Sastojci kora:
- 40 dkg brasna
- 25 dkg margarina
- korica limuna
- 7 dkg zutog secera
- 1 dcl jogurta
- 4 zumanjka
- prasak za pecivo
Nadjev:
- 1 kg kiselih jabuka
- 30 dkg svezih ili smrznutih malina
- 5 dkg griza
- 5 supenih zlica secera
- vanili shecer po zelji 2-3 paktica
Glazura:
- 4 bjelanjka
- 3 jušne žlice secera
- par kapi limuna
Priprema Nadjev:
Prodinstati oljuštene i izribane jabuke sa secerom, vanili secerom dodavajuci griz. U prodinstan nadjev dodati maline i 1 belanac.
Ostaviti da se hladi. Za to vrijeme umijesiti tijesto.
Brasno, secer, p.prasak i zuti secer pomesat. Utrljati margain. Masa mora biti grudvasta. U smjesu dodati zutanjka i jogurt. Mijesiti dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi dodati brasna koliko tjesto pita.
Razvaljati tijesto u dvije kore. Prvu koru prebaciti u pleh srednje velicine oblozen pergamen papirom. Staviti malo u pecnicu da se popece. Preko zapecene kore razvucite nadjev, a preko toga drugu koru. Peci na temperaturi 200*C. do ljepe rumene boje.
Na kraju prelite peceni kolac tucenim snjegom od bjelanaka.Vratiti kolac u pecnicu da se malo zapece i dobije zuckastu boju.
Ohladjeni kolac rezati na kocke.
Napomene: Ovu pitu mozete pravit i sa orasima, ili makom.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment