Recepti za kolače, torte, slatka i slana peciva, sladolede i druge poslastice!

Monday, April 8, 2013

Baklava sa mlijekom

Tijesto:baklavaa Baklava sa mlijekom

  • 500 gr. brasna
  • 4 jaja
  • 1 kasika soka od limuna
  • 200 gr. gustina(skrobno brasno)
  • medju prstima soli
  • mlake vode po potrebi

Fil:

  • 250 gr. putera (margarina)
  • 100 ml. ulja
  • 300 gr. badema
  • 300 gr. oraha

Agda:

  • 1 kg. secera
  • 1200 ml. mlijeka

Priprema:

U vecu posudu prosijat brasno.

Brasnu dodat jaja, so, gustin i limunov sok.

Zamjesit mlakom vodom da dobijete fino tijesto kao za svaku drugu pitu.

Oblikujte u loptu, prekrite i pustite da odmori oko 10 minuta.

Tijesto ponovo primjesite pa prepolovite.

Svaki dio primjesite i podjelite na 3 djela.

Ponovo svaki dio prepolovite (dobicete 12 loptica).

Svaku lopticu pospite gustinom i prekrite krpom da se odmori oko 5 minuta.

Potom razvite velicine palacinke i pustite ponovo da odmori.

Sad ponovo svaki dio razvite tanko kao papir.

Otopite puter pomjesan sa uljem.

Prva 4 lista jufke redajte u tepsiju i prskajte mjesavinom putera i ulja.

Na cetvrti list istresite polovinu fila (badema i oraha).

Ponovo stavljajte cetri lista jufke i prskajte puterom.

Zatim opet na cetvrti dio istresite ostatak fila.

Potom opet cetri lista jufke jedan na drugi i prskajte puterom.

Isjecite na zeljene komade i pecite na 350 F-180 C dok nepocne dobivat boju, zatim smanjite na 300 F-150 C i pecite dok baklava nebude gotova (vise je susite).

Gotovu baklavu maknite iz peci da se malo prohladi.

Prokuhajte mlijeko i secer pa prelite preko prohladjene baklave.

Poklopite nekom tepsijom i pustite da se baklava prohladi.

Prijatno!

Recept preuzet sa tortekolaci.com

0 comments:

Post a Comment