Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 4 kasike secera
- 4 kasike brasna
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilin secer
Sastojci za fil:
- 2 pudinga od jagode
- 1 kg visnjanja
- 1/2 l vode
- 1 vanilin secer
- 250 ml hulala (slatke pavlake)
- 9 kasika secera
Priprema kore:
U posudi izlupati 4 jaja, dodati 4 kasika secera pa dobro izmutiti mikserom. Dodati potom 1 prasak za pecivo, 1 vanilin secer i 4 kasika brasna, te mutiti dok se smjesa ne sjedini. Smjesu istresti u kalup srednje velicine i peci na 180 C oko 20-tak minuta. Kada se kora ispece ostaviti je da se ohladi.
Fil:
U serpu sipati 1/2 l vode, staviti 1 kg visanja, 1 vanilin secer, 7 kasika secera i pustiti da prokljuca. Kada prokljuca smjesu skidamo sa kola i u jednu serpu iscjedimo vodu od visanja, a u drugu serpu odvojimo visnje. Zatim visnje koje smo procijedili poredamo po kori. Vodu od visanja vratimo na kolo da kljuca. U maloj posudi istresemo 2 pudinga i dodamo malo vode te mijesamo dok se smjesa ne sjedini. Zatim dobijenu smjesu od pudinga polako dodajemo uz mijesanje u serpu sa sokom od visnji. Mijesamo dok ne dobijemo potrebnu gustinu. Zatim dobijenu smjesu istresemo na koru. Ostavimo da se dobro ohladi.
Potom u posudu dodamo hulala (slatku pavlaku), 2 kasike secera i izmutimo dok se smjesa ne sjedini. Kada se kolac ohladio premazemo ga sa hulala (slatkom pavlakom) i ostavimo jos malo da se hladi.
Napomene: Ukoliko smjesa od vode i visnjanja nije dovoljno slatka, dodati jos secera po zelji.
Prijatno !
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment