Sastojci:
(tepsija 36×40)
Tijesto:
- 400 gr brašna
- 1 jaje
- 150 gr šećera
- 150 gr maslaca
- 2 kašike meda
- 1 kašika kakaoa
- 1 žlica sode bikarbone
- malo peciva
- 2 kašike mlijeka
Zamijesit tijesto od gore navedenih sastojaka i ispeci 2 kore na okrenutoj strani tepsije (tepsija 36×40). Peci kore na 180 C oko 15 minuta.
Biskvit:
- 200 gr šećera
- 5 jaja
- 200 gr brašna
- pola peciva
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
Secer i jaja umutiti, dodati ulje i mlijeko ina kraju brasno pomjesano sa praskom za pecivo. Biskvit se pece u tepsiji u kojoj su pecene tanke korice oko 25 minuta na 180°.
Fil:
- 0,5 l mlijeka
- 1 vanilija
- 200 gr šećera
- 5 kašika brašna
- 1 margarin ili maslac
Mlijeko, secer, vanilija secer ili sipku vanilije skuhati pa dodati brasno razmuceno u malo mlijeka. Skuhati gust fil. U hladno dodati maslac i sve fino umuksati.
Slagati:kora-pola fila-biskvit-pola fila-kora.
Lagano kolač nečim pritisnut da se sve sjedini, sutradan posut šećerom u prahu i isjeć.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment