Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 4 kasike secera
- 4 kasike brasna
- pola praska za pecivo
- 2 kasike kakaa
- 2 vanilin secera
Preliv za koru:
- 150 ml mlijeka
- 2 kasike kakaa
Cokoladni preliv:
- 150 grama mlijecne cokolade
- 50 grama cokolade za kuhanje
- 2-3 supene kasike mlijeka
- 3 supene kasike margarina
Fil:
- 200 ml slatkog vrhnja
- jedna bijela cokolada
- 2 kasike meda
Priprema:
Jaja i secer dobro umutiti. Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijati i polako dodavati u smjesu od jaja i secera. Izliti smjesu na pek papir, peci oko 15 minuta na 150 stepeni. Ja koristim manju, cetvrtastu tepsiju za ove kore. Ohladiti i rasjeci uzduzno na 2 trake.
Krema:
Vrhnje umutiti i dodati mu otopljenu cokoladu i med. Jednu koru politi sa pola zagrijane smjese koju smo napravili od mlijeka i kakaa. Staviti na to pola kreme. Na kremu stavljamo pola cokoladnog preliva, sacekamo 3-4 minute i stavimo ostatak kreme. Na to stavljamo drugu koru i nju zalijemo. Ostatkom cokoladnog preliva ukrasimo kolac.
Napomene: Ja cokoladni preliv napravim kad kore stavim na hladjenje, tako da se i ova smjesa lagano pocne stvrdnjavati pa ne moram dugo cekati da stavim drugi dio kreme na kolac.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment