Sastojci za koru:
- 50 gr badema
- 100 gr secera u prahu
- 2 jaja
- 100 gr maslaca
- 1 kasika arome ruma
- ribana korica limuna
- 2 kasike Nutelle
Za krem:
- 2 zumanca
- 2 jaja
- 40 gr secera
- vanil secera
- 200 gr cokolade
- 4 dcl slatkog vrhnja
- 100 gr Nutelle
- 100 gr ribizli
Za dekoraciju:
- slag krema od cokolade, cokolada i ribizle…
Priprema:
Izmiksati dobro jaja sa secerom.
Dodati maslac otopljen na pari, dodati Nutellu, aromu, koricu i bademe, sjediniti i ispeci koru u okruglom kalupu promjera 26 ili 28 cm.
Smjesa je dosta tecna, nema brasna koji bi je povezao, tako da se mora dugo peci.
Kada se ispece, ohladiti i premazati marmeladom od ribizli.
Izmiksati jaja, zumanca, secer i vanil secer a zatim ih kuhati na pari dok se ne stegne smjesa.
U toplu smjesu dodati cokoladu i mijesati dok se ne otopi a zatim ohladiti.
Izmiksati slatko vrhnje, dodati mu Nutellu i ohladjenu masu.
Preko kore staviti krem pa posuti ribizlama i tako naizmjenicno.
Tortu dekorisati slag kremom od cokolade, ribanom cokoladom ili komadicima lomljene cokolade i ribizlama…
Dobro ohladiti pa isjeci na parcad i posluziti.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment