Sastojci i priprema:
(peći u limu 38×40-oko 40 min na 150°.)
Kora:
- 10 bjelanjaka
- 8 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 3 vanilin šećera
- pola peciva
- prstohvat soli
- 100 gr sjeckane čokolade
Bjelanjke pjenasto umutiti sa prstohvatom soli. Dodati im secer i nastaviti mutiti mikserom. Dodati brasno pomjesano sa pola praska za pecivo, vanilu secer i cokoladu isjeckanu. Promjesati zlicom ne mikserom da bi se šam od bjelanjaka zadrzao. Koru ispeci na 150° u vecem plehu38×40 prethodno da je oblozen papirom za pecenje. Peci oko 40 minuta do zlatno rumene povrsine kore. Pecenu koru ohladiti, i rasjec na 2 djela.
Krema br. 2:
- 1 tegla kompota višanja
- 1 puding od vanilije
- 2 vanilin šećera
- 50 gr šećera
- 2 kašike gustina
Skuhat puding, gustin i oba šećera u soku.
Dodat višnje, sjedinit i odmah sasut na pola kore.
Krema br. 1:
- 10 žumanjaka
- 150 gr šećera
- 2 pudinga vanilije
- 7 dl mlijeka
- 100 gr čokolade
- 3 vanilin šećera.
- 250 gr maslaca
Skuhat u mlijeku umućene žumanjke, puding i oba šećera.
Neka se zgusne, dodat čokoladu.
Ohladit i dodat maslac. Sjedinit kremu.
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 0,5 dl ulja
Redati: pola kore-krema br.2-drugi dio kore-krema br.1.
Prelit kolač glazurom i dobro ohladit. Isjeci kolac na kocke i posluziti.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment