Sastojci:
Za podlogu sam umjesto kore koristila petit keks …
Za posipanje:
- kompot od visanja tegla 750ml
- 2 kasike gustina
- 5-6 kasika secera
Ocijediti visnje iz kompota, pa u onu vodu od kompota dodati secer i kad provri dodati gustin. Kuhati uz stalno mijesanje dok se ne dobije fina glatka masa. Kad je kuhano dodati visnje i koristit kao posip s tim da ne dozvolite da se potpuno ohladi onako mlakasto sipajte.
Krema:
- 1 l mlijeka
- 250 g secera
- 3 zelatina (10 g)
- 1 l tecnog slaga
U mlijeko staviti secer i pustiti da provri, za to vrijeme rastopiti zelatinu po upustvu sa kesice. Kad je mlijeko provrilo sasuti zelatinu i jos malo mijesati (ne da vri). Skinuti i ohladiti prvo na sobnoj temepratupi, a zatim staviti u frizider i pustit da se zelatina stvrdne, vremenski odprilike 2-3 sata. Kad se zelatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa zelatinom, pa miksati jos jedno 15 minuta.
Podijeliti smjesu na tri jednaka dijela. U serpu koju ste oblozili pvc folijom ili kalup za torte redjati bijelu masu i dodati jedan dio posipa koji ste isto podijelili na tri dijela, i tako do kraja raditi. Na vrh torte ako je u pitanju serpa staviti petit keks, a ako je kalup onda na dno. Ostavite u frizider najbolje je da prenoci, ali ako vam se zuri moze se izvaditi i nakom 3-4 sata. Izvadite toru iz kalupa i ukrasite po zelji, ja sam samo ukrasila slagom.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment