Sastojci za tijesto:
- 500 g brasna glatkog
- 1 kocka kvasca
- 100 ml mlijeka
- 124 g maslaca
- 5 malih zlica secera
- 1 vrecica vanilin secera
- prstohvat soli
- 2 kapi ruma
- 1 svjezi limun ili narandza
Sastojci za nadjev:
- 5 vecih mrkvica
- malo hladne vode
- 1 svjezi limun
- 1 vrecica vanilin secera
- 1 velika zlica kristal secera
Sastojci za premazivanje:
- 1 jaje
- 124 g maslaca
Priprema:
Prvo u zdjelici s mlakom vodom raspiti svjezi kvasac i poseceriti, promjesati pa pokriti krpom da upjeni. Za to vrijeme izvagati brasno i istopiti maslac, ugrijati mlijeko. U brasno umjesati suhe sastojke secer, vanilin secer i sol, sve povezati pa u maslac uliti mlijeko i promjesati. Malo prohladeno usuti u suhu smjesu i promjesati da bude mrvicasto, a potom uliti upjenjen kvasac i sve povezati. Ulijevati pomalo vode i zamjesiti glatko tijesto koje se ne ljepi za ruke uz dodavanje i brasna. Kad se zamjesi u zdjeli prebaciti na radnu povrsnu uz dodavanje malo brasna zamjesiti kompaktnu kuglu, vratiti u zdjelu, pobrasniti i ostaviti da se dize 20 minuta. Mrkvicu oprati oguliti i naribati na sitno ili krupno, pa politi vodom tolko da pokrije mrkvu. Poseceriti i dodati limun i vanilin secer, sve promjesati i poravnati odozgo u zdjeli. Kad se tijesto digne premjesiti u zdjle dobro, bez dodavanja brasna, pa na radnu plohu dobrih 20 minuta mjesiti da bude lakse razvaljati. Zagrijati pecnicu na 180 Cda se zagrije i odvajati velike lopte, pa valjati da nebude niti pretanko niti predebelo, osrednje debljine tijesto. Valjati u krug, pa u pravokutnik, pa obilato premazati rastopljenim maslacem i filovati mrkvicom. Zarolati od punjena prema sebi, slagati u pleh koji sam isto obilato kistom premazala s maslacem i tako dok se tijesto i nadjev ne potrose. Prije pecenja ostaviti 20 minuta prekriveno krpom da se se dobro digne, pa premazati s kistom razmucenim jajetom i na pecenje oko 30 minuta da bude ljepo zlatno odozgo.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment