Sastojci:
- 3 bjelanca
- 3 fildžana šećera u prahu
- 250 gr margarina ili još bolje putera
- 3 fildžana ulja
- 100 gr kokosa
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- brašna po potrebi
Priprema:
3 bjelanca umutiti pjenasto sa 3 fildžana šećera u prahu. Potom dodati omekšan margarin ili piter i to fino izraditi. Zatim dodati 3 filldžana ulja, 100 gr kokosa, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer i brašna po potrebi toliko da se dobije tijesto koje se fino oblikuje, ne lijepi za ruke i nebude pretvrdo. Potom tijesto valjamo u oblik valjka debljine prsta i rezemo ih na jednake djelove. Peci lokume tj. lokumi se više suše u pećnici na 180 C toliko da se ispeku, ali i da zadrže svoju bjelinu. Pečene uvaljati u šećer u prah u koji mozete pomješati i vanila šećer. Držati lokume u metalnim kutijama predvidjenim za kekse, oni će iz dana u dan biti ukusniji, prhkiji….Po želji u tijesto ko voli možete dodati i mljevene orahe s tim što onda brašno umanjite.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment