Sastojci za smeđe tijesto:
- snijeg od 5 bjelanjaka
- 15 dkg šecera
- 15 dkg oraha
- 2 zlice ostrog brasna
- 1 prasak za pecivo
Sastojci za bijelo tijesto:
- snijeg od 5 bjelanjaka
- 15 dkg secera
- 10 dkg kokos brasna
- 2 zlice ostrog brasna
- 1 prasak za pecivo
Krema:
- 10 zutanjaka
- 15 dkg secera
- 1 puding od vanilije
- 4 dcl mlijeka
- 1 margarin (25 dkg)
Priprema smedje tijesto:
Izmiksati cvrsti snijeg od 5 bjelanjaka, dodati secer, orahe i brasno sa praskom za pecivo pa promjesati i naliti u tepsiju (25X35 cm). Peci oko pola sata na laganoj vatri. Kad je kora pecena ostaviti je da se hladi, a za to vrijeme umutiti bijeli biskvit. Cvrstom snijegu od 5 bjelanjaka dodaj secer, kokos i brasno sa praskom. Smijesu naliti u istu tepsiju i staviti peci pola sata na laganoj vatri.
Krema:
Zakuhati na vatri 3 dcl mlijeka, a dok mlijeko ne zavri umuti zutanjke, secer i puding u 1 dcl mlijeka (da ne bude grudica) pa to uz lagano mijesanje dodavati u mlijeko koje je pocelo da vri. Kuhati jos nekoliko minuta (uz stalno mjesanje) dok se ne dobije jednolicna glatka masa kao piding. Ostaviti da se hladi u hladno pa kasnije dodati 1 margarin od 250 gr prethodno umuksan.
Postupak filanja je najprije smede tijesto, pa krema, pa bijelo tijesto, pa krema. Kolac posuti kokosom, ostaviti par sati na hladno a zatim ga izrezati na kocke i posluziti uz solju dobre crne kafe.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment