno lep kolač recept sam nasledila od svoje majke i to baš pod tim nazivom. Istina nisam ga pravila dobrih 25 godina, ali listajući moju ručno ispisanu svesku naišla sam na njega i odlučila da ga napravim. To je stvarno izuzetno ukusan kolač.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment