Sastojci:
- 375 g r brasna
- 20 gr svjezeg kvasca
- 1dcl toplog mlijeka
- 75 gr secera- malo soli
- 2 jaja
- 75 gr smeksanog margarina
- 2 do 3 kapi ekstrakta od mandule
Sastojci za filovanje:
- 3 jaja
- 200gr marcipana neizradenog
- 200 gr mljevenih badema
- 3 dobre kasike marmalade od kajsije
- 3 kasike secera u prahu
- 2 kasike soka od limuna
- saku listica od badema za posipavanje
Priprema:
Od gornjih sastojaka zamijesi glatko tijesto i pusti ga da odmara
45 minuta. Razvaljaj tijesto na pobrasnavitoj dasci i nafiluj sa filom
koji si pripremila: jaja, secer i marcipan mijesaj sa mljevenim bademima.
Sjedinjenu masu nanesi na razvaljano tijesto.
Zarolaj kao rolat i izrezi na 10 jednakih komada.
U namascenu i pobrasnavitu formu za tortu slazi izrezane dijelove
te pusti jos 15 minuta da se dize. Peci na 180 gradi 45 minuta.
Marmeladu ugrij (nesmije kuhati) i peceni kolac premazi jos vruc sa svih
strana. Secer u prahu izradi sa 1 kasikom limunovog soka i polako sjedini, i po potrebi dodaj jos soka.
Kremu od limuna rasporedi po pecenom kolacu i na kraju posipaj sa listicima od badema.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment