Tijesto:
- 500 gr. brasna
- 4 jaja
- 1 kasika soka od limuna
- 200 gr. gustina(skrobno brasno)
- medju prstima soli
- mlake vode po potrebi
Fil:
- 250 gr. putera (margarina)
- 100 ml. ulja
- 300 gr. badema
- 300 gr. oraha
Agda:
- 1 kg. secera
- 1200 ml. mlijeka
Priprema:
U vecu posudu prosijat brasno.
Brasnu dodat jaja, so, gustin i limunov sok.
Zamjesit mlakom vodom da dobijete fino tijesto kao za svaku drugu pitu.
Oblikujte u loptu, prekrite i pustite da odmori oko 10 minuta.
Tijesto ponovo primjesite pa prepolovite.
Svaki dio primjesite i podjelite na 3 djela.
Ponovo svaki dio prepolovite (dobicete 12 loptica).
Svaku lopticu pospite gustinom i prekrite krpom da se odmori oko 5 minuta.
Potom razvite velicine palacinke i pustite ponovo da odmori.
Sad ponovo svaki dio razvite tanko kao papir.
Otopite puter pomjesan sa uljem.
Prva 4 lista jufke redajte u tepsiju i prskajte mjesavinom putera i ulja.
Na cetvrti list istresite polovinu fila (badema i oraha).
Ponovo stavljajte cetri lista jufke i prskajte puterom.
Zatim opet na cetvrti dio istresite ostatak fila.
Potom opet cetri lista jufke jedan na drugi i prskajte puterom.
Isjecite na zeljene komade i pecite na 350 F-180 C dok nepocne dobivat boju, zatim smanjite na 300 F-150 C i pecite dok baklava nebude gotova (vise je susite).
Gotovu baklavu maknite iz peci da se malo prohladi.
Prokuhajte mlijeko i secer pa prelite preko prohladjene baklave.
Poklopite nekom tepsijom i pustite da se baklava prohladi.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment