Sastojci:
Za recept sam pronašla inspiraciju u Erna-Recepti ” Sunčanim kockama”. Čak sam “ukrala” i jedan dio tog recepta, a koji prosudit ćete sami. Erna hvala za inspiraciju. Recept posvećujem Erni.
Bečko tijesto:
- 1 jaje
- 1 dl mlijeka
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 100 g margarina (maslaca)
Krema:
- 1 l vode
- 5 jabuka
- 2 manje šalice griza (one od nes kave-ali ne vrhom pune)
- sok od 1 naranče i limuna
- malo narančine korice
- 250 g šećera (ja volim slađe kolače)
- 100 g oraha
Glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje (60% kakaoa)
- malo ulja
- malo šlaga za ukrašavanje
Priprema:
Zamijesiti bečko tijesto i ostaviti u hladnjak da se odmori.
Oguliti jabuke, narendati i staviti u 2 dl vode da se kuhaju 10 min.
Skuhane propasirati kroz cjediljku (ili štapnim mikserom).
U smjesu dodati 8 dl vode, šećer, sok od limuna i naranče i narančinu koricu. Pustiti da prokuha.
Tijesto razvaljati na pek papiru, prerezati na pola i staviti da se peče 10 min na 180 C.
Dok se tijesto peče dovršiti kremu. U prokuhanu kremu odjedamput sasuti griz i miješati žicom da se skuha (oko 3-5 min).
Popoloviti kremu i u jedan dio dodati orahe i dobro izmiješati.
Polovinu tijesta staviti u odgovarajući kalup i preko njega izliti žutu kremu.
Na to staviti drugi dio tijesta i na njega staviti kremu sa orasima. Izravnati i neka se ohladi na sobnoj (u ostavi) temperaturi.
Poslije 2 sata hlađenja preliti glazurom i staviti u hladnjak.
Napomene: Kolač ukrasiti šlagom i ako volite ( kao ja) kompotom od višanja ili nečim drugim.
Glazuru sam najprije stavila onu sa želatinom, ali mi se nije dopao njezin okus pa sam je skinula i stavila ovu iz recepta, iako je prva imala fantastičan sjaj.
Vi odlučite koju ćete staviti ako uopće budete pravili ovaj kolač.
Prijatno!
Recept preuzet sa tortekolaci.com
0 comments:
Post a Comment